Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Bankacılık Düzenlemeleri, İnsanları Kripto Paralara İtebilir

Amerikan Merkez Bankası’nın ülkedeki bankacılık kanunlarının düzenlenmesi ile ilgili başlattığı çalışmaların, insanları kripto para kullanımına yönlendirmesinin muhtemel olduğu; bağımsız bir değerlendirme kuruluşu olan Weiss Ratings tarafından okuyucular ile paylaşıldı. Raporda, vatandaşların olası bir ekonomik krize maruz kalmamak için paralarını kripto paralara yatırmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Weiss Ratings yetkilileri, 30 Mayıs’ta Amerikan Merkez Bankası’nın Volcker kuralı olarak da bilinen ve bankaların mevduat sigortaları tarafından korunmuş fonlar ile volatil pazarlarda kar amaçlı işlem yapmasını yasaklayan kuralı yeniden görüşecek olmasının; Amerikan vatandaşlarını kripto paralara yöneltebileceğini belirterek; blog yazısında şunları yazdı:

”FED, bu hamlesi ile bizlerin bankadaki paralarını kullanarak daha kolay ve daha büyük risk almanın önünü açmak istiyor. Bankalara 2008 ekonomik krizine yol açan şeyleri daha kolay yapmaları için yeşil ışık yakmak istiyorlar.”

Martin Weiss ve şirketin kripto para uzmanı Juan Villaverde tarafından yayınlanan yazıda, bu durumun Amerikan piyasalarında dengesizlik yaratmasının muhtemel olduğu belirtilirken, durumun aynı 2008’deki sürece benzeyeceği de ifade edildi. Hatırlanacağı üzere 2008’de bankalar; 90’larda çıkan ve herkes için ev sloganı ile dağıtılan Mortgage kredilerinden kar elde etmeye çalışmış ve büyük bir kriz patlak vermişti.

Mortgage balonunun patlaması ve fiyatların adeta dibe vurmasının ardından; bankalar ciddi zararlar açıklamış ve Merkez Bankası, işleri kendi kontrolüne almak zorunda kalmıştı. Bu noktada FED’in de eli kolu bağlanırken; o dönemde çok gergin ve belirsiz bir süreç yaşanmıştı.

Weiss ve Villaverde, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

”Tüm bu krizlere rağmen halen, mega bankalar konusunda büyük bir sorun var. Halen onlara fazla güveniyoruz. Sadece yatırımcı veya normal vatandaş değil, global piyasalar da likidite konusunda onlara fazla güveniyorlar.”

Şirket, bu konuda çözüm olarak ise kripto paraları işaret ederken, birikimlerin kripto paralar cinsinden yapılması gerektiğini belirtti. Bu konu, şu ifadeler ile anlatıldı:

”Kripto paralar, bu konuda çok çok iyi fonksiyon görme yeteneğine sahipler. Zaten dünyada yaşanan bu denli büyük teknolojik gelişmelerin, bankacılık sektörünü ve piyasaları etkilememesi düşünülemez.”

Weiss Ratings gibi düşünen bir başka güruh da ABD’li milenyum çocukları. Amerika’da 2000 yılından sonra doğan çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma; gençlerin kripto paraları, parayı bankaya koymaktan daha güvenli bir yol olarak gördüğünü ortaya koymuştu.

Weiss Ratings’in yaktığı alarm ateşinin ne denli harlı olacağı bilinmez ancak FED’in bu toplantısını, ekonomi piyasalarının merakla beklediği biliniyor.

Ancak birçok otorite, Volcker Kuralı’nın sadece birkaç satırının değişeceğini, komple değişiklik olmasının zor olduğunu belirtiyor. 2008 krizinin anıları halen taze iken, böylesi bir şeye girişilmesinin imkansız olacağını düşünen çok fazla kişi var…

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment