Brezilya merkez bankası, dijital para birimlerini incelemek üzere görevlendirilen bir ekip oluşturdu. Bu adım, “Brezilya Reali dijitalleşiyor mu?” sorularını akla getirse de, durum tam olarak öyle değil.
Brezilya merkez bankası, son yıllarda vatandaşların dijital ödeme yöntemlerine ve para birimlerine olan pozitif yaklaşımını gözlemleyerek, kripto para piyasasını daha derinden anlamak için bir Ar-Ge ekibi kuruldu. Ekibin amaçlarının başında, dijital para birimlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini incelemek bulunuyor.
Brezilya merkez bankası, dijitalleşmenin banknot ya da madeni para basma ve bakım maliyetinden daha hesaplı olacağını düşünüyor. Merkez bankasının açıkladığı resmi verilere göre kağıt para basma ve bakım maliyeti yıllık olarak yaklaşık 90 milyar reali buluyor. Bahsedilen rakam ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının %1-%2’sine denk geliyor; bu da oldukça yüksek bir oran.
Kurulan Bu Ekip, Dijital Para Habercisi Değil
Merkez bakasının dijital parayı araştırmaya başlaması, hükümet destekli bir dijital paranın çıkacağı anlamına gelmiyor. Merkez bankası yetkililerinden Rafael Sarres de Almeida, böyle bir ekibin kurulmasının realin dijitalleşeceği anlamına gelmediğini belirtti.
Almeida asıl amacın, toplumu merak edilen dijital para piyasası konusunda aydınlatmak olduğunu vurguladı. Kurulan ekip dijital paraların, kasım ayında piyasaya sürülmesi planlanan; hükümet destekli anında ödeme sistemi PIX içinde nasıl değerlendirilebileceğini de araştıracak.
Brezilya’nın perakende pazarında verimliliği ve rekabeti arttırması için tasarladığı PIX’in, WhatsApp ödeme işlemlerinin yerini alması amaçlanıyor. Brezilya veri gizliliği, yasal uyumsuzluk gibi konulardan endişelendiği için WhatsApp’ın ödeme hizmetlerine iki ay önce bloke koydu. PIX ile Brezilya, WhatsApp ödeme sisteminde zorlandığı takip ve kontrol işlemlerini kolayca yoluna koymayı planlıyor.