Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Araştırma: Belirli Proof of Stake Ağları, Düşük Ücretli Saldırılara Maruz Kalabilir!

22 Ocak tarihinde Illinios Üniversitesi bünyesinde yer alan bir grup araştırmacı, proof-of-stake (PoS) ağlarının uzun ömürlülüğü ve dayanıklılığı hakkında yeni bir araştırma yayınladı.

Söz konusu araştırmaya göre 26 PoS tabanlı blockchain ağından daha fazla platform, ”Fake Stake” isimli saldırıya maruz kalabilir. Decentralized Systems Lab araştırmacılarının yayınladığı araştırmaya göre, bu saldırı birçok PoS ağında bir açık olarak ortaya çıkmakta. Sanket Kanjalkar, Yunqi Li, Yuguang Chen, Joseph Kuo, ve Andrew Miller isimli araştırmacılar hisse ispatı tabanlı ağların, çok düşük hisseye veya hiçbir hisseye sahip olmayan bir saldırgan tarafından kolaylıkla saldırıya uğrayabileceğini iddia etmekte. Araştırmacılara göre bunun yolu ise taklit verilerle kurban olarak seçilen ağ düğümünün RAM’inin veya diskinin çökertilmesinden geçiyor.

Özellikle Emercoin, Patricl, Qtum ve Htmlcoin ile Navcoin’in teoride bu saldırıya maruz kalabileceğini belirten araştırmacılar, söz konusu projelerin Bitcoin’in çoğalma metodunu benimsemelerinden dolayı sahte bir mesajın kurbanın ağ düğümünün RAM’ini aşırı yükleyebileceğini de vurgulamakta. Saldırganın bu saldırıy gerçekleştirmesi için ağda herhangi bir hissesinin olmasına gerek yok.

Bitcoin gibi madenciliği olan ve iş ispatı (Proof-of-work) modeline sahip kripto paraların eksikliğini kapatmak ve farklı bir ödül / ceza metodunu kullanmak üzre yaratılan PoS modeli, şu sıralar oldukça popüler. Araştırmacılar da özellikle buna dikkat çekerek PoS tabanlı ağların geliştiricilerinin bu saldırıya karşı dikkatli olması gerektiğini ve ağda değişime gidilmesinin şart olduğunu vurgulamakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment