İngiltere Bankası Yöneticisinden Kripto Para Açıklamaları
İngiltere Bankası’nın yöneticisi olan Mark Carney, kripto paraların getirdiği “anarşi” devrini sonlandırmak için daha ciddi düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Cuma günü İskoç Ekonomi Konferansı’nda konuşma yapan Carney, şöyle söyledi:
“Kripto para ekosistemini, finans sistemindeki diğer standartlara uygun hale getirme vakti geldi.”
Mali İstikrar Kurulu’nun da başında olan Carney, son zamanlarda pek çok devlet tarafından takip edilen kripto para piyasasının artık kapsamlı biçimde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor.
Carney kripto paraların “son derece oynak” olduklarını, herhangi bir gerçek değerlerinin olmadığını ve herhangi bir desteğe sahip olmadıklarını söyledi. Carney tarafından yapılan hesaplamaya göre 2017 yılı genelinde, en yüksek piyasa hacmine sahip ilk 10 kripto paranın ortalama oynaklığı (fiyat bazında), A.B.D’deki hisse piyasasından 25 kat daha fazlaydı.
Carney yaptığı konuşmada kripto paraların altında yatan Blockchain teknolojisinin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ancak kripto paraların, bir para birimi olarak başarısız olduklarını söyledi. Carney aynı zamanda merkez bankası tarafından üretilen bir dijital para fikrine de -en yazından yakın gelecek için- karşı çıktı.
Bloomberg’e de röportaj veren Carney kripto paraların “pek çok açıdan paranın geleceği hakkında bir yol çizdiklerini” söylese de paranın geleceği hususunda “kripto paraların doğru cevap olmadıklarını” belirtti.
Carney kripto paralar hakkında pek olumlu konuşmamış olsa da tam anlamıyla olumsuz yorumlar yaptığını da söyleyemeyiz. Kendisi kripto paraların yasa dışı ilan edilmeleri gerektiğini düşünmüyor. Carney’in istediği şey kripto para piyasasını ciddi ölçüde düzenlemek ve tabiri caizse temizlemek:
“Yasa dışı faaliyetlerle mücadele etmek, piyasanın güvenilirliğini arttırmak, mali sistemin güvenliğini korumak için kripto para sistemindeki bazı elementleri düzenlemek daha doğru olacaktır. Mali sistemin bir parçası olmak çok büyük ayrıcalıklar kazandırır ancak bu beraberinde büyük sorumluluklar da getirir.”
ABD’deki durumu da bir hatırlatalım. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), üretimi ve ticareti yönetebilmek adına kripto paraların menkul kıymetler olarak yasalara tabii tutulmalarını istiyor. SEC aynı zamanda ICO piyasasının sahtekarlıkla ve dolandırıcılıkla kaynadığını düşünüyor ve bu yüzden özellikle ICO’lara odaklanmış durumda. SEC geçtiğimiz birkaç haftadır yaptıkları iş hakkında bilgi almak için ICO’lara celpname yolluyor. İngiltere Bankası’nın yöneticisi olan Carney de SEC tarafından atılan bu adımları desteklediğini açıkladı.
Carney’e göre kripto para borsalarını, menkul kıymet ticareti sağlayan borsalarla aynı standartlara tabii tutmak şu an uygulanan düzenlemelerdeki “büyük bir eksikliği kapatır.”
Carney’e göre kripto paraların ‘geleceğin paraları’ olmaları bir hayli zor. Carney kripto paraların ileride standart para olarak kullanılacaklarını düşünmüyor ancak yine de belli bir kullanım alanları olabileceğine inanıyor. Carney:
“Dijital cüzdanlarınızdaki kripto paranın geleceğin parası olması, pek çok sebep yüzünden, pek mümkün değil. Bunu (kripto parayı) gözden çıkarmak için söylemiyorum. Kripto paraların temelindeki teknoloji zaten etkisini gösteriyor. Kripto paraları bir düzenleme çatısı altına sokmak, halka daha iyi hizmet sunacak yeniliklerin oluşumunu kolaylaştırabilir.”
İngiltere Bankası’na bağlı Mali Politika Komitesi, kripto paraların Birleşik Krallık’ın mali istikrarına ne gibi etki edebileceklerini araştırsa da Carney kişisel olarak herhangi bir risk görmüyor. Carney aynı zamanda Mali İstikrar Kurulu’nun, bu ay Arjantin’de düzenlenecek G20 zirvesinde rapor vereceğini söyledi.