Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Abhazya 2 Yıllık Bitcoin Madenciliği Yasağını Kaldırdı

Abhazya, Bitcoin ve diğer kripto paralar için 2018’de koyduğu madencilik yasağını kaldırdı. Abhazya hükümeti bu karar ile yasa dışı Bitcoin madenciliği ve elektrik kullanımını kontrol altına almayı hedefliyor. 

Rusya ve Gürcistan arasındaki tartışmalı bölge Abhazya, kripto para madenciliğine yönelik yasaklamaları kaldırdığını duyurdu. Yasak madencilik faaliyetlerinin arttığı 2018 yılında yürürlüğe konmuştu. Abhazya hükümeti kripto para madenciliğini yeniden yasallaştırma kararı verdi. Bu kararın ardında, giderek artan yasa dışı madencilik faaliyetleri ve kullanılan enerji miktarının kontrol altına alınması gerekliliği etkili oldu.

Hükümet yapacağı düzenleme ile Bitcoin madenciliğinde harcanan elektrik miktarının kontrolünü elinde tutmayı planlıyor. Devletin resmi sitesinde yayınlanan bilgilere göre yeni plan iki koldan oluşuyor. Bu kollar, Ekonomi Bakanlığı’nın getireceği düzenlemeler ve diğeri ise kripto para madenciliği ekipmanlarının ithalatına ilişkin düzenlemelerden oluşuyor.

Ekonomi Bakanlığı plan dahilinde 2 ay içinde; gerekli verileri toplayarak analiz edecek, kripto para madenciliği lisansı vermek üzere bir ofis açacak, madencilik için yasal ve denetlenebilir bir çerçeve sağlayacak. Devlet destekli elektrik şirketi Chernomoenergo da, madenciler tarafından kullanılan elektrik miktarını belirlemek için çalışmalarda bulunacak.

abhazya-bitcoin-madenciligi

Madencilik Yasaktı Fakat Madencilik Ekipman İthalatı Serbest

Abhazya tüketicilere, çoğu ülkeye nazaran ucuz elektrik sağlıyor. Bu sebeple kripto para madencileri ülkeye yoğun ilgi gösteriyor. Abhazya da hem bu ilgiden faydalanmak hem de kontrol altına almak için kripto para madenciliğini yeniden masaya yatırma kararı aldı. Özellikle Bitcoin madenciliğinin yaygın olduğu ülkede, madencilik kaynaklı enerji çöküşleri bu ilgiyi rahatlıkla gözler önüne serebilir.

Abhazya’da kripto para madenciliği yasa dışı olmasına rağmen, madencilik için gerekli donanımı ithal etmek öyle değildi. Üst düzey bir gümrük yetkilisinden alınan verilere göre, 2020 yılında ocak – temmuz ayları arasında bölgeye sokulan madencilik ekipmanının değeri 600 bin doları geçti. Bu rakam, yasak olmasına rağmen madencilik faaliyetlerinin yoğun bir şekilde sürdüğünü kanıtlar nitelikte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment