Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Metamask’ten Bir Dizi Yeni Özellik ile Gizlilik Tartışmalarına Son

Kripto cüzdanı MetaMask, hem web hem de mobil uygulaması yeni bir sürüm yayınladı ve tartışmalara son vererek gizliliği arttıracak bir dizi özelliğin detaylarını açıkladı.

MetaMask yakın tarihli bir blog gönderisinde, gizliliği artıracak bir dizi özellik içeren yeni bir sürüm yayınladığını duyurarak detaylarını paylaştı. Kullanıcılara kendi gizlilik hakları konusunda daha fazla kontrol sağlayacak yeni sürüm, mevcut uzaktan prosedür çağrısı (RPC) sağlayıcı Infura özelindeki gizlilik tartışmalarının ardından geldi.

Önceki sürümde, kullanıcılar MetaMask üzerinde herhangi bir blokzincirini eklemek istediğinde Infura RPC düğümünü kullanıyordu fakat son raporlara göre bu bağlantı kullanıcının açık adresi gibi kritik bilgilerin Infura ile paylaşıldığını ortaya koydu.

Ekip tarafından paylaşılan blog gönderisindeki açıklamada gizliliğin önemine şu ifadelerle değinildi:

Veri istismarı MetaMask’ın temel değerlerine aykırıdır. Bunun yerine, topluluğumuzu gelişimimize rehberlik eden kurucu ilkelerle donatmaya inanıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini korumaya kararlıyız, böylece başka bir merkezi varlık tarafından sömürülmeyeceksiniz.

Üçüncü taraf ile olan bu bilgi paylaşımını bir ihlal olarak nitelendiren MetaMask ekibi, yeni sürümde kullanıcılarına kurulum esnasında “gelişmiş yapılandırma” seçeneği sunmaya başladı Bu sayede, kullanıcıların varsayılan Infura düğümünden farklı bir RPC düğümü seçmesine olanak tanıyan bir ayar da dahil olmak üzere yapılandırılabilecek bir dizi seçenek sunulmuş oldu.

Kullanıcılar gelişmiş yapılandırma sayesinde gelen işlemleri, kimlik avı tespitini ve gelişmiş token tespitini manuel olarak kolayca kapatabilecekler.

Blokzinciri özelinde bir RPC, belirtilen ağdaki bir sunucu düğümüne erişime izin verir ve bu blokzinciri ile iletişim kurmanıza ve etkileşimde bulunmanıza aracı olur. Bu bağlantı merkeziyetsiz uygulamalar için kritik önem taşımaktadır fakat yanlış kullanıldığı taktirde büyük gizlilik sorunlarını beraberinde getirebilir.

Öte yandan benzer bir gizlilik artırma seçeneği MetaMask’in yeni mobil sürümü için de uygulandı. Uygulamanın önceki sürümünde, kullanıcıların bir hesabı Web3 uygulamasına bağlarken başka bir hesabın bağlantısını kesmesine izin verilmiyordu. Bu noktada kullanıcılar sadece hepsini bağlama ya da hiçbirini bağlamama seçeneğine sahipken son yenilik ile birlikte tekil bağlamalara ve diğer hesaplarını ifşa etmeme olanağı sunuldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!