BM Ticaret Ve Kalkınma Konferansı’ndan (UNCTAD) Kripto Para Raporu
Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) haziran ayında yaptığı toplantı sonrasında kripto para ekosistemi ve bu ekosistemin dünya genelinde ki ülkeler çapında etkisini araştıran bir rapor yayımladı.
Rapora göre, pandemi süresince kripto para birimlerinin kullanımı küresel olarak benzeri görülmemiş bir hızda arttı ve kullanım sıkılığı açısından bakıldığında bu artış trendi hala devam ediyor. Kripto paralar hakkında yapılan bu detaylı raporda, pandemi sırasında gelişmekte olan ülkelerde kripto para birimlerinin kullanımının artmasının iki ana nedeni olduğu öne sürülüyor.
Gelişmekte Olan Ülkelerde Kripto Paralara Rağbet Hızla Artıyor
Raporda göre ilk olarak “kripto para birimleri, para transferi yapmak için komisyon ücreti ve hız açısından cazip bir seçenek olarak” görüldüğü belirtildi. Ayrıca raporda, geleneksel havale hizmetlerinin zaten yüksek olan maliyetlerinin, yoğunlaşan işlem hacimleri ve miktarları nedeniyle karantina süreci boyunca daha fazla arttığı ortaya konuldu.
İkinci olarak, “analizlere bakıldığında kripto para birimleri tutan bireylerin çoğunluğunun orta sınıftan oluşuyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bu bireyler yerel para birimlerinin değer kaybetmesi sonucunda alternatif yatırım arayışlarına giriyorlar”. Raporda,
makroekonomik çapta yüksek enflasyonla karşı karşıya kalan ülkelerde kripto para birimleri hane halkı yatırımlarını korumanın bir yolu olarak algılandığı belirtildi.
Raporda sunulan aşağıdaki tablo, gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun yüksek oranda dijital paralar üzerinde yatırımlarını arttırdıklarını ortaya koyuyor.
Bunun yanı sıra gelişmekte olan ülkeler de kripto para birimlerine yönelik düzenleyici müdahaleleri hızlandırıyor. 2018 yılında sadece 15 ülke kripto para birimlerinde işlem yapmayı yasaklamışken günümüzde bu sayı 41 ülke ile ciddi bir artış göstermiş durumda. Kripto para hacmi olarak yüksek paydalara sahip ve kripto paralar ile işlem yapmayı tamamen yasaklayan 9 ülke: Cezayir, Bangladeş, Çin, Mısır, Irak, Fas, Nepal, Katar ve Tunus.
Avustralya, Bahamalar, Yunanistan, Romanya, Filipinler ve Özbekistan ise kripto paralar üzerinden gerçekleştirilen kara para aklama faaliyetlerine önlem amaçlı düzenlemeler ve yasa tasarıları hazırlıyor.
Kripto Paraların İşlem Hacmi NASDAQ ile Eşdeğer
Rapora göre, hacim açısından bakıldığında kripto para birimlerinin hacmi dünyanın önde gelen borsası Nasdaq ile eşdeğer oranlarda seyrediyor. Ayrıca rapoda şu ifadelere yer verildi:
Kripto para birimlerinin kullanım amacı ne olursa olsun, kripto borsaları daha geniş çapta erişimi sağlamada çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu tür borsalar, kripto para birimleri ve ülkelerin yerel para birimleri arasında ki ticareti kolaylaştıran en büyük unsurların başında geliyor.
BM’nin raporunda, mayıs 2021 verileri analiz edildiğinde günlük işlem hacimlerinde toplam 500 milyar dolarlık bir zirveye ulaşan 450’den fazla kripto borsası bulunuyor. Bu, ocak 2022’de dünyanın en büyük ikinci borsası olan Nasdaq‘ta elde edilen maksimum günlük ticaret hacmine eşdeğer.
28 milyon kullanıcısı olan en büyük kripto borsası Binance, Kasım 2021’de 76 milyar dolarla rekor bir günlük işlem seviyesine ulaştı.