Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Bir Yaşında: Bugünlere Nasıl Gelindi?

Bundan bir yıl önce, Bitcoin ağında ciddi bir hard fork gerçekleşmiş ve Bitcoin Cash, Bitcoin Blockchain’inden ayrılarak hayatımıza girmişti.

Hard fork’tan 12 ay süre sonra, Bitcoin Cash bugün itibariyle doğum gününü kutluyor ve Bitcoin ile Bitcoin Cash arasındaki çekişme, gerilim ve gerginlik sürekli artarak deva mediyor. Bitcoin Cash’in doğum gününde, biz de sizlere neden böyle bir hard forka ihtiyaç duyulduğu konusunda açıklamalar yapmaya çalışacağız.

Ne Oldu da Biz Bu Duruma Geldik?

2009’da kullanıma girdiğinden beri Bitcoin’in kullanıcı sayısı her geçen gün biraz daha arttı. Son üç yılda da, bu artış yavaş yavaş kendini çocuklardaki boy uzamasının yarattığı bir ağrı misali büyüme ağrısına bıraktı ve Bitcoin Blockchain’in bazı özellikleri, talepleri karşılamamaya başladı.

Bitcoin white paper’ında BTC’nin yaratıcısı olan Satoshi Nakomoto, elektronik para birimi sistemi ile ilgili önemli teknik detaylar vermişti ve bunların hiç şüphesiz en fazla ilgi çekeni, bunu yapmak için merkezi bir otoriteye ihtiyaç duyulmaması idi.

İş ispatlı modelle çalışan ve çifte harcama tehlikesini de bu sayede ortadan kaldıran Bitcoin’deki her bir gönderim daha sonra da madenciler tarafından kayda alınıyor ve her bir blokta, 1 MB’lık bir veri depolanıyordu. Madenci bloğu ‘kazdığında’ belirli bir miktar Bitcoin, açığa çıkıyordu.

İşte bu noktada ölçeklenme sorunları baş göstermeye başladı. Daha fazla kişi Bitcoin kullanmaya başladıkça, gönderim sayısında ciddi artışlar yaşandı ve ağda bir nevi doluluk ve trafik baş göstermeye başladı. Bundan dolayı da gönderim ücretleri arttı ve Bitcoin hem yavaş hem de pahalı bir gönderim aracı haline gelmeye başladı.

Transactions per second

Resimde de görüldüğü gibi, 2017’deki döneme ait verilerde, Bitcoin’in hem Bitcoin Cash’ten hem de Visa’dan ciddi bir farkla geride kaldığını görebiliyoruz. İşte bu durum, Bitcoin topluluğu arasında da sorunlara neden olmaya başladı ve topluluk içinde bu sorunun nasıl çözülebileceğine dair tartışmalar ve fikir teattileri başladı.

Segregated Witness ya da hepimizin bildiği adıyla SegWit bu noktada doğdu. Bu soft fork sayesinde Blockchain’in gönderim işini ‘daha iyi bir şekilde’ ele alması umuluyordu. Ancak SegWit’in blok kapasitesini 1 MB’den 2 MB’ye çıkaracağı belirtilen noktada, sorunlar baş göstermeye başladı.

SegWit kapasite artışı dışında sisteme implante edildi ancak topluluğun bazı üyeleri, bu noktada gereken şeyin bir hard fork olduğu konusunda ısrarcı oldu ve 1 Ağustos’u 2 Ağustos’a bağlayan gece, 2017 senesinde Bitcoin Cash hayatımıza girdi.

Tartışmalar Çok Yoğun

Bitcoin Cash’in ortaya çıkışı, kripto para camiasında ciddi bir tartışmanın da fitilini ateşledi ve o fitil halen sönmüş gibi durmuyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, SegWit’ten pek de memnun olmayan bazı Bitcoin topluluğu üyeleri -ki bunların arasında hayli güçlü madencilik havuzları sahipleri de yer alıyor- bir hard fork’a gitmeyi ve blok kapasitesini 1 MB’den 8 MB’ye çıkarmayı teklif ettiler.

BTC.Com’un operasyonel ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Alejandro de la Torre, yaptığı açıklamada o fork ile ilgili şunları söylemişti:

”Forks yapabilme yeteneği bizler için gerçekten önemli. Önce kapasiteyi 8 MB’ye çıkarıp, daha sonra da bunu 32 MB yapmak istiyoruz. Bu, bize ihtiyacımız olan hareket alanını tanıyacak. Bitcoin Cash, daha da ilerisine bakıyor ve uzun vadeli düşünüyor. Daha büyük blok kapasitesi demek her gönderim için çok daha fazla yeni bilginin sistemde kayıt altına alınması demek ki bu da bizler için hayli önemli bir şey.”

Fork gerçekleşti ve nitekim elindeki Bitcoin sayısı kadar insanlar Bitcoin Cash aldı. Çinli madencilik devi Bitmain de, BCH hard forkunu en başta desteklemiş ancak daha sonra bu yöndeki fikrini soft fork’a çevirmişti.

Milyonlarca Yürek, Tek Bir Soru: Bitcoin mi, Bitcoin Cash mi?

Roger Ver, daha sonra Bitcoin Cash’in en büyük pazarlama figürü haline geldi ve birçok kişinin aklına eminiz ki Bitcoin Cash denince ilk onun ismi geliyor. En başta Bitcoin Cash’e duyduğu ilgi şüphe ile karşılanan Ver, bu konuda pek de itiraz edemez çünkü kendisi daha önceki forkta ki adı Bitcoin Unlimited, BU’yu büyük bir şekilde desteklemişti ancak Bitcoin Cash’ten sonra sanki bir anda trendi kaçırmamaya yemin etmiş gibi bir davranış sergilemeye başladı.

Ver daha sonra Bitcoin karşıtı kampanyanın resmi yüzü haline gelirken, Kasım ayında yaptığı ‘Bitcoin Cash is real Bitcoin’ (Gerçek Bitcoin, Bitcoin Cash’tir) açıklamasıyla bir anda gündeme oturdu.

Bitcoin ve BCH arasındaki çekişme artık politize olurken, konuyla ilgili konuşan De La Torre, şunları söylüyor:

”İki kripto paranın da kendine özgü önemli özellikleri ve de avantajları var. Aynı zamanda farklı kullanım alanlarına da sahipler. Bitcoin Cash’in hizmete girme amacı, tamamen Bitcoin’in en başta sahip olduğu kişiden kişiye elektronik para sisteminin devamını sağlamaktır ve BCH, her zaman bu çizgide kalmaya çalışmaktadır.”

Bitcoin.Com adlı internet sitesi de bu tartışmaların ciddi şekilde odağında yer almaya başladı. Hatta bu iş öyle bir hal aldı ki, Bitcoin.Com’a bir grup insan yanlış dil kullandığı ve kasten yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle dava dahi açtı.

Twitter’daki @Bitcoin hesabı da daha sonra buna benzer sebeplerden kapatıldı ve esas tepki, hesaptan sürekli olarak Bitcoin Cash reklamı yapılmasıydı ve bu durumun gerginlik yarattığı iddia ediliyordu.

Ver’in yaptığı propaganda artık bazıları için öyle rahatsız edici bir hale gelmişti ki, Ver’in twitlerinde ismini kullandığı Shapeshift CEO’su Eric Voorhees, Roger Ver’e twitter’dan rica lütfen ismimi kullanma dedi.

Yine Galaxy Digital sahiib olan Mike Novogratz da, Bitcoin hesabının twitlerinden bıkan bir başka isim olurken, Mayıs ayında şunları yazdı:

”Yeter lütfen. Bitcoin, Bitcoin’dir. Bu bir değer deposudur. Bu bir dijital altındır. İşlem hacmi Bitcoin Cash’i katlamaktadır. Eğer ödeme yöntemi olmak istiyorsanız belirli bir dengede olan değerinizin olması gerekir, gidin önce buna kafa yorun.”

Rakamlarla Bitcoin Cash

Bitcoin ve Bitcoin Cash tartışmaları ciddi manada süreceğe ve yakın dönemde biteceğe benzemiyor. Ancak işin farklı bir boyutu daha var. O da şu ki, Bitcoin Cash bu bir yıllık süreçte kendini güçlü bir konuma getirmeyi başaran bir kripto para birimi oldu.

Bitcoin Cash’in gelişmesinin bir nedeninin de Bitcoin ile yaşanılan çekişme olduğunu kabul eden De La Torre, şunları söylüyor:

”Kripto paraları birer dijital para birimine dönüştürme yolundaki çaba, sektörü ileriye götürecektir. Hodl deyip duruyoruz ancak bir yerde de artık BUILD (Blockchain girişimleri ve merkezi olmayan işler inşa et) demeliyiz. Bu sistemleri herkese açık tutmalı ve onların da bunlardan faydalanmasını sağlamalıyız.”

Coin Market Cap’teki verilere bakıldığında Bitcoin Cash’in şu anda işlem hacmine göre 4. sırada yer aldığı görülüyor ki hacim yaklaşık 13 milyar dolar. Bitcoin, buna karşın dominasyonunu sürdürüyor ki o oran da şu anda %47 olarak göze çarpıyor.

BTC.Com, Bitcoin Cash desteği sunan ilk cüzdanlardan biri olurken, De La Torre, Bitcoin Cash’in bir yılının rakamları ile ilgili şunları söylüyor:

”Bizim için önemli para metrelerden birisi de uygulama sayısı. Bitcoin Cash aralarında Bitpay, Coingate, Via btc, Coin Payments ve Coindance’ın da bulunduğu birçok uygulamada kullanılıyor. Ayrıca Open Bazaar, Joy Stream ve de Counterparty gibi çeşitli projelerde de BCH kullanulıyor. 41 farklı borsada da koin işlem görüyor.”

De La Torre, Bitcoin Cash’in tartışmalı ‘doğumunun’ ardından Bitcoin’in halen zirvede olmasını yadırgamadıklarını ve de her bir kripto paranın kendine has özellikleri ile piyasada tutunma savaşı verdiğini sözlerine ekliyor. Bu noktadaki yarışta her türlü zorluğu gördüklerini ve Bitcoin Cash’in bunlardan güçlenerek çıktığını ifade ediyor.

Görülen o ki, bu iki koin arasındaki yarış daha uzun bir süre devam edecek ve Bitcoin Cash muhtemelen sürekli olarak gündem olmaya ve ilgi çekmeye de devam edecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment