Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Bitcoin Madenciliğinde Çin’in Tahtını Aldı -CCAF

Cambridge Alternatif Finans Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre bitcoin blockchainindeki toplam hash oranının en büyük kısmı, artık ABD’den geliyor.

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksinin Ağustos 2021 verilerine göre ABD toplamda 42,7 EH/s’lik hash oranına ev sahipliği yapıyor.

Araştırma sırasında bitcoin blockchainindeki toplam hash oranının ortalama %34’lük kısmı baz alındı.

Bitcoin ağındaki toplam üretim gücünün %35,4’ünü temsil ederek liderliği Çin’in elinden alan ABD’yi %18,1 ile Kazakistan, %11,2 ile Rusya ve %9,6 ile Kanada takip ediyor.

Çin’deki madencilik şirketlerin birçoğu, hükümetin mayısın ikinci yarısından itibaren madenciliğe karşı getirdiği kısıtlamalar sebebiyle Çin’deki faaliyetlerini durdurup, farklı ülkelere geçiş yapma kararı aldı.

Kartlar sadece birkaç ay içinde yeniden dağıtıldı

Cambridge Alternatif Finans Merkezi, bitcoin’in hash oranının ülkelere göre nasıl dağıldığına dair ilk paylaşımını Nisan 2020’de yaptı.

O tarihte %64’ten fazla pay sahibi olan Çin, 2020’yi bitcoin ağındaki toplam üretim gücünün %53,3’ünü temsil ederek sonlandırdı. Aynı tarihte ABD’nin %10,4’lük bir payı bulunuyordu.

Nisan 2020’de toplam hash oranının %7,2’sine ev sahipliği yapan ABD Ağustos 2021 itibarıyla zirveyi çekerken, Kazakistan ve Rusya’nın bu yılın başındaki payları sırasıyla %6,2 ve %6,9 düzeyindeydi.

Cambridge Alternatif Finans Merkezi, bu verileri elde etmek için BTC.com, Poolin, ViaBTC ve Foundry olmak üzere dört maden havuzu ile birlikte çalıştı. Verilerin doğruluğuyla ilgili olarak şu ifadeye verildi:

“Belli bölgelerdeki (madencilerin) IP adreslerini saklayarak konumlarını gizlemek için VPN veya proxy servisi kullandığı bilgisi sır değil. Bu gibi davranışlar, eldeki numunede sapmalara yol açabilir ve bazı ülkelerdeki hash oranının, gerçekte olandan daha fazla ya da daha az bulunmasıyla sonuçlanabilir.”

Kuzey Amerikalı madenciler, Çin’in sektör içinde oynadığı rolün zayıflaması sonucunda üretkenliklerini artırdılar. Kıta genelindeki yedi madencilik şirketi, bu yılın üçüncü çeyreğinde toplamda 6.463 tane bitcoin üretti.

Bu sayı çeyrek boyunca üretilmiş toplam BTC miktarının yaklaşık %8’ine denk geliyor. Yine bu şirketlerin rezervinde toplamda 20.450’den fazla bitcoin bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!