BIS: Merkez Bankalarının Yüzde 70’i, Merkez Bankası Destekli Dijital Para Birimlerini Araştırıyor
8 Ocak tarihinde Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, dünya çapındaki merkez bankalarının %70’i, merkez bankası destekli ‘dijital para birimleri’ ve bunların piyasaya sürülmesi konusunda araştırmalar yapmakta. Ancak yine aynı çalışmada belirtilene göre, bunlardan sadece birkaç tanesi, somut uygulama planlarına veya araştırmaları eyleme geçirmeye yönelik adımlar atmakta.
İsviçre merkezli bir kurum olan BIS, toplamda dünyanın 60 merkez bankasından oluşuyor ve bu tarihe kadar hem merkeziyetsiz kripto para birimleri, hem de merkez bankası destekli kripto para birimleri hakkında çeşitli araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştirdi. CBDC olarak da bilinen merkez bankası tarafından piyasya sürülen kripto para birimlerinin yasal statüsü, çıkarıldığı veya çıkarılması düşünülen ülkedeki kanunlara göre değişiklik gösterebilmekte.
BIS’in altını çizdiğine göre, CBDC’ler ya ”toptan” – bankalar arası ödemeler veya menkul kıymet anlaşmaları gibi büyük anlaşmalar için kullanılacak ve sadece belirli kurumların erişim sağlayabildiği kripto paralar – ya da ”perakende” şeklinde sınıflandırılabilmekte.
BIS’in araştırması dünya çapındaki 63 merkez bankasını mercek altına aldı ve bunların 41 tanesi gelişmekte olan ekonomiye sahip ülkelerdeki bankalardan oluşmakta. Buna ek olarak gelişmiş ekonomiye sahip 22 ülkeyi de araştırmaya katan BIS, bu sayede dünya nüfusunun %80’inden fazlasını ve ekonomik çıktının %90’ından fazlasını inceleme şansı buldu.
İncelenenlerin %70’i ise, ya CBDC araştırmasını çoktan başlatmış, ya da çok yakında başlatacaklar sınıfına dahil olurken, bu bankaların sadece yarısının konu hakkında somut adımlar attığı ve ciddi anlamda eyleme geçtiği sonucuna ulaşıldı. 63 merkez bankası arasından ise sadece 5 tanesi, CBDC pilot projeleri gerçekleştirip bunu sonuca bağlamaya çok yaklaştı.
BIS bunun yanı, sıra İsveç ve Uruguay gibi şimdiden itibari paraya ek olarak, genel amaçlı bir CBDC piyasaya sürmeyi amaçlayan iki ülkeyi araştırmaya dahil etmedi.