Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Afrika’da Bir Şehir Kendi Kripto Para Birimini Çıkarttı

Her gün yeni bir dijital para birimi doğuyor. Çoğu dijital para Bitcoin veya Litecoin gibi mevcut projelerin kopyaları şeklinde ortaya çıkıyorlar. Ancak Güney Afrika’daki küçük bir kasaba için durum böyle değil. Orania kasabası kendi kripto para birimini yarattı. Bu bölge hala ırkçılık ile anılıyor. Ancak bu kripto paranın çıkışı ile kendilerini kanıtlamak için  iyi bir fırsat olabilir.

E-ORA Kripto para hayata geçti

Teorik olarak dünyadaki herkes birkaç dakika içinde kendi kripto para birimini çıkartabilir. Güney Afrika’da kötü bir şehir olarak bilinen Orania yerli para birimlerini tamamlama amaçlı kendi dijital para birimlerini çıkarttı. Çoğu insanın düşündüğünün aksine Orania, Güney Afrika Rand(yerel para birimi) kullanmaz.

Bunun yerine Orania’nın kendi ticaret odası, merkez bankası ve ora adı verilen para birimi var. Bu durum uzun zamandır devam ediyor ve insanlar tarafından hoş karşılanmıyor.

Artık e-ora piyasaya sürüldüğünden Orania’daki vatandaşlar bir uygulama yardımı ile yeni para birimlerine erişebiliyorlar. Kullanıcılar merkez bankasından e-ora satın alabilir ve e-ora’yı kullanarak başkaları ile ticaret yapabilir. Fonlar akıllı telefonlardaki QR kod aracılığı ile aktarılabilir.

Bu para birimi aslında Orania’nın bağımsızlığını ilerletmek için tasarlanmış. Yerel halkın bir kısmı Orania’nın bağımsız Afrika devleti olmasını umuyor. E-ora kağıt para basma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için daha verimli işlemler gerçekleştirebilecek. Perakendeciler için de kartlı ödeme sistemlerinin komisyonlarını ortadan kaldırarak yardımcı olmuş olacak. E-ora Güney Afrika randı tarafından desteklenmeye devam ediyor.

Orania’nın sadece 1.300 kişilik bir nüfusa sahip olduğunu düşünürsek bu dijital para biriminin ilerleyişini görmek ilginç olacak. Nüfus yılda ortalama %10 büyümesine rağmen az sayıda potansiyel kullanıcı var. Bunun yanında ilginç olarak Orania’da sadece %2 lik bir işsizlik oranı var. Ve şehirde 125’ten fazla aktif işletme bulunmakta. Böyle bir dijital para birimi girişimi için mükemmel bir test alanı. Sonuç tüm bunların sonunda başarılı olmayabilir elbette. En kötü senaryo E-ora’nın benimsenememesi ve insanların tekrar yerel para birimleri olan Ora’ya geri dönmeleri.

Ekonomist Dawie Roodt‘a göre bu proje uzun vadede oldukça başarılı olabilir. E-ora bir başarı elde ederse önümüzdeki yıllarda diğer Güney Afrika bölgelerinde de benzer projeler görebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment