Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Karşılığında Covid-19 Aşısı Satıyorlar

Dolandırıcıların darknet üzerinde Bitcoin karşılığında Covid-19 aşısı sattıkları ortaya çıktı. Check Point isimli siber güvenlik şirketinin raporunda, dolandırıcıların söz konusu aşılar için değeri 1000 dolara kadar çıkan BTC talep ettikleri ifade ediliyor.

Check Point şirketi, 12 Ocak tarihinde paylaştığı güvenlik raporunda, darknet üzerinde satış yapan dolandırıcıların Covid-19 aşısı sattıklarını iddia ederek insanlardan Bitcoin talep ettiklerini belirtti. Rapora göre, daha önce 250 dolardan satılan aşıların güncel değeri 1000 dolara kadar çıktı. 

Dolandırıcılarla iletişim kurup test ettiler

Check Point, darknet üzerinde gerçekleşen işlemlerin güvenilirliğini test etmek için 750 dolar değerinde Bitcoin ile satıcıya ödeme yaptığını açıkladı. Teslimat adresi gibi birçok bilgiyi satıcıyla paylaşan şirket, söz konusu siparişin kendilerine teslim edilmediğini ifade etti. Olayın ardından satıcının hesabını silip ortadan kaybolduğu söylendi.

bitcoin-covid-19
Check Point’in paylaştığı, darknet üzerinde satışı yapılan aşılardan bir görüntü.

Sadece Bitcoin ile ödeme kabul ediliyor

Siber güvenlik şirketi, yaptıkları araştırmalar sonucunda darknet üzerinde aşı satanların yalnızca BTC ile ödeme yapılmasını kabul ettiği sonucuna ulaştı. Şirket raporuna göre, satıcılar çoğunlukla toplu satış yapıyor, birçok ülkeye gönderilen ve onaylanmış aşıları sattıklarını iddia ediyorlar.

Darknet üzerinde artan satışların sebebi olarak dünya çapında insanların aşı için uzun süre beklemek istememesi gösteriliyor. Check Point, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

“Birçoğumuz aşı gelişmelerini büyük bir umutla izlerken bazıları insanların endişelerinden faydalanmaktan ve bunu kötü emellerine alet etmekten çekinmiyor.”

E-posta ile de dolandırıyorlar

Dolandırıcıların spam içerikli e-postalar göndererek bilgisayar ve mobil cihazlara sızarak kullanıcı bilgilerini ele geçirdikleri de paylaşıldı. Raporda, Covid-19 aşısından bahseden ve .exe uzantılı dosya barındıran spam içeriklerin e-posta yoluyla yayıldığı ve bu dosyalara tıklanması halinde kullanıcı bilgilerinin ele geçirildiği ifade edildi. Siber güvenlik şirketi, kullanıcıların aşı ile ilgili dolandırıcılıklara karşı tedbirli olmaları için birkaç tavsiyede bulundu:

Tarafınıza gelen e-postaları ve barındırdığı URL ve dosyaların güvenli olup olmadığından emin olun. Spam içeriklerin çoğunda yazım ve imla hataları görülmektedir.

Hiçbir e-postada kimlik bilgilerinizi veya özel bilgilerinizi paylaşmayın.

Bilgisayarınızın ve mobil cihazlarınızın güvenliğini sağlamak adına iki faktörlü doğrulama kullanın ve tüm uygulamalarınızı güncel tutun.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!