Site icon Koin Bülteni

Bitcoin’lerin Nerede Kazıldığını Bilmeyen Zimbabve Merkez Bankası Yöneticisi, Blockchain’i Övdü

zimbabve

zimbabve

Zimbabve Rezerv Bankası (RBZ, merkez bankası) yöneticisi, kripto para birimleri hakkında ne kadar az bilgisinin olduğunu ortaya çıkartan bir kaç açıklamada bulundu. Yakın zamanda finansal kurumların kripto şirketleri ile çalışmasını yasaklamış olan merkez bankası, ”bütün kripto para birimlerinin kapsayan” blockchain teknolojisini öğrenmek ve kullanmak istiyor.

Merkez Bankası Yöneticisi Bitcoin’lerin Nereden Geldiğini Bilmek İstiyor

Sıkıntılı Zimbabve‘nin merkez bankası, blockchain teknolojisinin ve sahip olduğu uygulamaların araştırılması için bir çalışma başlattı. Banka müdürü John Mangudya‘nın açıklamalarına göre, enflasyonun çok yüksek oranlarda olduğu bu Afrika ülkesinin merkez bankası, blockchain’i ”yeni yeni gelişmekte olan küresel bir yenilik” olarak görüyor ve kendi uygulamalarında kullanmak istiyor.

Çarşamba günü Harare’de düzenlenen Alpha Media Holdings Banks and Banking toplantısında konuşan Mangudya, katılımcılara RBZ’nin, aynı diğer küresel merkez bankalarının yaptığı gibi, blockchain’e olan yolda ilerlediğini ifade etti.

Kendisinin açıklamaları şu şekilde:

”Aslında, dünyanın geri kalanı için, ABD, Çin, Birleşik Krallık ve Güney Afrika gibi ülkelere gittiğinizde, blockchain’in şu an merkez bankaları ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından görüşülmekte olan bir konu olduğu doğru. ”

John Mangudya

Meslektaşlarının çoğu gibi, John Mangudya da, blockchain’in alt yapısını oluşturduğu kripto para birimlerinden bahsetmediğini açıkça vurguladı.

”Ben kripto para birimlerinden bahsetmedim çünkü bu Blockchain’den daha düşük. Blockchain, bitcoin gibi bütün kripto para birimlerini kapsıyor ve biz de bu konu hakkında hareket incelemesi yapıp, blockchain teknolojisini araştırma konusunda bütün yolları ve  yöntemleri kullanıyoruz.

Konu hakkında dikkatli bir yaklaşımın gerekli olduğunu belirten Mangudya, RBZ’nin bu gelişmeler konusunda ”geride kalmaması” gerektiğini de vurguladı.

”Bizim karşı olduğumuz şey, benim her zaman söylediğim gibi, düzenlenmeyen şeyleri yapmak çünkü bu bitcoin’lerin nerede kazıldığını bilmemiz ve bunu yapanları avlamamız gerekiyor. Bu sebeple bir şeyleri benimsemek ve kullanmak isterken, bunların tam olarak nereden geldiğini bilmemiz gerekiyor. Eğer mobil bankacılık platformlarını kullanmaya başlarsanız, ortada bir güven hesabı olduğunu biliyoruz demektir.”

Mangudya RBZ’nin kripto para birimleri hakkındaki duruşunun sebebini daha fazla açıklamak istedi ve ancak anlamaya pek niyetli olmadığı konu hakkında ne kadar bilgi eksikliği yaşadığını tekrardan gözler önüne serdi:

”Eğer sanal paraya yatırım yapıyorsanız, bunun nerede kazıldığını bilmek isteriz. Aslında, kripto para birimleri de aynı mobil para gibi çünkü kripto para birimini depolayacağın bir cüzdana ihtiyacın var, ancak olay bunların kaynağının nereden geldiği ve bunu nasıl yaptıklarında bitiyor.”

Zimbabve’nin Kripto Sorunları

John Mangudya’nın yaptığı yorumlar, kripto para birimlerinin olaya pek hakim olmayan düzenleyicilerin elinde nasıl bir kurbana dönüştüğünün en canlı örneklerinden bir tanesi. Harare’deki merkez bankasının kararları, ülkenin içinde bulunduğu enflasyon sorunundan kendisini kurtarmak isteyen vatandaşların akın ettiği Zimbabve’nin yeni yeni filizlenmeye başlayan kripto sektörüne ciddi bir darbe vurmuştu.

Mayıs ayının başlarında, Zimbabve Rezerv Bankası ticari bankalara bir genelge gönderip kripto firmalarının sahip olduğu bütün banka hesaplarının iki aylık bir süreçte kapatılmasını ve kripto ticaretinin de aynı sürede yasaklanmasını emretmişti. 17 Mayıs tarihinde gönderilen başka bir emir sonrası, merkez bankası ülkenin ilk ve önde gelen kripto para borsası Golix‘e,  yaptığı bütün hizmetleri hemen bırakmasını emretmişti. 21 Mayıs tarihinde Golix, Yüksek Mahkemeye başvurmuş ve yasağın kalkmasını talep etmişti. Sonuç olarak borsa, yasağın kalkacağı hakkında çıkan haberlere rağmen sadece geçici bir uzatma / ihtiyati tedbir almıştı.

Kripto ticareti yasaklarının kısmen kaldırılması Golix’e pek destek sağlamadı çünkü RBZ’nin bankalara ve finansal kurumlara kripto para borsaları ile iş birliği yapmama yönündeki emri hala yürürlükteydi. Bu da borsayı işleten Bitfinance grubunun başka piyasalara yönelmesine yol açmıştı. Haziran ayına geldiğimizde Golix’in Zimbabve’deki yasaktan kurtulmak ve iflas etmemek adına üç başka Afrika ülkesine daha hizmet vermeye başlayacağı haberleri geldi.

Bakalım ilerleyen günlerde Golix ve Zimbabve hakkında piyasayı belirleyen etkenler neler olacak?

Exit mobile version