Bitcoin ile Yapılan İlk Alışveriş Neydi? O Alışveriş Bugün Ne Kadar Ederdi?
Bitcoin ile yapılan ilk alışveriş, bir takas usulü ile 2010 yılında gerçekleşti. Karşılığında 10.000 BTC’nin verildiği bu alışverişteki Bitcoinlerin değeri, bugün bir dünya para ederdi. Peki, ilk Bitcoin alışverişi ne için yapıldı, nasıl gerçekleşti ve Bitcoin ile ödemeler bugün nasıl yapılıyor? İşte detaylar…
Bitcoin, 2008 yılında duyuruldu ve 2009 yılında da üretilmeye başlandı. Hâlâ gizliliğini koruyan ve Satoshi Nakamoto isimli yaratıcı veya yaratıcıları ise her ne kadar Bitcoin’i ilk üreten isim olsa da ilk Bitcoin alışverişini o gerçekleştirmedi.
2010 yılında Bitcoin, henüz 2 yaşını doldurmamıştı. O zaman pek kimse tarafından bilinmeyen, bilinen kimseler tarafından da henüz lider kripto para birimi olarak nitelendirilemeyecek Bitcoin, ilk olarak Laszlo Hanyecz isimli kişi tarafından bir alışveriş aracı olarak kullanıldı. Hanyecz, Bitcoin projesi henüz çok yeniyken projeye katkıda bulunan isimler arasında ve Satoshi Nakamoto ile de iletişimdeydi.
Pizzaya karşılık Bitcoin?
Hanyecz, Bitcoin ile alışveriş için çevrim içi bir Bitcoin forumunda “Pizzaya karşılık Bitcoin?” (Pizza for bitcoin?) başlığı ile bir gönderi paylaştı. ABD’de yaşayan Hanyecz, 2 kutu pizza karşılığında 10.000 adet BTC vermeyi teklif etti. Ancak 18 Mayıs 2010 tarihinde paylaştığı gönderi sonrası alışveriş, hemen gerçekleşmedi.
Önce Hanyecz’e birkaç kişi tarafından “Neden pizza alıyorsun? Borsada sat“, “Avrupa’da yaşıyorum, nasıl gönderebilirim?” gibi sorular yöneltildi. Çoğu kişinin alışverişin nasıl yapılacağı konusunda kafasının karışık olduğu belliydi. Ancak Hanyecz, teklifini yaparken alışverişin gerçekleşmesi için çeşitli çözüm önerilerini zaten sundu.
Alışveriş başarıyla gerçekleşti
Hanyecz, önce “Pizzayı kendiniz pişirip ev adresime getirebilirsiniz.” diyerek alışverişi elden ele yapmayı teklif etti. Ancak Hanyecz, pizza ücretinin teklifi kabul edecek kişi tarafından ödenmesini ve teslimatın kendi adresine yapılmasını daha çok istiyordu. Bunun dışında Hanyecz, artık telefonla da kredi kartı ödemesinin kabul edildiğini belirterek teklife sıcak bakılma olasılığını artırmak için ödeme seçeneklerini genişletti. Ancak yine de henüz bir şey çıkmadı.
Teklifin karşılıksız kaldığını düşünen Hanyecz, “Kimse gönüllü değil mi? 10.000 adet BTC’yi az mı buldunuz?” şekilde bir yorum paylaştı. Belirtmekte fayda var, 2010’da 1 adet Bitcoin 1 dolardan daha az bir değere sahipti. Hanyecz’in 10.000 adet BTC’nin az bulunduğunu düşünüp belki de miktarı artırma yoluna gidecek olması, o zaman için olasıydı.
Ama öyle olmadı. 22 Mayıs 2010 tarihli gönderisinde Hanyecz, alışverişin başarıyla gerçekleştiğini duyurdu. 10.000 adet Bitcoin’e karşılık bir pizza şirketi olan Papa John’s’tan 2 kutu pizza almış olan Laszlo Hanyecz, hem pizzaya hem de Bitcoin ile alışveriş yapan ilk kişi olma unvanına sahip oldu. 10.000 adet Bitcoin’in o zamanki değeri ise 41 dolar ediyordu.
Hanyecz, bunu “Pizzaya karşılık 10.000 adet BTC alışverişini başarıyla gerçekleştirdiğimi söylemek istiyorum. Teşekkürler jercos!” paylaşımıyla duyurdu. Gönderisine pizzaların fotoğraflarını da ekleyen Hanyecz, Papa John’s marka 2 kutu pizza için 10.000 adet BTC takas ederek tarihin ilk Bitcoin alışverişini işte bu şekilde gerçekleştirdi. Hanyecz’e pizza gönderen “jercos” isimli kişi ise alışveriş sırasında 18 yaşındaydı ve takası IRC chat odasında gerçekleştirdiklerini söyledi
10.000 BTC, şu anda ne kadar ediyor?
Alışverişin en ilgi çekici taraflarından biri ise özellikle alışverişte kullanılan Bitcoinlerin sayısı. Hanyecz’in 2010 yılında “Az mı buldunuz?” diyerek belirttiği Bitcoin’in o zamanki değeri ile günümüzdeki değeri açısında uçurumlar bulunduğu çok aşikar. Coindesk’in haberine göre Hanyecz, 10.000 BTC’yi 2 kutu pizza için feda etmiş olmanın pişmanlığını yaşamadı. Konuyla ilgili Hanyecz, “O zamanlar kimse Bitcoin’i bilmiyordu ve bende de bu kadar çok olmasının hiçbir anlamı yoktu. Ben de böyle bir yol bularak Bitcoin’i yaymak istedim.” dedi.
Alışveriş sırasında 10.000 BTC, 41 dolara denk geliyordu. Hanyecz bu alışverişi yapmayıp o 10 bin adet bitcoin’i saklamış olsa 2 Ocak itibarıyla 310 milyon doları olacaktı. 2010’da standart bir pizza fiyatı eden Bitcoin’in şu anda bir milyarderin vergi borcu kadar etmesi ise şaşkınlık verici.
Hanyecz, 2010 yılında kendi deyimiyle Bitcoin’i yaymak için böyle bir girişime kalkışmış olsa da bugün buna hiç ihtiyaç yok. Gerek Bitcoin ATM’leri gerekse Bitcoin’i bir ödeme aracı olarak kabul eden iş yerlerinin artışı sebebiyle artık Bitcoin ile ödeme yapmak oldukça kolay. Ayrıca piyasa değeri sayesinde Bitcoin ismini duymayan kişi sayısı ise artık çok daha az.
Bitcoin.com’a göre dünya çapında 9 bin adet Bitcoin ATM’si bulunuyor. Bitcoin’i bir para birimi olarak gören şirketler ise artık oldukça fazla. Bu sebeple artık Bitcoin ile bir şeyler almak için Hanyecz kadar uğraşmak gerekmiyor. Bugün Wikipedia, Microsoft, Playstation Network, Domino’s, Burger King ve hatta PayPal dahil birçok şirket, ödemelerin Bitcoin ile yapılmasına müsaade ediyor. Bu ödemelerin daha çok Amerika ve Avrupa’daki müşteriler tarafından yapılabiliyor olduğunu ekleyelim.
Resmi bir gün olmasa da pizza şirketleri de her 22 Mayıs günü dünya çapında bir “Bitcoin Pizza Günü” ilan ederek kampanyalar düzenlemeyi ihmal etmiyor. 2010’da alışverişe istemeden dahil olan Papa John’s ise bugün 150 milyon dolarlık bir pizza siparişi alsa, durum biraz garip kaçabilirdi.