Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bank of England: Bitcoin bir Tehdit Değil

Bank of England (İngiltere Bankası) başkanı Mark Carney, Çarşamba günü yaptığı bir açıklamayla Bitcoin’in hızlı yükselişinin küresel finans piyasalarının stabilitesine bir tehdit olmadığını belirtti.

Reuters’dan gelen bir habere göre Carney, İngiliz parlamentosundaki yasa düzenleyicilerine Bitcoin’in son günlerdeki fiyat yükselişinin “önemli” olduğunu ve “emtia tarzı bir risk” teşkil ettiğini söyledi.

“Şu anda Bitcoin’i bir finansal düzensizlik sorunu olarak görmüyoruz.”

Bitcoin piyasa değeri bakımından bir numaralı kripto para koltuğunu hala tutuyor. Son zamanlarda 20,000$’a ulaşan Bitcoin, bu sabah önemli bir düşüş yaşamıştı. Kripto para bu haber yazıldığı sırada Coinmarketcap‘ten alınan verilere göre 14,550$’dan işlem görüyor.

Carney bu arada başkanlık görevinin dışında G20’nin Finansal Stabilite Kurulu’nda da yönetici olarak bulunuyor. G20 Finansal Stabilite Kurulu merkez bankaları ve maliye bakanlarının bulunduğu, aynı zamanda blockchain araştırmaları da yürüten bir topluluk. Carney eğer bir merkez bankası, halk tarafından kullanabilen kripto para çıkarırsa bunun “temelde bazı problemler” getirebileceğini söyledi. Bunun çözümü de yine Carney’a göre bir kişinin sahip olduğu para miktarını sınırlamak.

Paylaşımlı Kayıt Teknolojisi Bankalar Arasında Rağbet Görüyor

Bankanın başkanı açıklamasının devamında kendisinin paylaşımlı kayıt teknolojisi (Distributed Ledger Technology, DLT) ile “ilgilendiğini”, hatta bankanın FinTech bölümünün de bu teknolojinin potansiyelini kabul ettiğini belirtti. Bloomberg tarafından yayınlanan başka bir habere göreyse İngiltere Bankası DLT ile “aktif bir şekilde” ilgileniyor. Ancak haberde bankanın bu teknolojiyi bankacılık sisteminin merkezinde kullanmak için acele etmediği yazılmış. Bunun nedeni olarak da bütün yeni teknolojilerin “5 yıldızlı kalitede olması” gerektiği söylenmiş.

Mark Carney aslında blockchain teknolojisi üzerinde bu yılın başından beri söylemlerde bulunuyordu. Kendisi DLT’nin potansiyel olarak “geleneksel bankaların likidite riskini güçlü bir şekilde artırarak bankacılık sektörünü kökten değiştirebileceği” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu. Yeni yapılan açıklamaların zamanlamasıysa oldukça ilgi çekici. Son zamanlarda dünyanın farklı yerlerindeki merkez bankaları blockchain ve DLT üzerindeki çalışmalarını artırdıklarını duyurmuştu.

Bank of England, gerçek zamanlı gayrisafi ödeme (Real-Time Gross Settlement) sisteminin yayınlanacak olan yeni bir versiyonunun DLT ile uyumlu olacağını da belirtmişti. Bu sistemden geçen işlemlerin günlük hacmi 500 milyar £ ya da 670 milyar $ gibi çılgın bir rakama denk geliyor. Bununla birlikte başta Kanada, Çin ve Rusya olmak üzere birçok ülkenin bir merkez bankası tarafından çıkartılan kripto para ile ilgilendiği biliniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment