Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Paraların Tanımı İçin Tasarı Sunuldu

ABD’de Kongre Üyesi Tom Emmer, Temsilciler Meclisi üyeleri Darren Soto ve Ro Khanna ile birlikte kripto para gibi dijital varlıklara ve diğer yeni teknolojilere ilişkin açık bir yasal tanımlama yapılması için Menkul Kıymet Açıklık Yasası tasarısını sundular.

Menkul Kıymet Açıklık tasarısı, yasalaşması halinde dijital varlıkların menkul kıymetten ziyade emtia olarak sınıflandırılmasına yol açacak. Bu, dijital varlıkların kendisini Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonunun (SEC) yetki alanının dışına çıkarabilir.

Tasarıda; bazı dijital varlıklar için yatırım sözleşmelerindekine benzer şekilde sermaye toplandığı ancak bunun, dijital varlığın kendisini bir menkul kıymet kılmadığı belirtiliyor. Yatırım sözleşmesi, ortak bir girişime para yatırılması ve yatırımcının bu yatırım nedeniyle ortak girişimin veya üçüncü kişilerin çalışmaları sonucunda bir menfaat elde edeceğini ümit ettiği sözleşme, işlem veya projedir.*

ABD’li politikacılar, bu ikisinin dijital varlık arzıyla sermaye toplayan kuruluşların yaptığı satımların yatırım sözleşmesi; arz edilen dijital varlığın kendisinin ise “yatırım sözleşmesi varlığı” olarak tanımlanması suretiyle ayrılmasını öneriyor.

Kongre Üyesi Emmer, ABD’nin dijital varlıklara ilişkin hala açık bir tanıma sahip olmamasının, “Amerikan inovasyonuna zarar verdiğini” söyledi ve “Yasal belirsizlik, blockchain teknolojisinin büyümesini olumsuz etkiledi ve bu teknoloji (ile ilgili yapılan çalışmaların) çoğu, yurt dışına taşındı.” açıklamasında bulundu.

Bu tasarıyı ilk olarak Eylül 2020’de, Temsilciler Meclisinin eski Cumhuriyetçi üyelerinden Michael Conaway’in desteği ile sunan Emmer, bu sefer Demokrat üyelerin desteğini aldı.


*Yatırım sözleşmesinin, ABD’de Howey Test olarak bilinen mahkeme kararı doğrultusunda yapılan bu tanımı, çeşitli Türkçe kaynaklarda “Yatırım sözleşmesi, bir işlem veya proje vasıtasıyla ortak bir girişime para yatırılması ve yatırımcının bu yatırım nedeniyle üçüncü kişilerin çalışmaları sonucunda bir menfaat elde edeceğini ümit ettiği sözleşmedir.” şeklinde yapılmakta olup, bu yazıda İngilizce aslına daha yakın olduğu düşüncesiyle bu şekilde aktarılmıştır.

Görsel: United States House of Representatives chamber at the United States Capitol in Washington, D.C. (Wikimedia Commons, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!