Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya’daki Bankaların Usulsüzlükleri Yeni Yeni Ortaya Çıkıyor

Avustralya‘daki bankacılık sektörüne ilişkin yapılan yeni bir araştırma gösteriyor ki ülkedeki bazı bankalar, ülkedeki müşterilerden tamamen haksız şekilde işlem ücreti kesiyor ve haksız yere para alıyor.

Avustralya’daki bazı vatandaşlar, ülkedeki bankaların usulsüz işlem yaptıklarından endişe duyarak yerel yetkililerle iletişime geçtiler. Kraliyet Komisyonu, vatandaşlardan gelen yoğun talebin ardından yerel bankalarla ilgili uzun süreli bir araştırma yaptı.

Bu araştırma sonucunda öğrenildi ki aralarında Avustralya Commonwealth Bankası’nın (CBA) da bulunduğu pek çok büyük banka, müşterilerinden usulsüz şekilde işlem ücreti keserek haksız yere para alıyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre Avustralya’nın dört büyük bankası olarak gösterilen CBA, Westpac, ANZ ve NAB gibi bankalar, geçtiğimiz yıllar içerisinde müşterilerine sağladıkları finansal danışmanlık hizmetleri karşılığında 130 milyon dolara yakın para topladılar. Ancak ortada bir sorun var: Bu bankalar aslında müşterilerine herhangi bir danışmanlık hizmet sunmadılar.

Kraliyet Komisyonu, bu araştırmayı ancak kendisine gelen 10 bini aşkın talebin ardından yapmaya başladı ve ülkedeki bankaların geçtiğimiz on yıl içerisinde çeşitli usulsüzlüklere imza attığını ortaya çıkardı.

Komisyon üyelerinden Kenneth Hayne, yapılan bu araştırmanın ardından ülkedeki bankacılık sektörüne ilişkin hemen yeni düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini belirtti. Hayne tarafından yapılan açıklamalara göre Avustralya Hükümeti, olabilecek en kısa süre içerisinde yerel bankaları daha detaylı bir şekilde denetlemeleri ve sektöre yeni standartlar getirmeli.

Avustralya’nın Hazinedarı Josh Frydenberg, ülkedeki vatandaşların bankaların bu usulsüzlükleri yüzünden “ağır kayıplar yaşadıklarını” ve yerel bankacılık sektörüne yönelik hemen yeni adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment