Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Birliği: Dağıtılmış Cüzdan Teknolojisi Hukuki Belirsizlikler ile Karşı Karşıya

Avrupa Birliği, finans alanındaki dağıtılmış defter teknolojisi (DLT – Distributed Ledger Technology) kullanımı ile ilgili faydaları ve riskleri araştıran yeni bir rapor yayınladı.

Salı günü yayınlanan ve finansal teknolojinin yükselen trendini ele alan raporda, Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA-European Banking Authority), bankacılığa ilişkin iki tane blockchain kullanımının altını çizdi; sınır ötesi ticaret finansmanı ve kimlik doğrulaması.

Sınır ötesi işlemlerde akıllı sözleşmelerin ve dağıtılmış defter teknolojisinin nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı bir açıklama ile Avrupa Bankacılık Otoritesi, yeni teknolojinin çeşitli sorunları çözmede yardımcı olabileceğini söyledi. Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

” Dağıtılmış cüzdan teknolojisinin ve ticari finanslar için akıllı sözleşmelerin kullanılmasından bir takım fırsatlar ortaya çıkıyor. En çok ümit vaat eden potansiyel kazanımlar, maliyetlerin ve daha az kopya ile belgelerin kaybı veya manipülasyon riskinin düşürülmesidir. “

Bununla birlikte Avrupa Bankacılık Otoritesi, ortaya çıkan teknolojinin geçerli hukukun hala belirsiz olması nedeniyle potansiyel risklerle karşı karşıya kaldığını da belirtti. Bu nedenle farklı yargı bölgelerinde bulunan dağıtılmış cüzdan düğümleri (node) arasında çıkart çatışması meydana gelebilir.

Avrupa Bankacılık Otoritesi açıklamalarına şöyle devam etti:

” Örneğin dijital imzalı bir sözleşme bütün yargı bölgelerinde uygulanabilir olmayabilir. Bir ihtilaf ortaya çıktığında geçerli yargı yetkisini tesis etmek şarttır. “

Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin yorumu, bir grup Avrupa bankası tarafından blockchain teknolojisi kullanılarak bir dizi sınır ötesi ticaret gerçekleştirdiği haberini özellikle dikkate alıyor. Bu firmalar platformu bölgedeki başka yerlere genişletmek istediklerini söyledi.

Ayrıca Avrupa Bankacılık Otoritesi’i verileri dağıtılmış bir ağda paylaşabildiğinden Avrupa bankalarının müşteri durum tespiti için kimlik doğrulama sürecini potansiyel olarak akıcı hale getirebilir.

Aynı zamanda Avrupa Bankacılık Otoritesi dağıtılmış cüzdan teknolojisindeki her bir tarafın kapsamlı bir durum tespit sürecini nasıl gerçekleştireceğini de açıkladı. Eksik veya geçersiz veriler farklı düğümler arasında paylaşılmayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment