Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zimbabve Merkez Bankasına Göre Bitcoin Yasadışı

Dünya’nın farklı yerlerindeki hükümetlerden çeşitli Bitcoin haberleri gelmeye devam ediyor. Sabah Belarus’taki yasallaşma haberini sizlerle paylaşmıştık. Şimdiyse Zimbabve merkez bankası Reserve Bank, Bitcoin gibi kripto paraların ülkede yasal olmayacağını duyurdu.

Banka geçmişte bu tür varlıklara yatırım yapanların paralarının riskte olduğunu ve yasal bir yolla geri ödenmeyeceğini belirtmişti. Şimdi de bankada müdür ve kayıt yöneticisi olarak görev yapan Norman Mataruka, Bitcoin’in ülke kanunlarına göre “aslında yasadışı olmadığını” söylüyor. Bunun dışında Bitcoin sadece resmi olarak tanınmayan bir yatırım aracı mı, yoksa kullanımı tamamen yasaklanmış bir kripto para mı belli değil.

“Güney Afrika’daki yasa düzenleyicileri olarak aldığımız karar, Bitcoin’in iç marketlere girmemesidir.”

Merkez Bankası Kripto Paraların Potansiyelini ve Risklerini Araştırıyor

Mataruka, Bitcoin üzerinde negatif yorumlar yapmış olsa bile Zimbabve Rezerv Bankası’nın kripto paralarla ilişkili risklerin ve potansiyel kullanım alanlarının araştırılması için bir araştırma ve geliştirme takımı kurduğunu da ekledi. Bununla birlikte, Bitcoin’in ülke içindeki kullanımına bankanın araştırmasını tamamlayıp bir yasa tasarısı hazırlamadan önce izin verilmeyeceğini söyledi.

Bu açıklamaya göre, merkez bankası kripto paraların yasalar çerçevesinde kullanıma sunulması için kısmen de olsa bir kapıyı aralık bıraktı denilebilir.

Diğer Güney Afrika Ülkeleri Ne Alemde?

Zimbabve Merkez Bankası Bitcoin’in halk tarafından kullanılmasına karşı çıkan tek yetkili isim değil. Geçtiğimiz Eylül ayında Namibya merkez bankası, Bitcoin’in ürünler ve servisler için kullanılan bir ödeme yöntemi olmasının yasaklanacağını söylemişti. Banka aynı zamanda hazırlanan kanunlar gereğince hiçbir alım satım platformunun açılamayacağını da eklemişti.

Açıklamada Namibya merkez bankası yetkilileri kripto paraların yasal bir şey olmadığını ve yabancı para birimi olarak tanınmayacağını belirtmişti.

“Banka kripto paraları Namibya’da yasal bir varlık olarak tanımıyor. Bununla birlikte, kripto paralar yabancı para birimi sınıfına girmediği için yerel para birimiyle değiş tokuş yapılması da yasaklanacak.”

Zimbabve’ye geri dönecek olursak; ülkede yaşanan büyük politik sorunlardan dolayı işsizlik seviyesi %95 olarak belirlenmişti. Bunu takiben, Bitcoin fiyatının ülke içindeki düşük işlem hacminden kaynaklı olarak birkaç ay önce 12,500$ olduğunu da hatırlatalım.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment