Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madenciliği İçin Bir Laboratuvar Açılacak

Hollanda’nın ITB2 isimli veri merkezi; Bitcoin ve Ethereum madenciliği için bir labarotuvar açma kararı aldı.

Blockchain teknolojsinin bu önemli iki ürünün, enerji tüketimi ve küresel ısınmaya yaptığı etkiyi daha rasyonel bir şekilde ölçebilmek için böyle bir çalışma yapıldığını belirten şirket yetkilileri, sürecin işleyişine ilişkin de bilgiler verdi.

Hollanda’nın Apeldoorn bölgesinde 2013 yılında açılan ve 1500 metrekare alana yerleşmiş tesiste önemli çalışmalar yapılırken; bu tesis, Avrupa’nın en önemli enerji tasarrufu sağlayan veri merkezi olarak da gösteriliyor.

Avrupa Komisyonu Bilim Merkezi tarafından yayınlanan veride enerji kullanımı verimlilik endeksi, Avrupa Birliği ülkeleri için 1.6 ila 2.8 arasında yer alırken, 0’a doğru gidildikçe artan verim puanı, bu tesis için 1.08 olarak hesaplanmıştı.

ITB2 veri merkezinin kurucusu olan Niels Hensen yaptığı açıklamada kripto paraları seçme sebeplerinin, bu ürünlerin dünya çapında bilinen ve kullanılan ürünler olması olduğunu açıklarken; kripto para madenciliği ile kazanılan paranın da bu kararı almalarında etkili olduğunu ifade etti. Hensen, şöyle konuştu:

”Veri merkezi teknolojileri olarak elbette ki yenilikçi ve devrimci olmalıyız. Bu noktada da yapmamız gereken yeni teknolojik gelişmeleri takip etmektir. Hali hazırda bizimle çalışan ve gelecekte de birlikte çalışma potansiyelimiz olan müşterilerimizin isteklerine baktığımızda kripto para ve Blockchain teknolojisini ön plana almamız gerektiğini düşündük ve böylesi bir şeye karar verdik.”

ITB2 veri merkezi, enerji tüketimini düşürmek için çeşitli yöntemler kullanıyor ve firma; sektörün çok önde gelen şirketleri ile iş birliği anlaşmaları yapıyor. Konuyla ilgili konuşan Hensen şunları söyledi:

”Bizim şimdiki müşterilerimiz de dahil, yenileri de dahil olmak üzere; tüm finansal kurumlar IBM ve Microsoft da dahil olmak üzere Blockchain ile ilgili işler yapmak zorunda kalacak. Zaten bu büyük firmalar ki buna Google da dahil, bu alanda çalışmalar yapıyorlar.”

Kripto para madenciliğinin çevreye etkileri gerçekten de çok sıkı bir şekilde tartışılıyor. Bazı otoriteler, madenciliğin çevrecilik için bir felaket olacağına inanırken; bazıları ise madenciliğin sonsuza dek sürmeyeceğini ve isabetli çözümlerin de sayesinde sürecin daha iyi yönetilebileceğini düşünüyor.

Mayıs ortasında yapılan bir çalışma, 2018 sonuna kadar Bitcoin madenciliğinin, dünyada tüketilen tüm enerjinin binde 5’ini tüketeceğini ortaya koymuştu. Lightning Network ve diğer süreçlerin sürece olumlu etkisinin olması beklenirken; olayın nereye doğru gideceğini ise zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment