Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Altcoin Fiyatlarındaki Düşüş “Geliyorum” Dedi

Birkaç gün boyunca 20,000 doları test eden ancak başarılı olamayan Bitcoin (BTC), 9 Aralık günü 18,000 dolara kadar düştü. Altcoin fiyatları da bu düşüşten etkilenirken kripto para piyasasında 35 milyar dolarlık bir küçülme yaşandı. Araştırma firması Santiment’ın verilerine göre piyasadaki bu düşüş, yaşanmadan önce “geliyorum” demiş olabilir.

Tıpkı “Savaş bittikten sonra herkes general olur.” lafında olduğu gibi kripto para fiyatları düştükten sonra “Düşeceği belliydi.” demek oldukça kolay. Fakat Santiment’ın aktardığı veriler yalnızca bunu söylemeyi değil; bunun ötesinde, piyasanın nasıl düşüşe geçtiğini anlamayı sağlıyor. Bu düşüşün yapısı, söz konusu anlayış sayesinde daha iyi analiz edilebilir.

Aktif adres sayısı bir süredir ayı sinyali veriyordu

Bitcoin ağındaki aktif adres sayısı ekim ayının başına kadar kayda değer bir artış gösterdi. Ancak Santiment verileri, bu sayının ekim ayının ortalarından beri düşüş halinde olduğunu gösterdi. Bu verilerde aktif adres sayısının özellikle aralık ayı başında büyük bir düşüş sergilediği görülebiliyor.

bitcoin-btc-kripto-para-aktif-adres
Bitcoin ağındaki aktif adres sayısı, Kaynak

Santiment analistleri, adres sayısının ekim ayından beri düşüş trendinde olmasını bearish bir gelişme olarak yorumladılar. Bunun fiyat ile olan ilişkisi hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Aktif BTC adresleri bir ayı aşkın süredir BTC fiyatındaki yükselişe eşlik etmiyor. O yüzden bunun bearish bir metrik olduğu söylenebilir.”

Borsalara yüz milyonlarca dolarlık BTC gönderildi

Analistler kripto para borsalarındaki BTC rezervinin büyümesini genelde (kesin olmamakla birlikte) bearish bir gelişme olarak yorumlarlar. Bu rezervin büyümesinin; yaklaşmakta olan bir satış baskısının haberici olabileceği düşünülür.

btc-borsa-rezervi-bitcoin
Bitcoin borsalarındaki BTC rezervi yükseliş trendindeydi

Santiment bu hafta paylaştığı bir grafikte borsalara gönderilen BTC miktarının %0.08 oranında arttığını ve bunun son 5 hafta içerisinde görülmüş en büyük artış olduğunu açıkladı. “Yüzde 0.08” kulağa küçük bir oran gibi gözükebilir. Ancak bu küçük değişim, piyasadaki satış baskısına 300 milyon dolarlık ekleme yapılabileceği anlamına geliyordu.

Yalnızca Bitcoin değil Ethereum da bearish bölgedeydi

Aktif adres sayısı bakımından bearish bir sinyal veren tek kripto para Bitcoin değildi. Analistler en büyük altcoin olan Ethereum için de benzer bir uyarıda bulundular. Bu uyarı, ETH ağında aktif olan eşsiz adres sayısının düşmeye başlamasına yönelikti.

Santiment analistlerine göre asıl endişe verici olan şey bu düşüşün kayda değer bir süredir devam ediyor olmasıydı. Tıpkı Bitcoin gibi Ethereum’daki aktif adres sayısı da ekim ayının ortasından beri azalıyor.

ethereum-eth-aktif-adres

Borsalardaki ETH miktarı yatırımcıya ters köşe yaptı

Borsalarda tutulan toplam ETH miktarı BTC’nin aksine oldukça bullish bir mesaj veriyordu. Santiment verilerine göre kripto para borsalarındaki ETH rezervi tüm zamanların en düşük seviyelerine kadar düştü. Öyle ki analistler bunun fiyat üstünde olumlu bir etki yaratabileceğini açıkladılar. Fakat beklenenin tam tersi çıktı.

Bu noktada Santiment analistlerinin ek bir uyarıda bulunduklarını belirtmekte fayda var. Bazı Ethereum kullanıcıları 1 Aralık’taki güncelleme sonrasında ETH 2.0 adreslerini kullanmaya başladılar. Santiment analistlerine göre bu değişime özellikle büyük yatırımcılar ve balinalar uyum sağladı.

“Borsalarda tutulan ETH miktarı” hesaplanırken ETH 2.0 cüzdanlarına bakılmadığı için bu “bullish” gösterge, hatalı bir gösterge olmuş olabilir.

ethereum-eth-kripto-para-borsa
Borsalardaki ETH miktarı tüm zamanların en düşük seviyelerinde
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!