Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’den DeFi İçin Yasa Dışı Risk Değerlendirmesi: Suç Yuvası!

ABD Hazine Bakanlığı’nın yeni raporuna göre merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetleri, Kuzey Koreli aktörler ve dolandırıcılar tarafından sıkça kara para aklamak için kullanılıyor.

ABD Hazine Bakanlığı 6 Nisan tarihinde yayınladığı DeFi odaklı raporda, kara para aklama ve terörün finansmanını önleme mevzuatları (AML/CFT) ile uyumluluk göstermeyen DeFi hizmetlerinin kripto para sektörünün en önemli yasa dışı finans riskini oluşturduğunu ortaya koydu. Bakanlık, DeFi platformlarının Kuzey Koreli aktörler ve çeşitli suç grupları tarafından sıkça kara para aklamada kullanıldığını belirtti.

Geçtiğimiz yılın mart ayında Joe Biden tarafından imzalanan dijital varlıklara ilişkin kararname çerçevesinde hazırlanan raporda, AML prosedürleri üzerinde olası iyileştirmeler ve DeFi platformlarına bu mevzuatların kullanımı ile ilgili bir değerlendirme önerilirken sonraki adımlar için de özel sektörden veri talep edildi.

Raporda birçok DeFi platformunun AML/CFT kontrollerini ve müşteri tanıma prosedürlerini uygulamadığı bunun da gelirlerin takma isimle etiketlenmesine neden olduğu belirtildi.

Bazı DeFi projelerinin merkeziyetsizliğin birincil hedeflerinden biri olarak AML/CFT protokollerinin yokluğunu olumlu bir şekilde lanse ettiğine değinilen raporda, bu tip kurumların uyumluluktan kaçınması durumunda suç gelirlerine konu olmaya daha fazla müsait hale geldiklerinin altı çizildi.

Hazine Bakanlığı’nın terörizm ve finansal istihbarattan sorumlu müsteşarı Brian Nelson konu hakkında verdiği bir demeçte, kurumun bu durumla tek başına mücadele edemeyeceğini platformların da raporda ortaya konan bulgulardan yararlanması gerektiğini dile getirdi.

Nelson, uyumluluk mevzuatlarına tabi olmanın merkezilik ile alakalı olmadığını ve bazı merkeziyetsiz platformların mevcut uygulamalarıyla yalnızca ismen merkeziyetsiz olduğuna dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!