Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Parlamentosu’ndan DeFi Alanını Tehlikeye Atacak Yasa Tasarısına Onay

Avrupa Parlamentosu, akıllı sözleşmeleri içeren bir yasa tasarısını oy çoğunluğu ile kabul ederken bazı temsilciler düzenlemenin merkeziyetsiz finans (DeFi) için riskler barındırdığına dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu 14 Mart tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı açıklamada, akıllı sözleşme mevzuatı “Veri Yasası” tasarısının 500 lehte, 23 aleyhte oyla kabul edildiğini bildirdi. Esasında akıllı cihazlardan gelen veriler üzerine olup doğrudan DeFi ve Web3 teknolojileri hakkında hükümler içermeyen mevzuat, yine de bazı noktalarda kripto para topluluğu için endişelere yol açtı.

Özellikle mevzuatta bulunan 30. madde, kripto para sektörü aktörleri ve hukukçular tarafından belirsiz kapsamı nedeniyle sektör için potansiyel bir risk olarak tanımlandı. Akıllı sözleşmelerin veri aktarımının güvenli bir şekilde feshedilmesine veya tamamen kapatılmasına yarayacak bir acil durum mekanizması gerekliliğine değinen maddenin, akıllı sözleşmeler üzerine kurulan DeFi uygulamalarını tehlikeye attığı öne sürüldü.

Blockchain hukuku konusunda uzman olan doçent Thibaul Schrepel, maddenin pek çok noktada belirsizlik barındırdığına dikkat çekerken özellikle kapatma mekanizmasının kimler tarafından yönetileceğinin belirsiz bırakılmasının sektör açısından ciddi bir risk barındırdığının altını çizdi. Ayrıca bir durdurma ve güvenli fesih mekanizmasının akıllı sözleşmelerin tabiatında bulunan değiştirilemezlik ve müdahale edilemezlik ilkelerini ihlal ettiğini de öne sürdü.

OpenZeppelin Başkanı Micheal Lewellen konu hakkında basına verdiği demeçte, Schrepel ile benzer doğrultuda açıklamalarda bulunarak Uniswap gibi akıllı sözleşmeler üzerinde yürütülen birçok uygulamaların böyle bir mekanizmaya sahip olmadığını dile getirdi.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Veri Yasası Raportörü Pilar Del Castillo Vera, mevzuatın mevcut iş modellerinin ve süreçlerinin optimize edilmesine katkıda bulunacağını ve inovasyonu hızlandıracağını savundu.

Onay alan mevcut taslak yürürlüğe girmeden önce nihai halinin çıkarılması üzerine AB üyesi ülkelerle müzakere edilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!