Türkiye’de Kripto Para Vergisi Aracı Kurumlarca Uygulanacak Olabilir
Türkiye’de kripto para regülasyonu için yapılan görüşmelerde sermaye şartının ve stopajın üstünde durulduğu aktarıldı. Kripto para vergisinin, aracı kurum tarafından kullanıcı adına uygulanabileceği belirtiliyor.
Neşe Karanfil’in haberine göre kripto paralara yönelik çalışmalar yürüten yetkililer, regülasyon hazırlığı yaparken kurumlardan görüş istediler. Kripto para çeşitlerinin tanımlanması ile başlayacak regülasyon çalışmalarının, sermaye şartı ve stopaj ile devam etme ihtimali gündeme geldi.
Asgari sermaye şartı aranacak
Yasal düzenleme çalışmaları, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonu ve SPK, Gelir İdaresi, Merkez Bankası ve BDDK’nin katılımı ile sürdürülüyor. Yatırımcının korunması ilkesi ile yürütülen çalışmalarda, kripto para alım-satımına yönelik gözetim ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi değerlendiriliyor.
Bu süreçte ilgili kurumlarla görüşmeler yapan yetkililerin, “Biz kapalı bir ekonomi değiliz. Çin gibi davranamayız.” dediği aktarılıyor. Şu ana dek yapılan değerlendirmeler doğrultusunda, kripto para şirketlerinin SPK gözetimine girmesi, bu şirketlere lisans ve asgari sermaye şartı getirilmesi planlanıyor. Bunlara ek olarak, şirketler için teknik yeterlilik ve şirket çalışanlarında SPK lisansı şartı aranabilir.
Vergiyi aracı kurum uygulayabilir
Türkiye’nin kripto para konusunda özel bir vergi mevzuatı veya genel bir yasal altyapısı bulunmuyor. Yetkililer, vergilendirme noktasında farklı ülkelerdeki uygulamaları inceliyorlar.
Yapılan görüşmelerde stopaj alınması ihtimalinin üstünde durulduğu belirtiliyor. Böyle bir durumda stopajın aracı kurum izni almış kripto para platformları tarafından, kullanıcı adına uygulanabileceği ve bu kurumların vergiye aracılık edebileceği ifade ediliyor.
Kripto para emtia olarak sınıflandırılırsa, sürekli alım-satım yapanların mükellef olma durumu masaya yatırılabilir.
Ülkede 22’si borsa gibi, 18’i firma gibi hareket etmek suretiyle 40 civarında kripto para platformu olduğu kaydedildi. Bunların borsa gibi olanlarında borsaya girer gibi alım-satım yapılabilirken, firma gibi olanlarında firmaya para veriliyor ve alım işlemi firma tarafından yapılıyor.