Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Yatırımcılarına Kötü Haber: Tarih Ertelenebilir

Bir süredir durağan olan ve Bitcoin’in yükselişi karşısında ezilen Ethereum, Vitalik Buterin’in verdiği Ethereum 2.0 haberi ile hareketlendi. Buterin tarafından yapılan açıklamada ilk tarihin 1 Aralık olduğu belirtilse de bunun ertelenme ihtimaline sahip olduğu da ifade edildi. Piyasa ise şu an ikinci ihtimali düşünmeyi hiç istemiyor gibi gözüküyor.

Yayınlanan bildiride Ethereum 2.0 için 1 Aralık tarihinden 7 gün öncesine kadar yeterli ağ doğrulayıcısı sayısına ulaşılmaz, güncellemenin erteleneceği belirtilmişti. ETH fiyatı bu haberin duyulması ile bir anda 400 dolar seviyesinden 460 dolar seviyelerine kadar yükselse de yavaş yavaş mümkün olduğu anlaşılmaya başlanan bu ertelenme ihtimali, her şeyi değiştirebilir.

Ethereum 2.0 için iyimser tarih: 23 Ocak

Agâh Sesli tarafından paylaşılan ve Beaconcha.in kaynağına dayanan verilere bakıldığında, Ethereum 2.0 ağına geçiş için en iyimser tarih 23 Ocak olarak gözüküyor. Ethereum 2.0 için yatırılan ve stake edilen mevcut miktar 50.848 ETH olarak gözüküyor. Bu da hala 14.795 ağ doğrulayıcısının beklendiği anlamına gelmekte. Bu süre esnasında sadece %9,7’lik ağ doğrulayıcısı oranına ulaşan Ethereum 2.0’ye geçiş, bir mucize olmazsa 1 Aralık tarihinde gerçekleşmeyecek gibi gözükmekte.

Peki yatırımcılar neden Ethereum 2.0 staking etkinliğine sıcak bakmıyor? 32 ETH gerektiren bu işlemin risklerinin, getirilerinden fazla olabileceği gündemde dolaşıyor. 32 ETH basın saati itibariyle 14.240 dolara tekabül ediyor ve bu bireysel yatırımcılar için ilk staking adına oldukça yüksek olabilir. Bunun yanı sıra staking ödülleri konusunda net bir açıklamanın yapılmaması ve belirsizliğin hakim olması da olumsuz bir etken.

Proof-of-Work (iş ispatı) modelinden, Proof-of-Stake (sahiplik kanıtı) geçişi temsil eden ETH 1.0’den ETH 2.0’ye geçiş süreci de oldukça karmaşık olması ile yatırımcıları korkutuyor olabilir. ETH 2.0’ye tam geçiş tarihinin devamlı olarak ertelenebileceği olasılığı ise dördüncü olumsuz sebep olarak yatırımcıların karşısına çıkmakta.

Yani şu an için yatırımcıların 32 ETH stake edip Ethereum 2.0 ağında doğrulayıcı olma girişimleri, birden fazla riske ve belirsizliğe sahip. Bugün Binance kripto para borsasının CEO’su Changpeng Zhao da bu amaç için 32 ETH alabileceğini belirtse de söz konusu amaca 1 Aralık tarihinde ulaşılması bir hayli zorlu gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!