Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’de Neler Yaşandı: BNB soruşturması, Kara Para İddiaları ve CZ’nin Açıklamaları

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Binance’in kripto para birimi BNB’nin bir menkul kıymet olup olmadığı hakkında soruşturma başlattığı bildirilirken öte yandan 2.35 milyar dolarlık yasa dışı fonların Binance üzerinden aklandığı iddia ediliyor.

Bloomberg 6 Haziran tarihli haberinde SEC‘in BNB tokenine yönelik bir soruşturma başlattığını bildirdi. ABD menkul kıymetler düzenleyicisi, BNB‘nin 2017 yılında gerçekleşen ilk madeni para arzı (ICO) sırasında satışının kayıtsız bir menkul kıymet niteliği taşıyıp taşımadığına yönelik varlığı incelemeye alarak Binance‘in faaliyet gösterdiği ilk yılları hedef alıyor.

Binance, son aylarda çeşitli ABD düzenleyicilerinin incelemesiyle karşı karşıya kaldı. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonunu (CFTC), Mart 2021‘de Binance hakkında ABD’deki kullanıcıların kayıt dışı bir şekilde türev ticareti yapmasına izin verip vermediğine yönelik bir soruşturma başlatmıştı.

Binance’den açıklama

Binance tarafından konuyla ilgili yapılan ilk açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Eğitim, yardım ve bilgi taleplerine gönüllü olarak verdiğimiz yanıtlar dahil olmak üzere düzenleyicilerle devam eden görüşmelerimiz hakkında yorum yapmamız uygun olmaz. Düzenleyiciler tarafından belirlenen tüm gereksinimleri karşılamaya devam edeceğiz.

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ) ve SEC tarafından ise henüz bir açıklama yapılmadı.

SEC, 2020 Aralık ayında Ripple’ı (XRP) bir menkul kıymet olarak görmüş ve dava açmıştı. Ancak bu SEC’in soruşturma altına aldığı Binance’e bir dava açacağını göstermiyor. Sürecin dava ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı soruşturmanın gidişatına bağlı olacak.

Reuters’den kara para aklama iddiası

Reuters, 6 Haziran tarihli raporunda Binance‘in bilgisayar korsanları, dolandırıcılar ve uyuşturucu kaçakçıları için bir merkez haline geldiğini ve 2.35 milyar dolarlık yasa dışı fonun aklanmak için kullanıldığını iddia etti.

Raporda, analiz firması Crystal Blockchain tarafından sağlanan veriler, uyuşturucu pazarındaki alıcı ve satıcıların kullandığı Hydra adlı Rusça bir sitenin, 2017 yılından 2022 yılına kadar 780 milyon dolar değerinde ödeme yapmak ve almak için Binance‘i kullandığını ortaya koydu.

Bunun yanı sıra raporda, Alman polisinin, Avrupa’daki suçluların çoğu emekli olan kurbanların toplam 750 milyon Euro (800 milyon dolar) kaybetmesine neden olan yatırım dolandırıcılık planlarından elde edilen gelirlerin bir kısmını aklamak için 2020 yılında Binance‘e yönelmeye başladıklarını tespit ettiğine yer verildi.

Reuters ayrıca, Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Pyongyang‘ın (Kim Yo Jong) nükleer silah programını finanse ettiği iddia edilen Kuzey Kore‘nin bilgisayar korsancılığı grubu Lazarus‘un, Eylül 2020‘de Slovak kripto para borsası Eterbase‘den çalınan yaklaşık 5.4 milyon dolarlık kripto para birimini aklamak için Binance‘i kullandığını öne sürdü.

Binance’den iddialara yalanlama: Feci şekilde yanlış

Binance’in Baş İletişim Sorumlusu Patrick Hillmann, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Binance’in “herhangi bir yasa dışı fonun izlenmesini, dondurulmasını, geri kazanılmasını ve/veya hak sahibine iade edilmesini sağlamak” için işlem izleme ve risk değerlendirmeleri kullandığını ve kripto para birimleri kullanan suç ağlarını tespit etmek için kolluk kuvvetleriyle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi.

Binance, Reuters’ın iddiaları ile ilgili Forbes‘e yaptığı açıklamada raporu, “2019’dan kalma güncel olmayan bilgileri ve doğrulanmamış kişisel ifadeleri kullanan feci şekilde yanlış bilgilendirilmiş bir makale” olarak nitelendirdi ve şu ifadelere yer verdi:

Gerçek şu ki Binance, fintech endüstrisindeki en katı kara para aklama (AML) politikalarından bazılarına sahip ve kolluk kuvvetlerinin siber ve finansal suçlarla uğraşmasına yardımcı olmada lider bir rol üstleniyor. Makale yayınlandığından bu yana dünya genelinde birlikte çalıştığımız kolluk kuvvetlerinden büyük bir destek aldık.

CZ’den Reuters FUD’unu çürüten paylaşım

Binance CEO’su CZ, 7 Haziran Salı günü Twitter üzerinden bir paylaşım yaparak Reuters’ın iddialarını yalanladı ve siber güvenlik ekibinin konuyla ilgili e-posta kayıtlarını paylaştı.

BUILD FUD’u çürütüyor.

 

Bu, nitelikli seçicilik ve yanıltıcı içerikler yapan, boşa zaman harcayan gazeteciler için siber güvenlik ekibimiz arasındaki 50’den fazla e-posta kaydıdır. (eski kolluk kuvvetleri geçmişi) 

 

Boşa harcayacak vaktiniz varsa detayları ve gerçeği kendiniz görün.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!