Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kendi ICO Tokenınızı Oluşturmak Yarım Saatten Daha Kısa Sürüyor

Ethereum ağının ve genel olarak üzerinde token oluşturulabilecek diğer ağların ortaya çıkışından bu yana çok fazla sayıda proje ICO yürütmeye başladı ve bu ICO’lar aracılığıyla Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralar üzerinden toplamda milyarlarca dolar para toplandı. Günümüzde düzenlenen ICO’larda kullanılan tokenların büyük çoğunluğu Ethereum Sanal Makinesi (EVM) tarafından birkaç yüz satırlık bir kod halinde oluşturulmuş olan ‘ERC-20 tokenları’ olarak geçiyor. Kripto para sektöründeki pek çok kişi ICO başlatmanın, token oluşturmanın epey zor işler olduğunu ve bunları yapmak için teknoloji dehası olmak gerektiğini zannediyor ancak bu yazıda durumun aslında pek böyle olmadığını ve yarım saatten kısa bir sürede ERC-20 tokenı oluşturmanın mümkün olduğunu göreceğiz.

Yarım Saatten Kısa Sürede ERC-20 Tokenı Oluşturmak

Bitcoin.com ekibinden Jamie Redman geçtiğimiz günlerde Solidity adlı programlama dilini kullanarak bir sözleşme oluşturmaya ve böylece Ethereum ağı üzerinde bir token yaratmaya çalıştı. Redman, yaptığı bu ‘deneyin’ sonuçlarını da paylaştı ve kodlama işinden az biraz anlayan herkesin kolaylıkla koin oluşturabileceğini belirtti.

Sektörde şu anda çok fazla sayıda ICO bulunuyor ve bu ICO’ların büyük çoğunluğu halka açık Ethereum blockchain’ine dayanan ERC-20 standardıyla destekleniyor. İşin özünde bu ERC-20 tokenları Solidity ile yazılmış olan ve koinin özelliklerini (koinin depolanacağı yeri, tokenın adını, tokenın sembolü, tokenın arzı gibi şeyler) belirlemeye yarayan bir sözleşmeden oluşuyorlar.

Launching an ICO Token on Ethereum in Less Than Thirty Minutes

Yapılan deneyde Moritz Neto tarafından sunulan örnekteki kod kullanıldı. Kullanılan kod ‘BokkyPooBah’ adlı bir Ethereum geliştiricisi tarafından yazıldı.

Gereken Şeyler

Nasıl token oluşturulur sorusunun cevabını bulmak için Google’da birkaç dakikalık bir araştırma yapmak yeterli oluyor. Bu yazıda bahsettiğimiz deneyde Moritz Neto tarafından yazılmış bir rehber ve Ivan on Tech tarafından üretilmiş kısa bir video baz alındı. Her iki içerikte de ERC-20 tokenı üretmek için 20 dakikanın yeterli olduğu belirtiliyordu. Redman ise yaptığı deneyde 25 dakika gibi bir sürede ‘Posternut (PNT)’ adlı bir ERC-20 tokenı oluşturmayı başardı. Solidity sözleşmesi oluşturulurken Ropsten Network üzerindeki deneme amaçlı ETH tokenları kullanıldı ve böylece hiç ‘gerçek’ para kaybedilmemiş oldu.

Launching an ICO Token on Ethereum in Less Than Thirty Minutes

Kopyalanmış Solidity kodunu düzenlemek için metin düzenleyici kullanmak faydalı olabiliyor çünkü böylece hangi satırdaki kodların güncellenmeleri gerektiğini daha kolay bulabiliyorsunuz. Kod içerisinde tokenın toplam arzını, adını, adres çıktısını, sembolünü vs. belirleyebilirsiniz.

Redman daha sonradan Metamask tarafından Chrome uzantısı olarak oluşturulmuş Ether cüzdanını kullandı. Bu platformun genel olarak gayet akıcı olduğunu ancak hala beta aşamasında olduğunu da belirtelim. Bir token sözleşmesi oluşturmak için My Ethereum Wallet (MEW) ve Mist gibi diğer platformları da kullanabilirsiniz. Ropsten Network üzerinde bir sözleşme oluşturmak için ‘gas’ (ağ ücreti) ihtiyacınız da var ama bu ihtiyacınızı gidermek için deneme amaçlı üretilmiş olan ETH’leri kullanabilirsiniz.

Redman bu aşamadan sonra bir miktar sahte koin (deneme amaçlı üretilmiş olanlar) biriktirdi ve Moritz Neto tarafından yazılmış olan içerikteki bir sözleşmeyi kullandı. Yeniden yazılabilecek durumda olan çeşitli Solidity sözleşmeleri de mevcut, yani illa aynı sözleşmeyi kullanmak zorunda değilsiniz. Aradığınız sözleşmeye ulaştıktan sonra yapmanız gereken tek şey buradaki Solidity sözleşmesini kabaca ‘kopyalayıp yapıştırmak’ ve küçük değişiklikler yapmak.

Launching an ICO Token on Ethereum in Less Than Thirty Minutes

Kodun özelliklerini belirlemek, kodu kontrol etmek ve Ethereum Ropsten Ağı’na sokmak için Remix kullanıldı. Bu süreç orijinal ETH ağı üzerinde gerçek para kullanılarak da yapılabilir.

Daha sonra sözleşmeyi oluşturmayı sağlayan remix.ethereum.org adlı bir site ziyaret ediliyor. Bu süreç de demin yukarıda bahsettiğimiz farklı cüzdanlar kullanılarak yapılabilir ancak bu deneyde Remix Solidity IDE platformu kullanıldı. Token sözleşmesini kopyaladıktan sonra bu kodu Remix platformuna yapıştırmanız ve birkaç özelliği değiştirmeniz gerekiyor. Tam da bu sırada tokenın adını, sembolünü, toplam arzını ve tokenları göndermek için gereken Ethereum adresini belirliyorsunuz. Bunların hepsi seçildikten, kopyalanıp yapıştırılmış kod değiştirildikten sonra değiştirmiş olduğunuz kod tabanını ‘çalıştırmak’ (run) gerekiyor. Eğer ortada ‘kritik’ sayılabilecek bir risk varsa Remix platformu size bir şeylerin yanlış olduğunu söyleyecek. ‘Çalıştırma’ kısmındaki ‘(Ropsten) Ağı İçine’ bölümünü ve sözleşmenizin adını seçin.

Launching an ICO Token on Ethereum in Less Than Thirty Minutes

Sözleşmeyi Remix ve Metamask kullanarak onaylarken ve oluştururken. Bu aşamadan ya bir hata alacaksınız ya da işleminiz sorunsuz biçimde onaylanacak. Onaylanması durumunda tokenınız oluşmuş olacak.

Bu adımdan sonra Metamask adresi kendi hesabınıza sabitlenmiş olacak ve ‘uygula’ tuşuna basmanız yeterli olacak. Eğer sözleşmede bir hata varsa ya sarı ya da kırmızı renkte uyarılar alacaksınız ve bu durumda kodunuzu Ropsten Network üzerinde uygulamaya sokmadan önce belli başlı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bir sorun yaşamadığınızı ve ‘uygula’ tuşuna bastığınızı varsayarsak bu süreçten sonra işleminiz ağ geneline gönderilmiş olacak. İşleminiz onay aldığı anda da -bir hata yoksa- sözleşmeniz hazır olacak.

Posternut’ı Başka Bir Cüzdana Aktarmak

Launching an ICO Token on Ethereum in Less Than Thirty Minutes

Posternut adlı token oluşturulduktan sonra tokenlar başka bir Metamask adresine gönderildiler.

ETH Ağında Yarım Saatten Kısa Sürede Token Sözleşmesi Oluşturmak İçin Gereken Şeyler:

  • Bir Ethereum cüzdanı (Mist, MEW, Metamask)
  • Ağ ücreti için kullanılacak olan sahte ya da gerçek ETH
  • Solidity token sözleşmesi
  • Sözleşmeyi uygulamak için gerekli bir denemelik (Ropsten, Rinkby) ya da orijinal (Remix, MEW, Mist) platform.

ICO Oluşturmanın Kolaylığı

Bu deneyde oluşturulan tokena ‘Posternut’ denmiş ve bu tokendan 100 milyon adet üretilmiş. Tokenı oluşturmak gördüğünüz gibi 25 dakika civarı sürdü. Yapılan deneyde gerçek para harcanmadı ama siz diyorsanız ki ben orijinal Ethereum ağında token oluşturacağım, o zaman ağ ücretini karşılamak için hemen hemen 20 dolarlık ETH almanız gerekir. Redman’a göre ERC-2o tokenı oluşturmanın en zorlayıcı kısmı tokenı oluşturmaya başladıktan sonraki kısım değil başlamadan önceki kısımdı. 100 milyon adet PTN üretildikten sonra Posternut tokenları başka bir adrese gönderildiler.

Launching an ICO Token on Ethereum in Less Than Thirty Minutes

Posternut (PNT) tokenı Jamie Redman tarafından 10 Mayıs 2018’de Ethereum Ropsten Ağı’nda oluşturuldu.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere ERC-20 tokenı üretmek için dahi olmaya da gerek yok teknolojiden çok ciddi ölçüde anlıyor olmaya da. Şimdi bu deneyde bir Solidity sözleşmesinin kullanıldığını ve isterseniz başka sözleşmelere de göz atabileceğiniz belirttik. Artık siz de istediğiniz ICO projesini seçebilir ve projede hazır bir sözleşme mi kullanılmış diye kontrol edebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey de ICO’nun koduna bakmak ve başka bir projenin koduna çok ciddi ölçüde benziyor mu benzemiyor mu diye kontrol etmek.

Posternut adlı tokenı oluşturduktan sonra bir ICO balşatmak da çok zor değil. ICO başlatmak için gereken tek şey bir websitesi ve bir whitepaper. Sadece 2017 yılında bile token satışlarında 5.6 milyar dolarlık bir artış yaşandığını düşünürsek de ortaya bir ürün koymayan ICO’ların bile para toplayabildiğini söyleyebiliriz. Yapmanız gereken şeyler yalnızca bir websitesi oluşturmak, 25 dakika boyunca kodlarla uğraşmak ve bir whitepaper hazırlamak. Günümüzdeki ICO’ların yüzde 46’sının başarısız olması tesadüf olmasa gerek.

Yatırımdan Önce Araştırma

Bu deneyin yapılma amacı nedir diye sorabilirsiniz. Bu deneyin yapılma amacı, bir token oluşturmanın yarım saat bile sürmediğini, bir ICO oluşturmak için aslında çok fazla bir şey gerekmediğini göstermek ve yatırım yapmadan önce iyice araştırmaya teşvik etmek. Sırf ortada ERC-20 standardına uyan bir token var diye bu, o tokena sahip projenin yatırım yapmaya değer olduğunu göstermiyor ve yatırımcıların ICO’ları ciddi biçimde araştırmaları gerekiyor. Yoksa yarım saatte üretilmiş bir tokena ve insanları Posternut tokenlarının ‘geleceğin parası’ olduğuna inandırmak için yazılmış bir whitepaper’a sahip ICO’ya yatırım yapabilirsiniz…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment