Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Taproot Güncellemesi Mühürlendi

Bitcoin madencileri, Bitcoin’in son yıllarda göreceği en büyük güncelleme için yeşil ışığı yaktılar. Oylanmaya mayısın başında başlayan Taproot güncellemesi, bugün öğleden sonra kabul edildi ve Kasım 2021 itibarıyla uygulamaya konulacak.

Taproot için oylama süreci, saat 15:04’te başarıyla sonuçlandı. Speedy Trial yoluyla oylamaya açılan Taproot güncellemesinin mühürlenebilmesi için 2.016 blok içinden en az %90 oranında (1.815 blok) evet oyu çıkması gerekiyordu. Mühürlenme için gereken son oyu, F2Pool attı.

Eğer bu oran yakalanamasa, süreç bir süre bekledikten sonra yeniden başlatılacaktı. Yazın sonunda yapılacak son Speedy Trial’da hala onaylanmasa, bu güncellemeyi hayata geçirmenin yeni bir yolunu bulmak gerekecekti.

MaraPool’un sonradan fikir değiştirdiği düşünülürse, Taproot’u sadece BTCPool ve kimliği bilinmeyen birkaç farklı maden havuzunun desteklemediği söylenebilir. Bunun dışında, Bitcoin ağındaki toplam hash oranının neredeyse %99’u, Taproot’tan yana.

Taproot güncellemesi hakkında şipşak bilgiler

  • ‘Taproot’ kelimesi, İngilizcede kazık kök anlamına gelir. Fasulye, havuç gibi bitkilerin ve büyük ağaçların kökü kazık köktür ve bilindiği üzere bunlar toprağın içine doğru uzanmıştır. Bitcoin’deki ‘Taproot’ güncellemesi de aslında şu anda apaçık görünür durumda olan bazı işlem bilgilerini, lafın gelişi ‘toprağın altına gömecek’, başka bir deyişle, örtecek ve gizleyecek.

  • Bir soft fork olan Taproot, Gregory Maxwell tarafından, Ocak 2018 tarihinde önerge olarak sunuldu.


  • Taproot; Bitcoin ağında 2017 yılında gerçekleşen Segregated Witness (SegWit) güncellemesinden sonraki en büyük güncelleme olarak görülüyor.

Bu güncellemeyle çözülmesi hedeflenen sorun ne?

  • Şu anda Bitcoin ağında herhangi bir işlem yapıldığında, bu işlemde kullanılan coinler bir scripte bağlanmış oluyor. Bu işlemin ne koşullar altında yapılacağı da bu script tarafından dikta ediliyor.

  • Bu script, P2SH (pay to script hash) adlı hash sayesinde belli bir raddeye kadar gizli tutuluyor. Fakat bu coinleri harcadığınız an, (blockchain, herkesin erişimine açık bir yapı olduğu için), o coinlerin scriptini de blockchaindeki herkesin erişimine açmış oluyorsunuz. Dolayısıyla bu coinlerin hangi koşullar altında harcandığı görülebiliyor.


  • Bu, 2 sorun doğuruyor: 1) Bu işlemler yüzünden veri yükü oluşuyor, 2) Yaptığınız işlemin script’i ortaya çıktığı için ne çeşit bir cüzdan kullandığınız vs. görülebiliyor.

Taproot güncellemesi bunu nasıl çözüyor?

  • Taproot; Schnorr olarak bilinen bir imza şeması ile birlikte geliyor. Şemayı matematikçi Claus Schnorr geliştirdi.

  • Merklized Alternative Script Tree (MAST) ile birleşecek Schnorr; bir işleme dahil olan tarafların anahtarlarını bir araya getirip, ortaya threshold anahtarı olarak bilinen yeni bir anahtar çıkarıyor.


  • Yine Schnorr şeması sayesinde ortaya çıkan imza (signature aggregation süreci); taraflar arasında yapılmış karmaşık işlemleri dahi sanki sıradan işlemlermiş gibi gösteriyor.


  • Kazık kök metaforundan kastettiğimiz şey buydu: Taproot, Bitcoin ağındaki karmaşık işlemleri “karmaşık” yapan detayları, gizli tutuyor.

Faydası ne, ne zaman uygulanmaya başlıyor?

  • Taproot güncellemesi, Bitcoin blockchainindeki veri yükünü hafifletecek.

  • Özellikle CoinSwap gibi uygulamaların ve Lightning Network protokolünün bu güncellemeden olumlu yönde etkilenmesi bekleniyor.


  • Lightning Network kanalıyla gerçekleşen ya da ileri düzey bir akıllı sözleşme kullanılarak yapılan işlemler ağdaki diğer işlemlerden ayırt edilemeyecek.


  • Taproot; Bitcoin ağındaki veri yükünü hafifletip blok başına düşen işlem sayısını artıracak ve işlem ücretlerinin düşmesine dolaylı yoldan katkıda bulunacak, akıllı sözleşme kullanımını daha verimli hale getirecek ve Bitcoin kullanıcılarına şimdikine kıyasla daha fazla gizlilik sağlayacak.

Bugün mühürlenen güncelleme, Kasım 2021’de aktif olarak kullanılmaya başlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!