Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin [BTC] Ayı Piyasasına Doğru İlerliyor – Suçlu Mt. Gox Kayyumu Mu?

Son üç günden beri kripto para piyasası büyük bir darbenin etkisinde. Fiyatlar piyasadaki olumlu haberlere rağmen hız kesmeden devam ediyor. Sosyal medya toplulukları piyasadaki genel ayı piyasasına(piyasadaki fiyat düşüşü eğilimi) ilerleyişten, bunun hemen öncesinde Bitcoin fiyatlarında düşüş yaşandığı için, Mt.Gox’u (eski bir kripto para borsası) sorumlu tutuyorlar. Bitcoin basın saatine göre  %2,98’e yakın bir düşüş yaşadı ve şu an 8,365 dolar seviyesinden işlem görmekte.

Toplam piyasa değeri bir hafta önce 154 milyar dolar iken basın saatine göre şimdiki değeri 142 milyar dolar civarlarında

Piyasa son 7 günlük periyotta geçen haftanın zirvesine ulaştıktan sonra %12.5’luk bir düşüş yaşadı. Bu büyük düşüş fiyatın %6.5 civarlarına düştüğü son 24 saat sürecinde gerçekleşti. Piyasa hala bir düşüş göstermekte ve basın saatine göre %0.3’lük bir düşüşe sahip.

Mt. Gox 2013 yılında en büyük borsalardan birisi olmasına rağmen hacklenen ve iflas eden eski bir kripto para borsası. Haberlere göre Mt. Gox 2013 yılında 650.000 Bitcoin kaybetmişti. 2014 yılında ise 473 milyon dolar değerinde bitcoin çalınmıştı ancak buna rağmen borsanın elinde hala 200.000 Bitcoin bulunmaktaydı. Son günlerde 36 bin Bitcoin Nobuaki Kobayashi isimli kayyum tarafından satıldı.

Nobuaki Kobayashi işleve sahip olmayan Mt. Gox’un başındaki kayyum ve avukat. Geçenlerde halka geçen senenin Eylül ayından beri 400 milyon dolar değerinde Bitcoin [BTC] ve Bitcoin Cash [BCH] satmakta olduğunu açıkladı. Bu itirafın ardından sosyal medya piyasa fiyatlarını aşağı çektiği için Kobayashi’yi suçlamaya başladı.

Uzmanlar Mt. Gox’un Bitcoin’lerini satmaya başlasa bile piyasada böyle bir düşüşü sağlayacak denli güçlü bir etki yaratmayacağı kanısında.

Bir kripto analisti olan Mark konu hakkında şunları belirtiyor:

”Böyle bir düşüşe sebep olan şeyin geniş kitle olduğuna inanıyorum çünkü onlar 19.000 zirvesinden sonra gelen düşüş seyrini izlemekten başka bir şey yapmıyorlar. Bu genel olarak kamu yararını ilgilendiren bir konudur ve fikir birliği benim size ne demek istediğimi gösterecektir. Kamu menfaati endeks oranı Aralık ayında %100 iken şu an %12 seviyelerinde.”

İstatistiklere göre her gün 600 binden fazla bitcoin alım satım işlemi meydana gelmekte. Sosyal medyanın bir bölümü ise kayyumu değil de Bitcoin’lerini sattığı için direkt olarak Mt. Gox borsasını suçluyor.

Bir Reddit kullanıcısı konu hakkında şunları belirtiyor:

”Fiyatlardaki düşüş Kobayashi’nin 10.000 dolar barajına kadar beklemesi gerekirken dayanamayıp Bitcoin’lerini satmasından kaynaklanmakta. Dandik bir hareket. Yuh sana.”

Başka bir Reddit kullanıcısı:

”Bu serbest bir piyasa. İstediği kadar BTC satabilir. Hadi biraz dürüst olalım.  Eğer size de o kadar bitcoin miktarını emanet etselerdi siz bunu onun yaptığından çok daha önce yapardınız ve hiç kimse bir şey yapamadan piyasayı çökertirdiniz.”

Bir Twitter kullanıcısı:

”Nefret edenler nefret etmeye devam edecek ama bu sadece normal bir şey. Piyasada bu lanet Kobayashi -bitcoin alınmasın – dandik koinlerini sattıktan sonra, daha fazla yer açıldı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment