Bankacılık Devlerinden ING’ye ‘Para Aklama’ İddialarıyla 900 Milyon Dolar Ceza Kesildi
Hollanda’daki yetkililer bu hafta içerisinde bir duyuru yaparak ülkenin en büyük bankacılık şirketi olan ING‘nin çeşitli yasaları ihlal ettiğini açıkladılar. Yetkililerin açıklamalarına göre ING, ülkede para aklamaya karşı konulmuş yasaları çiğnedi.
‘Yıllarca Para Aklandı’
Bankacılık sektörü geçtiğimiz son birkaç haftayı epey hareketli geçirdi. Yetkililer sektördeki çoğu şirketi olası para aklama faaliyetlerine karşı soruşturmaya başladılar. Bu şirketlerden biri de ING Group oldu. Yetkililer yaptıkları soruşturmalar sonrasında ING’nin farkında olmadan para aklama faaliyetlerine karıştığını ortaya çıkararak şirkete 900 milyon dolar gibi bir para cezası kestiler.
Hollanda polisi tarafından açıklamaya göre ING aracılığıyla tam olarak ne kadar paranın aklandığını belirlemek pek mümkün değil. Ancak soruşturmayı yürüten Margreet Frohberg adlı yargıca göre ING aracılığıyla “yüz milyonlarca euro” değerinde para aklanmış olabilir.
Frohberg tarafından yapılan açıklamalara göre ING aracılığıyla “yıllardır” para aklanıyordu. ING’nin bu işlemlerin ‘farkında olmadığı’ ve gerekli denetlemeleri yapmadığı düşünülüyor.
Davalar Sürüyor
Bundan bir süre önce de Danimarka’nın en büyük finans kurumu olan Danske Bank‘e karşı bir dava açılmıştı ve Danske Bank aracılığıyla 150 milyar dolar değerinde paranın aklandığı iddia ediliyordu. Davada öne sürülen raporlara göre Deutsche Bank ve Citigroup gibi şirketlerin de para aklamak için aracı olarak kullanıldıkları belirtiliyor.
ING yetkilileri, kesilen 900 milyon dolarlık para cezasını ödeyeceklerini ancak ING bünyesindeki hiçbir kurumun söz konusu para aklama işlemlerinden haberinin olmadığını belirtti. Hollandalı yargıçlar da ING’nin bu işlemlerde bizzat rol oynadığına dair herhangi bir kanıt bulabilmiş değiller. ING’nin CEO’su Ralph Hamers, açılan davayla ilgili şu yorumu yaptı:
“Kabul edilemez hatalar yaptık. Bu yüzden sert yaptırımlar uygulamamız gerekiyor ki uygulamaya başladık bile.”
Deutsche Bank, Citigroup, Danske Bank, ING gibi büyük bankalara açılan bu davalar, günümüz bankacılık sektörü hakkında ne gösteriyor?