Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Bu Hafta Yaşanan Düşüş Neden 2017’dekinden Farklı?

Bitcoin fiyatı bu hafta başında 40 bin dolar sularından 31 bin dolara kadar düştü. Yatırımcılar bu gerilemenin yoldaki bir tümsek mi yoksa 2017’nin tekrarı mı olduğunu sormaya başladılar. Kripto para sektörünün önemli isimleri kurumsal yatırımcı ilgisi ile bu rallinin farklı olduğu konusunda hemfikir.

Bu hafta sert bir düşüş yaşayan Bitcoin, 2017 korkularını yeniden su yüzüne çıkardı. 2017’de 20 bin dolarlık rekoru kırdıktan sonra çakılan BTC için toparlanma bebek adımları ile oldu. BTC fiyatı geçtiğimiz hafta 42 bin dolara dayanarak yeni bir rekor belirlemesinin ardından bu hafta başında yoğun satış baskısı ile 31 bin dolara kadar geriledi. Son zamanlarda yaşanan düzeltme yatırımcıyı endişelendirdi. Bu düşüş yalnızca yoldaki bir tümsekten mi ibaret yoksa 2017 kendini tekrar mı ediyor?

bitcon-dustu
Bitcoin fiyatının son 7 gündeki değişimini gösteren grafik. Kaynak

Bu haftaki düzeltme neden 2017’dekinden farklı?

Bitcoin’in 2020-2021 yılındaki performansının 2017’den neden farklı olduğu konusunda kripto para dünyasında çoğunlukla ortak bir görüş hakim. 2017’de piyasa spekülatifler tarafından yönlendirilirken, bu kez büyük ölçüde PayPal, MassMutual, MicroStrategy, Guugenheim ve SkyBridge gibi kurumsal yatırımcılar tarafından yönlendiriliyor.

DeVere CEO’su Nigel Green bu konuda şöyle açıklamalarda bulunuyor:

“Dijital varlıkların şu an sunduğu kazanç, daha önemlisi sunduğu gelecek potansiyeli kurumları çekiyor.”

Kurumsallar neden “o zaman Bitcoin” dedi?

Bitcoin’in hem rallisini hem de gerilemesini 2017’den ayıran en büyük faktör olan kurumsal yatırımcı kabulünün en önemli faktörleri neler? Bu faktörlerden en önemlisi kurumların Bitcoin’i enflasyona karşı bir koruma konumun görmesi olarak açıklanıyor. Özellikle pandemi sürecinde Fed ve ABD hükümetinin politikaları ile körüklenen enflasyon korkusu, kurumları BTC yatırımı için teşvik etti. Nigel Green kurumsalların enflasyon korkusunu şu şekilde dile getiriyor:

“Devasa para basma gibi acil durum önlemleri, dolar gibi geleneksel para birimlerinin değerini düşürüyor ve enflasyon tehditini artırıyor.”

Apollo Capital Yatırım Müdürü Henrik Andersson da Bitcoin’in enflasyona karşı bir korunma olduğu konusunda hemfikir. Bitcoin’i güvenli liman olma konusunda altına benzeten Andersson BTC getiri performansının tabloya eklenmesi ile yatırımcılar için oldukça çekici olduğunu söylüyor.

Kurumsal alımlar, bireysel yatırımcıyı da ateşliyor

DeVere CEO’su Nigel Green yaptığı açıklamalar ile büyük kurumsal şirketlerin kripto para alanına girmesi ile perakende yatırımcıların da hevesinin arttığını söylüyor.

Dünyanın en büyük kurumlarından bazıları -çok uluslu ödeme şirketleri, Wall Street devleri- kripto para sakladıkça, muazzam uzmanlıklarını ve sermayelerini de kripto par sektörüne beraberlerinde getirince, perakende ilgisi de artıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!