Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchainin Veri Güvenliğini Artırabileceği 4 Neden

Transparency Market Research şirketinin araştırmalarına göre, global blockchain teknoloji pazarı 2024 yılı sonunda 20 milyar dolar değerinde olması bekleniyor. Dünyaca ünlü araştırma şirketi Gartner’e göre ise, blockchainin özellikle finans kurumlarında maliyetlerini düşürmeye yönelik görünen bir potansiyeli var ve bu yüzden blockchain teknolojisini iş dünyasına değer katma oranı 2025 yılına kadar 176 milyar dolara ulaşacağını belirtiyor.

Blockchainin ilk duyulduğu andan bu yana, kullanıcılar açısından en önemli avantajı güvenilir olmasıydı. Sistemi baştan sona incelendiğimizde, geleneksel yöntemlere nazaran daha sağlam olduğunu görebiliriz. Özellikle, veri güvenliği iş dünyasının en büyük problemi. Günümüzde verileri saklamak ve onları gizli tutmak gerekirken şirketler aynı zamanda onların güvenliği için çeşitli yöntemler denemek zorunda kalıyor.

Öyleyse, iş dünyasının ve kişisel hayatımızın önemli konularından biri olan veri güvenliğine blockchain teknolojisinin katkılarını aşağıda nedenleriyle inceleyelim.

1- Merkezi Olmayan Bir Sistem Olmanın Özgürlüğü

Bir bulut sunucusunda verilerinizi tek bir noktada tutar ve orada onların güvenliğini sağlarsınız. Depoladığınız yerin merkezinde herhangi bir sorun olduğunda ise, o verileriniz kaybolabilir ya da başka kişilerin eline geçebilir. Blockchain, hem merkezi bir kontrol noktası olmaması hem de verileri dağıtık bir şekilde depolaması nedeniyle veri kaybı riskine yol açmaz. Çünkü her bilgisayar ya da düğüm, kayıt defterinin tam bir kopyasına sahiptir. Böylece bir veya iki düğüm kaybetseniz bile bu sizin verileriniz için hiçbir sorun teşkil etmeyecektir.

2- Blockchain Şifreleme ve Doğrulama Gerekliliği Sunar

Blockchainin kriptografik sisteminden dolayı her şey şifrelenir. Burada dataların değiştirilemeyeceğinin de kanıtlanması mümkündür. Ağdaki tüm düğümlerin kayıt defterlerindeki dosya imzalarını kontrol edilebilirsiniz. Birisi bir kaydı değiştirirse, imza geçersiz hale getirilir.

Doğrulamada işlemlerinde ise, matematiksel denklemler girdilerle çalıştırıp çıktıların diğer ağdaki düğümler tarafından eşleşmesiyle gerçekleşir. Çıktı durumundaki düğüm ile eşleşme olmaz ise, girdilerde hata payı ya da sahtekarlık durumu olduğu ortaya çıkar ve olay gerçekleşmez.

Sistem bu şekilde sizin veri güvenliğinizi şifreleme ve doğrulama yöntemleri ile güvenli tutar.

3- Blockchaini Hacklemek Neredeyse İmkânsız

güvenlik şifre siber hack
güvenlik şifre siber hack

Bilgisayar korsanları geleneksel ağlara girip tüm verileri tek bir depoda bulabilir ve onları kopyalayabilir ya da bozabilirken, blockchainde bu neredeyse imkânsız gibidir. Veriler blockchainde tüm ağ tarafından dağıtılmış, şifrelenmiş ve çapraz kontrol altına alınmıştır. Bir önceki maddede bahsettiğim gibi, blockchain sisteminde bir kayıt defterine ulaşıldığında burada fark edilmeden ya da imzayı geçersiz kılmadan değişiklik yapmaya çalışmak mümkün değildir.

Blockchainde olan her işlem, ağdaki birden çok düğüm tarafından onaylanır. Blockchaini başarılı bir şekilde hackleyebilmek için düğümlerin çoğunu eş zamanlı olarak kesmek zorundasınız. Bunun için olması gereken süper işlem gücü teknik olarak mümkün gibi görünse de günümüzdeki siber suçluların yeteneğinin çok fazla ötesindedir.

4- Blockchain Özel ya da Halka Açık Olabilir

Blockchainin bir diğer önemli özelliği olan anonim yapısında herkese açık bloklar oluştururken, yalnızca belirli kullanıcılara erişim veren özel bloklar da sağlayabilirsiniz. Halka açık blockchainin merkezi olmayan yapısında her kullanıcı anonim olarak sistemde yer alır. Ancak özel blockchain sisteminde erişim ayrıcalığını kazanmak için kimlik doğrulaması ve belirli işlem kısıtlaması gerçekleşebilir.

Sizce veri güvenliğinin önemli olduğu günümüzde blockchain sistemlerine geçiş her sektör kalıcı bir çözüm mü? Yoksa bu teknolojiyi kullanmaktan çekinecek nedenler var mı?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment