Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litecoin’in Charlie Lee’si, Alternatif Madencilik Havuzu Sunan Bitcoin Geliştiricisini Övdü

Litecoin‘in Charlie Lee‘si yakın zamanda attığı bir tweet’te, Bitcoin geliştiricisi Matt Corallo‘nun alternatif madencilik protokolünü övdü. Bu protokolün yaratılmasının amacı madenciliği dağıtık ve merkeziyetsiz yapmaktan ibaretti.

”Madencilik açısından çok fazla ihtiyaç duyulan bu gelişme için tebrikler @TheBlueMatt!  Ancak yine de kaç tane madencinin blok şablonu oluşturmak için kendi düğümlerini çalıştıracağını merak ediyorum. Görünen o ki bu konuda madencileri teşvik etmemiz gerekiyor, aksi taktirde çok tembel olacaklardır ve en başa dönebiliriz.”

Peki bu protokol nasıl çalışıyor?

Madencilik havuzu, madencilerin büyük havuz sahipleri tarafından atanan düğümler yerine, kendi blok düğümlerini yaratabilmesini sağlayan BetterHash isimli bir protokol kullanıyor.

Corallo, Stratum‘un blok şablonları seçeneği sunduğunu ifade ediyor. Bu şablonlar blok üzerindeki bütün işlemleri temsil eden ve kullanıcıları coinbase kurmaya iten bilgi sağlayan yol göstericiler olarak tanımlanabilir. Ortaya çıkan bu durum, ”son kullanıcı görevindeki madencilerin, madenciliğini yaptıkları şey üzerinde büyük oranda kontrollerinin olmamasını” sağlıyor. Yani bir bakıma madenciliği belirli kişilerin veya bir kaç önemli madencilik havuzunun kontrolünden çıkartıyor.

Bitmain Endişesi

Şu an için Bitmain, diğer büyük madencilik havuzlarına kıyasla %40’a yakın hash rate’e sahip olduğu için, madencilik sektöründe neredeyse tekelleşmeye başladı. Madencilik sektörünü domine etmek için gereken hash rate %50 olsa bile Bitmain bu orana cidden çok yakın. ViaBTC‘nin Bitmain’den fon alıyor olması ile ilgili yeni yeni su yüzüne çıkan haberler, Bitmain’in tekel oluşturabilecek kadar hash rate’e sahip olabileceği endişelerini doğurdu ve Bitcoin topluluğu bu konuda gerçekten sıkıntılı günler yaşıyor.

Bitmain ve diğer buna benzer madencilik havuzları, Matt Corallo’nun BetterHash protokolüne karşı, piyasada çok fazla kullanılan Stratum’u kullanmaktalar.

Ancak sunulan bu alternatif madencilik havuzu madencilerin işlem yapma ve çalışma şekillerini değiştirmeyecek, onun yerine kontrol dağınık kalacak ve tekelleşmenin önüne geçilmiş oalcak. Corallo bunu şu şekilde açıkladı:

”Bu protokol, eğer isterlerse kullanıcıların kendi full düğümlerini çalıştırmalarına izin vermek için tasarlandı… madenciler kendi şablonlarını kurabilecekler ve kendi işlemlerini seçebilecekler (sansür işlemlerini değil). Buna ek olarak %51 saldırısını veya bencil bir madencilik saldırısını engellemek için kazmak istedikleri bloğu seçebilecekler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment