Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

‘Ethereum İçin Hiç Bu Kadar İyimser Olmamıştım’

Blockchain Capital analisti Aleks Larsen, ethereum ağındaki verileri inceleyip, “Ethereum için daha önce hiç bu kadar iyimser olmamıştım.” açıklamasını yaptı. Ethereum’un ayı piyasası döneminde dahi büyüdüğünü vurgulayan Larsen, onun artık 2017’dekine kıyasla çok daha güvenli olduğunu söyledi.

Ether fiyatı 2018’den bu yana görülmemiş seviyelere çıkmışken Aleks Larsen Ethereum ağının genel performansını değerlendirdi. Larsen bunun için ağdaki adres sayısının, eski/yeni adres dengesinin, işlem ücretlerinin ve o ağda yapılan toplam işlem değerinin nasıl değiştiğini inceledi.

DeFi furyasıyla büyümeye başladı

Bitcoin ve ethereum adreslerini bakiyelerine göre kategorize eden Larsen bunların sayıca nasıl değiştiğini inceledi. Ortaya çıkan sonuç; bitcoin’in daha fazla kurumsal, ethereum’un ise daha fazla küçük yatırımcıya hitap etmeye başladığı oldu.

Ethereum tablosu incelendiğinde adres sayısının 2020’nin ikinci yarısından sonra hızla artmaya başladığı görülüyor. Ether fiyatı yükselişe geçmeden önce başlayan bu ivme DeFi furyası ile açıklandı. Coinbase, Binance gibi borsalar adreslerdeki fonları kendileri yönettiği için bu borsalardaki adresler tabloda yer almıyor.

ethereum-eth-adres-sayi

Henüz uzun vadeli yatırım için kullanılmıyor

İncelenen bir diğer şey coinlerin “yaşı” oldu. Bu tabloda bitcoin ve ether coinlerinin aktif olarak kullanıldığı en güncel tarih baz alındı. Ortaya büyük bir sayı çıkması bu coinlerin uzun vadeli yatırım (veya HODL) amacıyla tutulduğunu gösterir.

Dijital altın denen bitcoin için yapılan inceleme, HODL’cı sayısının yüksek olduğunu gösteriyor. Ethereum kullanıcıları ise onu genelde uzun vadeli yatırım için kullanmıyor gibi görünüyor.

ethereum-uzun-vadeli-yatirim-hodl

Ethereum ağı güvende mi?

Larsen bu ağlardaki madencilerin işlem ücretlerinden ve blok ödüllerinden ne kadar para kazandığına baktı. Madencilerin fazla para kazanması o ağa yüzde 51 saldırısı düzenlemeyi zorlaştırır. Güncel veriler, hem bitcoin hem ethereum madencilerinin hiç olmadığı kadar fazla para kazandığını gösteriyor.

ethereum-eth-madenci-fee-

Ağda ne kadar işlem yapılıyor?

Bitcoin ağı içerisinde günde 7 milyar dolar; ethereum ağındaysa 4 milyar dolar değerinde işlem yapıldığı düşünülüyor. Ancak bu veriye stablecoin işlemleri dahil edilmiyor. 

Larsen’in analizine göre bu verinin dahil edilmesi, Ethereum ağında bir günde 20 milyar dolar değerinde işlem yapıldığı anlamına gelebilir. Buna ek olarak, ethereum’daki aktif akıllı sözleşme (smart contract) kullanımı gitgide çoğalıyor gibi görünmekte.

ethereum-transaction-sayisi

‘Hiç bu kadar iyimser olmamıştım’

Blockchain Capital analisti, yaptığı bu değerlendirmeler sonucunda ortaya çıkan tablodan memnun. Larsen bu veriler ışığında şu sonuca vardı:

“Fiyat bazen yükselir bazen düşer. Önemli olan şey bu teknolojilerin uygun şekilde büyüyüp büyümediğidir. Bu ağların durumunu incelediğimizde görüyoruz ki bu blockchain’ler ayı piyasasında bile organik büyüme yaşamış. Bu verilere bakarak, bitcoin ve ethereum için hiç olmadığım kadar iyimser olduğumu söyleyebilirim. Bunların aktif olarak kullanılıyor olması, onları 2017’ye kıyasla çok daha az riskli hale getirdi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!