Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avalanche, Film Fonlama Sisteminde Yeni Bir Dönem Başlattı: Film Finansmanı Teklifi (FFO)

Avalanche, Republic işbirliği ile tarihteki ilk tokenize edilmiş film fonlama yöntemi olan “Film Finansmanı Teklifi”ni başlattı.

Film yapmak bütçe ile doğru orantılı işleyen bir süreçtir. Bu hem küçük çaplı film yapımcıları için hem de büyük şirketler için aynı zorlukları barındıran uzun bir finansal süreci kapsamaktadır. Dün itibariyle, Joinrepublic şirketi film yapımı konusundaki finansal zorluklara bir alternatif yaratmak adına Avalanche ile yenilikçi bir anlaşmaya imza attı ve topluluğa bu yeni sistemin detaylarını duyurdu. Özel fon toplama imkanını herkes için kolay hale getirmeyi amaçlayan Republic’in “Film Finansmanı Teklifi” (FFO) adlı sistemi ilk olarak I am not Satoshi (Ben Satoshi Değilim) adlı film çalışmasının fonlanması için uygulanacak. I am not Satoshi film projesinin, 5 yıl önce Netfilix platformunda yayınlanan “Banking on Bitcoin” ile çok konuşulan yönetmen Chris Cannucciari tarafından yürütüleceği biliniyor. Filme yatırım yapmak isteyen okuyucular detayları buradan inceleyebilirler. Yönetmenin “Ben Satoshi Değilim” filmi hakkındaki düşünceleri ise şu şekilde:
Amacımız, Bitcoin’in doğuşunun gerçek hikayesini tarihi bir efsane haline gelmeden önceki kısımlarını anlatmak ve Satoshi’nin kimliğine saygı duymaktır. Bizler Nakamoto’nun maskesini düşürmeyi değil, Satoshi’nin neden yaratıldığını anlama ve kripto paraları başlatan bu zekanın başarısının arkasında nelerin yattığını aktarabilme çabasındayız.
İsteyen herkes FFO sistemi ile filmini fonlayabilmek için kripto paralar aracılığı ile geniş kitlelere ulaşma şansı yakalayabilir. Bu yeni sistem ile düşük bütçeli yönetmenler ve prodüktörler farklı finansman kapıları açmak için şans bulabilirler. Küçük çaplı filmcilerin yanı sıra büyük kitlelere sahip yapımcılarda, hayranlarını yeni yollarla film projelerine dahil etmek için FFO’ları tercih edebilirler. FFO’lara yatırım yapanlar, belirli koşullar altında film üzerinde pay ve geri bildirim hakkı sahibi olabilirler.
Ava Labs İş Geliştirme Başkan Yardımcısı John Nahas yeni FFO sistemi hakkında şu görüşleri paylaştı:
Kültür uygulamaları blokchainler arasında adeta bir patlama yaşadı ve büyük ilgiyle karşınaldı. Şimdi ise film endüstrisinin, Film Finansman Teklifleri aracılığıyla fon toplama ve dağıtım modellerini yeniden icat etmek için teknolojiyi benimsediğini görüyoruz. Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi hakkında bir filme, merkeziyetsiz bir topluluktan destek almaktan ve bir blokchain ile güvence sağlamaktan başka daha iyi nasıl saygı gösterilebilir?

FFO: Bir filme nasıl yatırım yapabilirsin?

Milyonlarca doların döndüğü geleneksel film endüstrisi şimdiye kadar yalnızca büyük stüdyoların, ultra zengin yatırımcıların ve devasa kurumların tekeli altında finanse ediliyordu. FFO sistemi bir noktada herkesin film için fon toplamasına yardımcı olabilir gibi görünüyor. FFO sistemi şu şekilde açıklanabilir:

Tıpkı startup’larda olduğu gibi FFO, farklı yatırımcı gruplarının bir film projesini desteklemek için paralarını bir araya getirmesine izin verir. Bunun yanı sıra yatırımcıların projede bir payı olabilir, bu da filmin başarılı olması durumunda finansal bir getiri sağlayabilir. Yatırım sistemi her proje için özelleştirilebilir ve farklı geri dönüş yöntemleri ile kazanç sağlanabilir şekilde tasarlanmıştır. Film yatırımı üzerinden en yaygın gelir elde etme yöntemlerine bir göz atalım:

  • Puanlar
    • Filmin brüt veya net karının bir yüzdesini temsil eden bir sistemdir. Bu yöntem, yatırımcının filmin bilet satışlarından, ticari mal satışlarından veya lisans ücretleri gibi diğer gelir biçimlerinden elde ettiği paranın bir kısmını alacağı anlamına gelir.
  • Eşit Hisseler
    • Film gösterime girdiğinde ve gelir elde etmeye başladığında, eşit hisse senedi yatırımcıları bu gelirden ödeme almaya hak kazanırlar. Ödemelerin büyüklüğü, yatırımcının filmin öz sermayesindeki payına bağlıdır. Örneğin, bir yatırımcı filmde %5 hisseye sahipse, film karının %5’ini alabilir. Öz sermaye ödemeleri genellikle film, salonlarda (ya da bir takım diğer ücretli gösteri platformlarında) gösterildikten ve diğer tüm masraflar ödendikten sonra gerçekleşir. Kar marjları hesaplandıktan sonra, yatırımcılar projedeki paylarına göre paylarını alacaklardır.
  • Borç Verme
    • Yatırımcılar (borç verenler), film yapım şirketi (borçlu) tarafından ödenen faiz gelirleri sayesinde kar elde edebilirler. İki çeşit faiz verme imkanı vardır: sabit oranlı ve değişken oranlı. Sabit oran sisteminde faiz miktarı başlangıçta belirlenir ve belirli zaman dilimlerinde film yapımcıları tarafından yatırımcılara belirlenen faiz oranlarında ödeme sağlanır. Değişken oran faiz sisteminde ise, borcun faiz oranı piyasa koşullarına göre dalgalanmaktadır. Yapım şirketi filmin zamanında tamamlanmama ihtimali olduğuna inanıyorsa, ön görülemeyen durumu gidermek için değişken faizli bir borç ödemesi seçebilir.

Geri ödeme ve yatırım detayları hakkında daha fazla bilgi için Republic’in makalesini inceleyebilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!