Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Messari: Merkeziyetsiz Kripto Borsalarının Hacmi Bir Yılda 117 Kat Büyüdü

Messari tarafından paylaşılan sayılara göre kripto para piyasasındaki tüm stablecoinlerin toplam para tabanı, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %70 oranında büyüme gösterip 107 milyar doların üstüne çıktı. Merkeziyetsiz borsaların hacmindeki artış, bundan da büyük oldu.

Messari’nin salı günü paylaştığı rapora göre stablecoin pazarında kaydedilen 107 milyar dolarlık sayı, bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında 9 katlık bir büyümeye işaret ediyor.

stablecoin-piyasa-degeri-messari
Stablecoin piyasasının toplam değeri 107 milyar dolara ulaştı

Çeyreğin kazananları USDC, BUSD ve DAI oldu

Tether tarafından üretilen ve yazım sırasında 62 milyar dolardan fazla piyasa değeri bulunan USDT’nin stablecoin piyasasındaki egemenliği yitirilmiş olmasa da zayıflamış durumda.

USDT’nin pazar payı, çeyrek boyunca sırasıyla %23, %9 ve %5 oranlarında büyüme gösteren USDC, BUSD ve DAI tarafından küçültüldü. En azından Ethereum blockchainindeki liderliğin yakın zamanda USDT’den USDC’ye geçmesi bekleniyor.

Yapısal açıdan; merkezi stablecoinlerin pazar payı da merkeziyetsiz stablecoinler tarafından küçültülmeye başladı. Bunların stablecoin pazarının bütünü içindeki payı, çeyreğin başında yaklaşık %10’a kadar çıkıp rekor kırdı.

Messari analistleri, insanları stablecoin kullanmaya iten birkaç ana sebebi şu şekilde sıraladı:

  • Dijital cüzdanı olan herkes kullanabildiği için kullanım kolaylığı sunuyor olmaları,

  • Global bir altyapıda oldukları için 7 gün, 24 saat, 365 gün çalışmaları ve bu bakımdan hem uygun hem güvenilir olmaları,

  • Kullanıcılara diğer ödeme teknolojilerine kıyasla daha çok özerklik, gizlilik ve birlikte çalışabilirlik sunuyor olmaları.

Merkeziyetsiz borsalarda 117 katlık büyüme

Merkeziyetsiz kripto para borsalarının (DEX) ikinci çeyrek içerisinde toplamda 405 milyar dolar değerinde ticaret hacmi elde ettiği, bunun geçen yılın aynı dönemine kıyasla 117 katlık, bir önceki çeyreğe kıyasla %83’lük bir artış olduğu aktarıldı.

E210B476-Q2'21 Quarterly DEX Volumes
Merkeziyetsiz borsaların çeyreklik hacimleri

Çeyrek boyunca elde edilmiş hacmin yarısından fazlası sadece mayıs içerisinde kaydedilirken, bu hacim hazirana gelindiğinde yarı yarıya düşüp yaklaşık 95 milyar dolara indi.

DEX’lerdeki ticaret hacminin, merkezi kripto borsalarının hacmine olan oranı çeyrek içerisinde Ekim 2020’den sonra ilk kez %10 barajını aştı.

Bunlar içinde PancakeSwap’in ticaret hacmi, nisan ayında Uniswap’inkini geride bırakmışsa da Uniswap, v3’nin yayınlanmasıyla birlikte yeniden büyümeye başladı. Çeyreğin sonuna gelindiğinde, DEX’lerdeki haftalık toplam ticaret hacminin %54’ünün Uniswap kaynaklı olduğu görüldü.

merkeziyetsiz-borsa-pazar-payi
Merkeziyetsiz borsaların pazar payları (Hacme göre)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!