Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zimbabve Mahkemesi, Merkez Bankasının Koyduğu Yasaklama Kararını Yürürlükten Kaldırdı

Harare Yüksek Mahkemesi Zimbabve Merkez Bankası tarafından verilen ve bütün bankaların ve finansal kurumların kripto para borsalarına hizmet etmesini yasaklayan kararı kaldırdı.

Reserve Bank of Zimbabve (RBZ) tarafından alınan karara itiraz eden kripto para borsası Golix, bankanın kararını tersine çevirmek için mahkemeye başvurmuştu. RBZ tarafından hiçbir yetkilinin katılmadığı ve savunma yapmadığı mahkemede RBZ haksız bulundu ve yasak kaldırıldı.

Golix kripto para borsası iletişim sorumlusu Nhlalwenhle Ngwenya, konu hakkında yaptığı açıklamada ”yasaklamanın kaldırıldığını” açıkladı.

 

 

Yetkili konu hakkında resmi bir açıklamanın geleceğini ifade etti. Ancak dikkat çeken unsur ise duruşmaya Banka Müdürü John Mangudya da dahil Zimbabve Merkez Bankası yetkililerinden kimsenin katılmamış olmasıydı. Bu gelişme Harare Yüksek Mahkemesinin Zimbabve Merkez Bankasının yasaklama kararını kaldırma konusunda önemli bir dayanak noktası oluşturdu.

Yetkililerden birisi şu açıklamada bulundu:

”Umuyoruz ki bu karar sonrası işlerimize geri dönüp emir defterimize işlem girmeye devam edebiliriz.”

Borsa salı günü sabahı müşterilerine yolladığı bir bildiride, Golix’in Salı günü itibariyle işlem defterini durdurmuş olduğunu ve merkez bankası kararı sonrası bozulan işlerini çözmenin derdine düştüğünü ifade etmişti.

Kripto Para Tacirleri İçin Rahatlatıcı Bir Haber

Gelen bu yeni haberler Zimbabve içerisinde herhangi bir borsa üzerinden bitcoin veya diğer kripto para işlemleri yapamayan kullanıcılar için ilaç gibi geldi. Golix online bir kripto para borsası olmanın yanı sıra Harare merkezinde bir bitcoin ATM’si de işletmekte.

Gelen yeni haberlerin üzerine Zimbabve’li bir kripto para taciri  Telegram üzerinden ”Parti Nerede?” diyerek olayın bu kullanıcılar için ne denli büyük bir gelişme olduğunu gözler önüne serdi. Avukat Fadzai Mahere ise konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

”Görünüşe göre idari adalet hala hayatta ve yetkisini kullanıyor. Anayasanın 68. maddesi bizim en iyi dostumuz.”

Merkez bankasına karşı açtığı davada Golix, ”yürürlükte olan yasaklama bizim işlemlerimizi yasa dışı olarak tanımlamakta. Ancak bu durum içerisinde kripto para ticaretimizi bu şekilde sınıflandıran davalı taraf asıl yasa dışı olan eylemdi yapmaktadır.” ifadelerine yer vermişti.

Yukarıdaki ifadelerde davalı olarak tanımlanan taraf Zimbabve Merkez Bankası ve onun müdürü John Mangudya.

Golix bu açıklamalarına ek olarak dava başvurusunda merkez bankası tarafından alınan kripto para birimlerinin ülke içerisinde yasaklanma kararının ”yasa çıkartma olduğunu ve bunun merkez bankası yerine millet meclisine ait olduğunu” belirtti.

Merkez bankası diğer bankaların ülke içerisinde kripto para işlemleri yapmasını yasakladıktan hemen ardından Golix’e bir ihtarname göndermiş ve bütün eylemlerini durdurmasını talep etmişti.

Merkez Bankası yetkilisi Norman Mataruke 15 Mayıs tarihinde Golix’e gönderdiği ihtarnamede şunları ifade etti:

”Ülke içerisinde işlem yapmakta olan Bitfinance (Private) Limited (diğer bir ismi Golix olan) de dahil bütün kripto para borsalarının bütün sanal para birimi değiş tokuş işlemlerine son vermesi gerekmektedir.

Mataruke buna ek olarak Zimbabve içerisindeki kripto para borsalarının ” müşterilerine ait olan kripto para hesapları veya ‘cüzdanlarını’ kapatmasını ve müşterilerinin adına içerisinde bulunan bütün miktarı tanzim etmesi gerektiğini” belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment