Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beyaz Saray Fidye ve Kripto Para Temalı Global Toplantı Düzenliyor: Türkiye Yer Almıyor

30 ülkeden ve Avrupa Birliği’nden temsilciler, siber saldırılar ve fidye amaçlı kripto para kullanımı ile mücadele kapsamında ABD’nin öncülüğünde bir araya geliyor.

Fidyeyle Mücadele İnisiyatifi; bugün ve perşembe günü toplanarak siber saldırılara karşı ulusal düzeyde ne gibi önlemler alınabileceği, fidye aklama amaçlı kripto para kullanımının üstüne nasıl gidildiği ve fidye amaçlı yazılım saldırılarıyla mücadelede diplomasinin nasıl kullanıldığı ile ilgili görüşmeler gerçekleştirecek.

Beyaz Saray’ın liderliğinde kurulan insiyatife Avrupa Birliği’ne ek olarak Almanya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Brezilya, Bulgaristan, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İrlanda, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Kenya, Litvanya, Meksika, Nijerya, Polonya, Romanya, Singapur, Ukrayna, Yeni Zelanda ve Çek Cumhuriyeti’nden temsilciler yer alacak.

İki günlük etkinlik hakkında konuşan ve isminin gizli kalmasını isteyen bir Beyaz Saray sözcüsü; sanal paralara ilişkin yasaların itibari paralarda olduğu kadar yaygın olmadığını belirterek, yasa dışı sanal para kullanımı konusunda “uluslararası ortaklarıyla birlikte çalıştıklarını” söyledi.

Siber güvenlik firması Emsisoft, dünya genelindeki fidye saldırılarının 2020 yılı genelinde toplamda 74.6 milyar dolar değerinde mali zarara yol açtığını tahmin ediyor.

ABD’de Colonial Pipeline gibi şirketlerden kripto parayla fidye alındıktan sonra yasa dışı kripto para kullanımına karşı mücadelesini yoğunlaştıran Biden yönetimi, yakın zamanda bu gibi saldırılarda oynadığı rol sebebiyle bir kripto para borsasını yaptırım listesine eklemişti.

ABD’nin Rusya ve Çin merkezli siber saldırılara karşı verdiği mücadelenin, diğer ülkelerden “daha önce hiç olmadığı kadar kapsamlı” şekilde destek gördüğünü belirten Beyaz Saray sözcüsü, bu haftaki görüşmelerde Rusya’nın yer almamasıyla ilgili olarak şunu söyledi:

“ABD, fidye yazılımı konusunda Rusya ile doğrudan iletişim kuruyor. Rus hükümetinden, Rusya’daki faillerden kaynaklanan yasa dışı fidye yazılımı kullanımının üstüne gitmesini bekliyoruz. Rus hükümetinin bu yönde bazı adımlar attığını gördük ve bunun devamının gelmesini bekliyoruz.”


Görsel: Tabrez Syed, Unsplash (görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!