Yeni yapılan bir ankete göre Britanyalıların büyük bir çoğunluğu İngiltere Merkez Bankası (Bank of England; BoE) destekli kripto para birimini desteklemiyor.
Britanyalılar Bitcoin’in Önümüzdeki 6 Ay İçerisinde Çökeceği veya Düşeceği Görüşünde
D-CYFOR adındaki araştırma ve anket şirketi tarafından yapılan bu anket, anket yapılanların %60’ının merkez bankası destekli kripto para biriminin arkasında olmadığını ortaya çıkardı. Açıkça göründüğü üzre, Britanyalılar Bitcoin‘den 2017 yılının sonunda yaşanan hızlı fiyat artışı ve hemen ardından gelen yılın başındaki düşüşü yüzünden ”yeni yeni” haberdar olmuşlar.
İlginç bir şekilde, anketi cevaplayanların 3’te 1’i, eğer hükumet bu alanı denetler ve düzenlerse bitcoin’e yatırım yapacağını belirtmiş. %56 gibi bir oran ise piyasada yapılan yeni düzenlemeler ve getirilen yasaların onların fikrini değiştirmek için yeterli olmayacağını vurgulamış.
Ankete göre, bitcoin’in sahip olduğu imaj, anket yapılanlar arasında ‘pek de parlak’ gözükmüyor. Katılımcıların %61’i önümüzdeki 6 ay içerisinde Bitcoin’in değerinin ya çok düşeceğini ya da tamamen çökeceğini düşünmekte. Bitcoin’in en kötü çeyreğini 2018 yılında yaşadığını ve bunun aslında onun ikinci kötü dönemi olduğunu da göz önünde bulundurursak, böyle yüksek bir oranının bitcoin’in geleceğini pek parlak olarak yorumlamaması çok da şaşırtıcı değil gibi.
Ancak bütün bunlara rağmen, bir kripto para uzmanı, bu ikinci çeyrek sırasında bitcoin fiyatında bir büyüme beklentisi içine girmiş gibi görünüyor.
Anket aynı zamanda kişilere diğer hangi kripto para birimlerine yatırım yapabilecekleri sorusunu da yöneltti ve buna cevap olarak %20’lik oy ile Ethereum ikinci, %14’lük oy oranı ile Bitcoin Cash üçüncü, %6’lık oranla Ripple dördüncü ve %5’lik bir oranla litecoin beşinci sırayı kaptı. Araştırma aynı zamanda bitcoin’e yatırım yapan kişilerin başka bir kripto para birimine yatırım yapmayı düşünmediğini de gözler önüne serdi.
Bank of England müdürü Mark Carney’e göre, Bitcoin gibi kripto para birimleri de aynı geleneksel finans sisteminde olduğu gibi belli başlı kurallara ve standartlara tabii tutulmalı. Kendisi Mart ayında kripto paraların ‘aşırı değişkenliğe’ sahip olduğunu ve herhangi bir asli değere (kendi değerini kendi başına yaratması) veya dışsal desteğe sahip olmadığını belirterek, bu sebeple bir para birimi olarak başarısız olduklarını vurgulamıştı.
Çok ilginçtir ki kendisi gene geçenlerde yaptığı bir açıklamada, İngiltere Bankasının yakın gelecekte herhangi bir merkez bankası destekli kripto para birimi çıkartmayı düşünmediğini ancak ilerleyen zamanlarda bu gibi fırsatlara açık olduğunu da ekleyerek kendisini takip edenlere ‘bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ dedirtmişti. Carney’in bu düşüncesini, halkının çoğunun merkez bankası destekli kripto para birimlerine sıcak bakmadığı da düşünülürse, tekrar gözden geçirmesinde fayda var gibi gözüküyor.