Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zimbabve Merkez Bankası, Finansal Kurumların Kripto Para İçeren İşlemler Yapmasını Yasakladı

Yerel medya kaynağı olan NewsDay’in 12 Mayıs tarihli haberine göre, Zimbabve Merkez Bankası çok yakın zamanda yurt içindeki finansal kurum ve kuruluşların kripto para birimleri ile işlem yapmasını yasaklamış.

Haberde belirtilenlere göre Reserve Bank of Zimbabwe’nin (RBZ; Merkez Bankası) finansal kurumlar müdürü ve kayıt memuru  Norman Mataruka, Cuma günü bir genelge yayınlayarak bütün finansal kuruluşların 60 gün içerisinde kripto para birimleri ile hizmet vermeyi durdurmasını ve mevcut kripto para ile ilişkili hesapları da nakit paraya çevirmesi gerektiğini bildirmiş.

Finansal kurumlara, bireysel veya kurumsal olması gözetilmeksizin, ”sanal para birimleri içeren herhangi bir ticaret, yatırım, veya buna benzer iş yapmamalarını” tembihlenmiş.

Kararın gerekçelerini açıklayan Mataruka, kripto para birimlerini ve itibari paraya dayalı finans sisteminin birbirine bağlılığının altını çizerek, RBZ’nin ”ödeme sistemlerinin bütünlüğünü koruma zorunluluğu” olduğunu belirtmiş ancak görünüşe göre merkez bankası bu durumu kripto para birimleri için sağlayamıyor.

NewsDay, RBZ’nin genel müdürü John Mangudya’nın ayrı bir açıklama yaparak halkı, ülkede kripto para ticareti ve işlemleri yapan bireylerin bunu ‘her koyun kendi bacağından asılır’ düşüncesini göz önünde bulundurarak yapmaları gerektiğini belirtmişti:

”Online veya başka şekillerde kripto para birimi alan, satan, veya başka işlemler yapan kişiler bunu barındırdığı riskleri göz önünde bulundurarak yapmalılar ve Merkez Bankası veya ülkedeki herhangi bir düzenleyici kuruluştan yardım talep etmemeliler.”

2017 yılının Kasım ayında yaptığımız bir haberde de bahsettiğimiz üzere, RBZ o zamanlar herhangi bir devlet kurumu bu konuyla ilgili düzenleyici çerçeve yayınlayana kadar Bitcoin gibi kripto para birimlerini ‘yasa dışı’ olarak görmekteydi.

Nisan ayının başlarında Hindistan Merkez Bankası (RBI) buna benzer bir yasaklama duyurarak yetkisi altındaki bütün kurum ve kuruluşlar ile bireyleri kripto para ile ilgili işlemler yapmaktan men etmişti.

RBZ’nin mevcut hareketi Kenya Merkez Bankasından gelen kripto paralar ile ilgili uyarıyla da benzerlik teşkil ediyor. Kenya Merkez Bankası geçen ay bir genelge yayınlayarak dolandırıcılık, hacklenme ve veri kaybı gibi kripto ticareti ile ilgili riskleri vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment