Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Duma Meclisi Kripto Paraların Yasallaştırılması Hakkında İlk Duruşmayı Gerçekleştirdi

Rus Meclisi Duma sonunda çok beklenen kripto paralar hakkında düzenlemeleri içeren yasa paketinin ilk duruşmasını yaptı ve pakete onay verdi. Rusya Federasyonu içerisinde kripto para birimlerinin  yasallaşması, kripto para borsaları ve kripto para ticareti bir kaç şart altında onaylandı.

St. Petersburg International Legal Forum sırasında konuşan Başbakan Dmitry Medyedev, konu hakkında şunları dile getirdi:

”Bir kaç temel hükmü toplamalı ve bunları hukukun diline tercüme etmeliyiz. Bu sebeple yasa konusunda yetkili kişiler  ”kripto para birimleri” ve ‘‘tokenler” gibi sokak dili ifadeleri yerine daha yasal konseptler olan ”dijital para” ve ”dijital haklar” ifadelerini geliştirmekteler.”

Bu yasa paketi üç şeyi düzenlemekte: Kripto Varlıkları, Kitlesel Fon Toplama ve Dijital Haklar. Yeni yasa tasarısı  ”dijital hak” ve ”akıllı kontrat” gibi konuları da kapsıyor ve kripto para birimleri ile tokenleri ulusal para olarak değil de mülk olarak kabul ediyor. Yasa hakkında eklemeler veya düzeltmeler önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde gerçekleşebilir.

Rus medyasının bildirdiğine göre bu taslak, kripto para alım ve satım işlemlerinin borsa, bayi veya üçüncü taraf olarak hareket eden işletmeler gibi finansal varlık hizmeti sunan yapılar tarafından işleme konulması gerektiğini belirtiyor. Kripto para borsaları bile müşterilerine bireysel hesaplar ve cüzdanlar sunmak zorunda kalacak. Bu görevleri düzenleyen kurallar ise Merkez Bankası ve Bakanlar Kurulu tarafından geliştirilip düzenlenecek.

Duma Meclisi başkanı Anatoly Aksakov kripto paralar ile ilgili yasa tasarısını konu alan bir tartışma esnasında madenciler için olan bir vergi kanunu önerisinde bulunmuştu. Madencilerin vergi ödemesi gerektiğine inanan Aksakov bu inancını şu şekilde açıkladı:

”Eğer bu küçük bir işletme ise ve küçük işlem hacmine sahipse o zaman daha basitleştirilmiş bir vergi sistemi olur. Ancak büyük işletmeler bildiğimiz gelir vergisi, KDV vb. vergilere dahil olur.”

Geçtğimiz günlerde Expert Council on Legislative Provision of Financial Technologies kurumu başkanı kripto para birimleri ile itibari para alım satım ve değiş tokuşuna imkan sağlayan kripto para borsalarının yapılabilmesi için gerekli yasa tasarısı önerisinde bulunmuştu.

Duma Meclisi resmi sayfası konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

” ”Dijital Haklar” hakkındaki yasa tasarısı ilk onaydan geçti.”

Bu açıklama ile birlikte onaylanmış yasa tasarısının bir örneğini de paylaştılar.

Bütün bu kurallara ve düzenlere rağmen, Rusya  kendi deyimiyle ”Dijital para birimi evreni” olarak adlandırdığı kripto para dünyasına giriş yapmak için gerçekten hevesli ve bu konuda ciddi bir efor sarf ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment