Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

”Büyük Dörtlü” Avustralya Bankası, Kara Para Aklama Konusunda Bitcoin’i Geride Bıraktı!

Avustralya’nın ”büyük dörtlü” bankalarından bir tanesi olan Commonwealth Bank (CBA), kara para aklama ve terör finansmanı engelleme yasalarını ihlal ettiği için Australian Transaction Reports and Analysis Centre‘a (AUSTRAC) 700 milyon Avustralya doları (530 milyon ABD dolarına denk) ödemeyi kabul etti.

3 yıllık bir zaman dilimi boyunca CBA, 53.506 banka işlemini bildirmemiş, 778,370 kara para aklama tehlikesi bulunan hesabı dikkatsiz ve umursamaz bir şekilde üstünkörü gözlemlemiş ve bundan sonra da 149 şüpheli konu raporu dosyalamış. Bu skandal firmadaki CEO’ Ian Narev‘in ayrılması ile ortaya çıktı.

CBA bile isteye kara para aklama yasalarını ihlal ettiğini reddedip tek bir kodlama hatasının bütün bu 53.506 bankacılık işleminin rapor edilmesini önlediğini iddia etti. Ancak böyle bir durumu tespit etme konusundaki sorumluluklarını ve bunu yerine getiremediklerini kabul ettiler.

CBA‘nın şimdiki CEO‘su Matt Comyn konu hakkında şunları ifade etti:

”Bugünkü anlaşmamız başarısızlıkla sonuçlanan olayların kesin olarak anlaşılmasını sağlayıp bankanın ileriye gitmesi için önemli bir adım teşkil etmektedir. Commonwealth Bank adına bizzat ben topluluğun yüzünü kara çıkarttığımız için hepinizden özür dilemekteyiz.”

Yasa Dışı İşlemler – İtibari Para Vs. Kripto Para 

Bu yeni gelişme aslında biraz ironik bir niteliğe sahip. Ana akım medya kanalları ve Bill Gates Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin temel kullanım amacının kara para aklama ve terör finansmanı olduğunu belirtmişti. Bill Gates yaptığı açıklamalarda kripto paraların “insanların ölümüne doğrudan neden olmuş nadir bir teknoloji”  olduğunu ifade etmişti. Bunu da tabii ki kara para aklama ve terör finansmanı konularına bağladı.

Colombia University bünyesindeki Ekonomi profesörü Edgar Feige‘nin yaptığı araştırmalar bu iddiaları çoktan çürütmüş ve dünya üzerinde tedavüldeki paraların %50’sinin uyuşturucu ve silah ticareti gibi konularda yasa dışı işlemler yapmak için kullanıldığını ortaya koymuştu.

ABD senatosu tarafından kara para aklama yasalarını modernleştirme konusunda yakın zamanda yapılan bir panelde de yasa dışı işlemler için kullanılan para miktarının sadece küçük bir miktarının kripto para birimleri ile yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Ortaya çıkan sonuçlar nakit paranın çevrimdışı olduğunu ve bu sebeple takibinin de daha zor olduğunu ortaya koymuştu. Dijital nakit para(banka hesaplarımızdaki nakit miktarı vb.) merkezi bir veri deposunda toplanmakta ve kurumlar da kendi gündemleri dahilinde bu işlemleri yetkililerden kolaylıkla saklayabilmekte.

Bu durumun aksine, Bitcoin blockchain altyapısındaki değişmezlik bu kripto para birimini herhangi bir iz olmadan oradan oraya taşımayı ve saklamayı daha zor bir hale getirmekte.

Katar Üniversitesi ve Hamad Bin Khalifa Üniversitesi tarafından yapılan güncel bir araştırma bu gibi kripto para işlemlerinin arkasındaki kullanıcıları teşhis etmenin tek bir cüzdan adresi ve Google araması yapmaktan ibaret olduğunu ortaya koymuştu. Katar Üniversitesi araştırmacısı Husam Al Jawaheri konuyu şu şekilde açıkladı:

”Bitcoin’in geriye dönük işlem güvenliği çok zayıf. İşlemler blockchain üzerinde kayıt altına alınınca tarihte geriye gidip bu bilgiyi ortaya çıkartabiliyorsunuz ki bunu yaparak kullanıcıların anonimliğini de kırmış oluyorsunuz.”

Uyuşturucu kaçakçılarının şu anki en iyi seçeneği işlemlerini gizlemek için Monero gibi koinleri kullanmak olabilir ancak Monero’nun bile kendine has zayıf noktaları bulunuyor.

Dün ise eski bir ABD federal savcısı olan Mary Beth Buchanan katıldığı bir panelde bu konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu ve kripto paraların itibari paralara göre daha az yasa dışı aktivitede kullanıldığı noktasını daha da güçlendiren şu sözleri ifade etti:

”Ben, 21 yıl boyunca ülkeme savcı olarak hizmet ettim ve size şunu söyleyebilirim ki, kripto paralar ile ilgili çok da fazla bir yasa dışı suça tanıklık etmedim. Bunu söyleyenler bence haksızlık ediyor. Hatta bana göre, itibari paraların takip edilmesi çok güç olduğu için, onlarla işlenen suçlar, kripto paralara göre çok daha fazladır.”

 

CBA Blockchain Mi Kullanacak?

Sadece 2 yıl önce şimdinin devrik CBA CEO’su Ian Narev blockchain’in müşteriler için masrafları azaltma konusundaki  ”devrimsel” potansiyelinin farkına varmıştı ve bankanın kendisine ait bir cüzdan modeli hakkında bir kaç bilgi paylaşımında bulunmuştu.

Ancak blockchain üzerine kurulu bir  CBA cüzdan platformunun bu 53.56 işlemi gizlemeyi çok daha zorlu bir hale getirebileceği ve AUSTRAC’a zamandan ve paradan tasarruf ettirebileceğini söylesek pek yanılmış olmayız.

Şimdiye kadar CBA kara para aklama uyum önlemlerine 400 milyon dolardan fazla para harcadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment