Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya İçerisindeki Kripto Para Madencilik Şirketleri Sayısında Yüzde 15 Artış Yaşandı!

Rusya’daki kripto para sektörü iyice genişliyor. Daha fazla Rus kripto para birimine sahip oldukça, madencilik işlemleri yapan işletmelerin sayısı da artışa geçti. Yeni elde edilen bir araştırmanın sonuçlarına göre, Rusya içerisindeki madencilik işletmesi sayısında bu sene de ciddi bir artış yaşandı. Araştırma bunun yanı sıra gecikmiş kripto para teknolojisi kabulünün, ülkeye her yıl için bir trilyon rubleye mal olduğunu ortaya koyuyor.

Rusya İçerisinde Madencilik Yapan 75.000 İşletme Var

Ucuz elektriğin de dahil olduğu enerji kaynakları konusunda çok zengin bir ülke olan Rusya Federasyonu, bu konuda büyük bir kripto para madenciliği durağı olmak için gereken her şeye sahip. Yakın zamanda yayınlanmış bir istatistiğe göre, ekonominin bu modern sektörü Rusya içerisinde artışa geçmiş.

”Yılın ilk yarısında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, Rusya içerisindeki madencilik işletmelerinin sayısı %15 artış gösterip 75.000 gibi bir rakama ulaştı. Madencilik endüstrisi şimdiden 350.000 kişi için iş kapısı oldu. Temmuz 2018 tarihinden itibaren, Rusya dünyanın madencilik piyasasının %6’sına sahip ve bu oran 1 yıl önce %1’e tekabül etmekteydi. ABD ve Kanada ise bu konuda lider pozisyonda yer alıyor.”

Rusya Kripto Para ve Blockchain Birliği başkanının yaptığı bu araştırma duyurusu esnasında, konuşulan her şey Rusya’nın lehine değildi. Başkan bu olumlu haberin yanı sıra, Rusya’nın dijital finansal lider olma şansını kaçırmak üzere olduğunu da ifade etti. Başkan bu konuda şunları aktardı:

”Dijital para çoktan ortaya çıktı ve Rusya’nın bunu kabul etme ve benimseme konusundaki gecikmesi yıllık 1 trilyon rubleye kadar kayıp anlamına gelmekte.”

Yuri Pripachkin bu noktadaki görüşünü daha da güçlendirmek adına, Morgan Stanley tarafından yapılan bir araştırmadan alıntı yaptı ve 2018 yılının ilk yarısındaki kripto para birimi ticari hacimlerinin zirve yaptığı beş ülkeyi sıraladı:Malta, Belize, Şeysel Adaları ve Amerika Birleşik Devletleri ile Güney Kore. Araştırmanın kripto para borsası sıralamasında ise İngiltere, Hong Kong, ABD, Singapur ve Türkiye var. Başkan yaptığı açıklamada Rusya’nın bu iki sıralamada da olmadığına dikkat çekti. Aynı zamanda yapılan araştırmaya göre kripto para sahibi Rusların sayısı da geçen sene 2.5 iken, bu sene 3 milyona artmış.

Bu Sene Rus Kripto Para Sektörüne Düzenleme Getirilmesi Bekleniyor

Yeni elde edilen veriler zaten beklenen şeyi daha da kuvvetli hale getirdi – Rus kripto endüstrisi sağlam bir düzenleme olmamasına rağmen iyi bir gelişim hızına sahip. Kripto para sektörüyle ilgili hazırlanan üç yasanın önümüzdeki Sonbahar dönemine ertelenmesi haberi çok yakın bir zamanda su yüzüne çıkmıştı.

Rusya Finansal piyasalar başkanı Anatoly Aksakov, yerel basına yaptığı açıklamada sonbahar döneminde kanun koyucu kurumların dijital finansal ürünler ya da bir başka adıyla kripto paraları içeren bir yasa tasarısını meclisten geçireceğini ifade etti. Aksakov’a göre bu geçecek yasa, kripto para sahipleri ile ilgili ayrı bir vergi düzenlemesi içermiyor. Yani Aksakov’un bu ifadelerine göre Rus kripto para yatırımcıları ve madencileri, vergilendirme hali hazırdaki kanunlara tabii olacaklar.

Rusya için bu sonbahar dönemi aslında kripto para birimleri ve blockchain konusunda tamam mı yoksa devam mı anlamına gelmekte. Sizce Rusya bu teknolojilerin gelişimini destekleyebilecek nitelikte kapsamlı bir düzenleme getirebilecek mi? Yoksa gelişimi tamamen engelleyecek mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment