Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Tabanlı Platformlar Tam Anlamıyla Şeffaf Değiller

Wired tarafından yayınlanan yeni bir makalede, Blockchain teknolojisinin olumsuz yanları ön plana çıkarıldı.

ABD’nin meşhur sitelerinden olan Wired, bugün erken saatlerde Blockchain teknolojisiyle ilgili yeni bir makale yayınladı. Bu yazıda Blockchain teknolojisinin “güven” kavramını ne yönde değiştirdiği anlatılıyor.

Dünya genelindeki pek çok uzman, Blockchain teknolojisi sayesinde iki kişinin veya şirketin başka birine güven duymak zorunda kalmadan işlem yapabilir hale geldiğini düşünüyor. Wired tarafından yayınlanan makalede ise bu görüşe karşı çıkılıyor.

Makaleyi kaleme alan Bruce Schneier, Blockchain tabanlı sistemlerde “güven” kavramının aslında yok olmadığını, yalnızca daha farklı bir şekilde uygulamaya sokulduğunu düşünüyor.

Schenier’in görüşlerine göre Blockchain tabanlı sistemler aslında insana duyulan güveni ortadan kaldırıyor olsalar da teknolojiye duyulan güveni artırıyorlar. Schneier, yapısı gereği son derece kompleks bir şekilde işleyen Blockchain sistemlerinin aslında büyük ölçüde kullanıcılar tarafından duyulan güven sayesinde ayakta kaldıklarını söylüyor.

Schenier’e göre karmaşık bir şekilde işleyen Blockchain sistemlerinin teknik yapısı, zaman zaman zannedilenden çok daha “opak” olabiliyor ki bu da olası bir sorun anında bu sorunun tespit edilememesine yol açabiliyor.

Schenier ayrıca kripto para madenciliğinden örnek göstererek bazı maden havuzlarının belli başlı ağları adeta domine eder hale gelebildiklerini, bunun “merkezsizlik” kavramına zıt olduğunu belirtiyor. Schneier’e göre bu senaryolarda kullanıcılar aslında güven duygusunu kaybetmiyor, yalnızca “kime” veya “neye” güven duyduklarını tam olarak fark edemiyorlar.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment