Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Komisyon Üyesi: Bitcoin ETF’sinin Onaylanmaması İçin ‘Hiçbir Sebep Yok’

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu üyesi Hester Peirce, kendisinin neden Bitcoin ETF yanlısı olduğunu ve Komisyon’un da niye Winklevoss ikizlerinin ETF’sini reddettiğini açıkladı.

‘Ben Büyük Bir Yenilik Hayranıyım’

CNBC’nin Cryptotrader sunucusu Ran Neuner ile röportaj yapanlar kervanına artık SEC komisyon üyesi Peirce de katıldı. Hester Peirce katıldığı bu röportajda kendisinin şu an için olası bir Bitcoin ETF’sinin kaderini belirleyecek dört komisyon üyesinden birisi olduğunu (aslında Komisyon genellikle 5 üye ile bu kararı verir) belirtti.

Geçen hafta sizlerle paylaştığımız bir haberde de aktardığımız üzre, Peirce SEC’in Winklevoss ikizlerinin Bitcoin ETF’sinin reddedilmesi kararına katılmadığını ifade etmiş ve bu kararın ”yatırımcı korumasının kuyusunu kazdığını” vurgulamıştı.

”Bitcoin tabanlı bir ürün yatırımcılara düzenlenmiş bir menkul kıymet piyasasında işlem olanağına sahip bir ürün aracılığıyla bitcoin’e dolaylı yoldan bir temas sağlıyor ve direkt olarak bitcoin satın alıp barındırma ile ilgili riskler ile pürüzlerin çoğunu ortadan kaldırıyor. Eğer ETF’yi kabul edecek olursak, yatırımcılar bunu alıp bunu almamayı kendileri seçebilirler. Komisyon’un bugünkü hareketi yatırımcıları bu karardan mahrum bırakıyor. Ben bizim asıl görevimiz olan yatırımcıları korumak, sermaye birikimini geliştirmek, adil, düzenli ve verimli piyasalar kurmak olan temel görevimizden çok farklı olan yeniliğin bekçiliği görevini reddediyorum. Görünüşe göre, ben sizinle aynı fikirde değilim.”

Peirce yaklaşık olarak 6 aydır komisyon üyesi pozisyonunda ve daha önce belirli bir süre kamu avukatlığı yapmış. Kendisi şu an bu tip kripto para tartışmalarında söz hakkına sahip olmanın keyfini sürüyor.

”Bence hem Amerika Birleşik Devletlerine hem de dünyaya bizim sermaye piyasalarımızın yeniliğe açık olduğunu söylemek gibi çok önemli bir rolümüz var. Zaten tam olarak bu rol geçen hafta beni muhalefet etmeye ve ta en başında komisyona üye olarak girmeye iten şey.”

Peirce buna ek olarak kendisinin bitcoin ”hodlerı” olmadığını vurgulayıp, bu durumun herhangi bir bitcoin veya kripto para birimine sahip olması durumunda böyle bir kurumda objektif karar verebilmesini engelleyebileceğini belirtti.

”Bu yüzden Bitcoin’e sahip değilim. Ancak yeniliğin çok büyük bir hayranıyım ve bence bu alanda uzun süredir var olan problemleri çözmek adına yeterince ilginç momentum mevcut. […] Bu sorunlar Bitcoin, kripto para birimleri ve blockchain tarafından çözüme ulaştırılabilir.”

‘Bu Ürünü Onaylamamamız İçin Hiçbir Sebep Yok’

Normalde 5 olan komisyon üyeleri sayısının şu an 4 olmasının yanı sıra, Peirce Winklevoss ETF’si konusunda toplamda 3 e karşı 1 oy ile oy üstünlüğünü kaybettiğini açıkladı.

Komisyon önerilen bu değişikliğin Menkul Kıymet Yasası isimli mevcut yasa ile uyumlu olmadığını düşünmekte. Ancak Peirce bu konuda onlara katılmıyor.

”Ben bizden önce yapılan ve Menkul Kıymet Yasası ile uyumlu olan değişikliğin tarafını tutuyorum ve bu sebeple bizim bu ürünü onaylamamamız için hiçbir sebep yok.”

”Bu sebeple ben olsaydım buna izin verirdim ancak benim iş arkadaşlarım bunun onaylanmaması gerektiğine inanıyor.”

Peirce’in açıklamalarına göre SEC kendi yetki sınırının çok ötesine geçmiş. Kurum ETF ürününün listeleneceği spesifik piyasalara bakmak yerine, teklifin altında yatan Bitcoin ürününün ve bununla ilgili piyasalardaki fiyat manipülasyonuna bakmış. Peirce bu konuda şunları ifade ediyor:

”Onlar teklifin altında yatan varlık olan Bitcoin’e bakarak, yasanın bize izin verdiği ölçünün çok dışına çıktılar. Teklifin altında yatan varlık olan Bitcoin’in piyasalarına odaklanmak yerine, borsa yatırım fonu ürününün ticaretinin yapılacağı piyasalara odaklanmalıydık.”

Kendisi bu örneği daha da açıp borsa yatırım fonlarının altında yatan varlığın altın ve petrol olduğu piyasalarda, bunların Bitcoin gibi didik didik edilmediğini savundu.

”Bunların (altın ve petrol) işlem gördüğü piyasaların aslında ne durumda olduğunu incelemek bizim yetki sınırımızda değil, biz bunun yerine menkul kıymetin ticaretinin yapıldığı piyasaya odaklanmalıyız ki bu durumda bahsettiğimiz menkul kıymet borsa yatırım fonu oluyor.”

Bitcoin ETF’si Ne Zaman?

CBOE ve VanEck/SolidX tarafından yapılan teklifin şu an başvuru aşamasında olan bir çok Bitcoin ETF başvuruları arasından en popüler olanı olduğunu duymayan kalmadı.

Peirce şu an bu başvurular değerlendirme ve başvuru sürecinde olduğu için, bunların onaylanması veya onaylanmaması konusunda bir yorumda bulunmadı ancak şunları aktardı:

”Her bir başvuruyu yapılan başvurunun kendi gerçeklerine ve şartlarına göre değerlendireceğiz ve bundan sonra ne olacağını beraber göreceğiz.”

Bu sırada Peirce kendisinin yaptığı muhalefeti dikkate alacaklarını düşünüyor çünkü bir Bitcoin ETF’sine yeşil ışık yakmanın, ”bu son kararın yapmadığını yapıp, yatırımcılar için olan fırsatları arttıracağına” inanmakta.

”Kaynaklar bu bölgeye yığıldıkça, ben, bizim bir ülke olarak, insanların – evet biz buraya gelebiliriz, burada yenilik yapabiliriz, bizi gereksiz yere kısıtlayacak düzenleyici yapıdan korkmamıza gerek yok – diyebilecekleri bir yer haline gelmiş olduğumuzu görmek istiyorum.”

”Yenilik yatırımcılar için önemli ancak bu aynı zamanda ekonomi için de önemli çünkü yenilik gerçek insanların yaşamlarını etkiler.”

”Tabii ki yerinde bir korumaya sahip olmak istiyoruz ancak yeniliğe kucak açmayan bir sistemimiz olursa, yenilik başka bir yere gidecektir veya hiç gerçekleşmeyecektir. Bu da gerçek insanlara zarar verir ve benim endişeli olduğum asıl konuyu oluşturur.”

VanEck/SolidX tarafından yapılan başvuru 10 Ağustos tarihinde değerlendirilecek ancak çoğu uzman bunun Mart ayına kadar ertelenebileceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment