Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’su Yanıtladı: İşlemleri Manipüle Ediyorlar mı?

Binance CEO’su Changpeng Zhao, harcanan onca iş gücüne ve paraya rağmen borsanın neden hala zaman zaman çöktüğüne ve bazı işlemlerin geçici olarak durdurulmak zorunda kaldığına dair açıklamalarda bulundu.

Colin Wu’nun aktardığına göre Changpeng Zhao, Çin’deki bir medya kuruluşuna konuştu. Piyasadaki hareketlilik, regülasyon gibi konular hakkında konuşan Zhao’nun değindiği noktalar arasında borsadaki teknik sorunlar ve insanların paralarının ne şekilde korunduğu da yer aldı.

“Kısa vadede para kazanmak için manipüle etmeye gerek yok”

Kripto para borsaları, kullanıcı hareketliliği normalin üstüne çıktığı dönemlerde zaman zaman tamamen çökebiliyor veya daha kısmi teknik sorunlar yaşayabiliyor. Bitcoin’in %20’den fazla değer kaybedip 30.000 dolara düştüğü 19 Mayıs tarihinde, birçok büyük borsada erişim sorunu gözlemlendi.

Bazı yatırımcılar, bu gibi dönemlerde kullanıcı işlemlerine kısıtlama getiren borsaların, arka planda kişisel çıkarlar amacıyla fiyatları manipüle ediyor olmasından şüpheleniyorlar. Binance CEO’su, bu konuyu şöyle yanıtladı:

“Binance’in güncel işlem hacmi düşünülecek olursa, işlem ücretlerinden büyük miktarda gelir elde edildiği söylenebilir. Kısa vadede para kazanabilmek için bir şeyleri manipüle etmeye gerek yok. Akıllı insanlar, uzun vadede güveni korumaya çalışır.”

Teknik sorunlar neden çözülemiyor?

Global çapta faaliyet gösteren Binance’in dünya genelinde yaklaşık 3.000 çalışanı; The Block Crypto’nun mayıs ayı verilerine göre de aylık yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Fakat bu kaynaklar, borsadaki teknik sorunların önüne geçmek için yeterli olmuyor.

Zhao, bu sorunları çözmenin zannedildiği kadar basit olmadığını” söyledi ve Binance gibi kripto para borsaları ile Şangay, New York gibi yerlerdeki geleneksel borsalar arasında bir ayrım yapılması gerektiğini açıkladı. Bu borsalarda insanların işlem emirlerini brokerlara ilettiğini ve emirlerin brokerlar tarafından borsaya toplu şekilde yönlendirildiğini söyleyen Binance CEO’su, şu açıklamada bulundu:

“Bu borsalar birkaç yüz brokera hizmet veriyor. Bizde, dünya genelinden milyonlarca insan doğrudan borsaya giriş yapıyor. İnsanlık tarihinde görülmüş en büyük finansal eşleştirme pazarı olabiliriz. Burada apayrı bir yapısal baskı var. Bu sorun, sunucu sayısını artırmakla çözülmüyor.”

Sistemin üstüne binen yük hakkında konuşan Zhao, “Bitcoin’in 2017’deki zirvesi 20.000 dolardı. Bir süre önce fiyat 50.000 doların üstüne çıktı. Arada 2,5 katlık fark var. Ama (aynı süre içinde) aktif kullanıcıların sayısı 20 kat büyüdü.” dedi.

Kullanıcıların paraları nasıl korunuyor?

OKCoin’in kurucusu Mingxing Xu, geçen yılın ekim ayında Çin polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Kripto para borsası OKEx, kendi kullandığı cüzdanın anahtarları Xu’da olduğu ve Xu’ya erişilemediği için borsadaki para çekme işlemlerini durdurmak zorunda kalmıştı.

Borsalar tarafından kullanılan cüzdanlara ilişkin çeşitli soru işaretleri bulunurken Zhao, Binance olarak çoklu-imza (multi-signature) mekanizmasını kullandıklarını belirtti. Açıklamalara göre Binance’in kullandığı en büyük cüzdana erişim sağlanabilmesi için toplam 15 imza sahibinin 7’sinin imzasına ihtiyaç var. Zhao, bu imza sahiplerinin neye göre seçildiği ve nasıl çalıştığı ile ilgili şunları söyledi:

“Binance, bu insanlara iyi ödeme yapıyor. Öncelikle hırsızlık isteği ortadan kalkıyor. Ayrıca biri tek başına hırsızlık yapamaz, 8-9 kişiyle daha iş birliği yapması gerekir. […] Eğer birinin başına bir kaza gelirse, sorun değil. Yazılımdan biri çıkıp yeni biri eklenebiliyor.

İmza sahiplerini belli bir düzeyde tanıdığımız, stabil ve güvenilir, çocuklu ve aile sahibi insanlardan seçiyoruz. Bu insanlar internet olduğu sürece dünyanın her yerinden olabilir. Ama deprem, sel, bağlantı kopukluğu gibi şeyleri önlemek için hepsi aynı ülke veya bölgede bulunmuyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!