Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bill Gates Reddit’te Kripto Paralar Hakkında Yorumda Bulundu

Microsoft şirketinin kurucusu olan Bill Gates, 27 Şubat’ta Reddit’in “Ask Me Anything” serisine katıldı ve kullanıcılardan gelen soruları yanıtladı. Bill Gates’e kripto paralar hakkında da sorular soruldu ve kripto paraların “insanların ölümüne doğrudan neden olmuş nadir bir teknoloji” olduklarını söyleyen Gates kullanıcılardan ciddi tepki çekti.

Gates’in yorumu şu şekilde:

“Kripto paraların ana özellikleri anonim olmaları. Bunun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Hükûmeti aklanan paraları, kaçırılan vergileri ve teröristlere aktarılan paraları yakalayabiliyor olması iyi bir şey. Kripto paralar şu anda Fentanil ve diğer ilaçları satın almak için kullanılıyorlar dolayısıyla bunlar, insanların ölümüne doğrudan neden olmuş nadir bir teknoloji.”

İnternet aracılığıyla ilaç satın almak gittikçe yaygınlaşıyor olsa da yasa dışı ilaç satın alan pek çok kişi hala daha bu işlemi gerçekleştirmek için “geleneksel metotları” tercih ediyor. 2017’de yapılan bir Küresel İlaç Anketine göre ülke fark etmeksizin, ilaç kullanıcılarının yarısından biraz azı dark web’i kullanarak ilaç satın alıyor. Dark net’i kullanarak ilaç satın alan kullanıcıların küresel medyan oranı %10.1.

Global Drug Survey

Görsel: CoinTelegraph

Gates’in kripto paralara yönelik yaptığı bu yorum pek çok Reddit kullanıcısı tarafından kötü karşılandı. Bazı kullanıcılar Gates’i Bitcoin’in white paper’ını okumaya davet ederken bazıları Gates’in sosyal statüsünü kullanarak kripto para piyasalarını etkilemeye çalıştığı iddiasında bulundular. Kullanıcılardan biri şu şekilde yorum yaptı:

“Eğer Bill Gates para akışının çok belirsiz olması yüzünden kripto paraları sevmediğini söylüyorsa…pek çok kişi buna kulak asar.”

Kullanıcılardan biri itibari paraların da para aklama, vergi kaçırma, terörizm finansmanı ve yasa dışı ilaç satın alımı gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılabileceklerini söyledi ve Gates, bu gibi işlemleri itibari para kullanarak yapmanın daha zor olduğunu söyledi:

“Evet – bu gibi şeyler için anonim şekilde nakit de kullanılabilir ancak aktarmayı gerçekleştirmek için fiziksel olarak orada bulunmak zorundasınız ki bu da insan kaçırma (gibi şeylerin) ödemelerini daha zor yapıyor.”

Microsoft kurucusu Gates’in 2015 yılında kripto paralara bakış açısı şimdikine kıyasla çok daha iyimserdi. Hatta Gates Bloomberg TV’den Erik Schatzker ile yaptığı bir röportajda “Bitcoin’in para biriminden daha fazlası olduğunu” söylemişti.

Daha da ötesi, Bill & Melinda Gates Vakfı doğrultusunda yürütülen “Fakirler için Mali Hizmetler” girişiminde, Kenya’daki tüccarların ödemelerde kripto paraları da kabul edebilmelerini sağlamak için Blockchain altyapısının gelişimine katkıda bulunuldu.

Gates’in kripto paralara bakış açısını şu an ‘şüpheci’ olarak açıklayabiliriz ancak kripto paraların altında yatan Blockchain teknolojisi Microsoft’un ilgisini açıkça çekiyor. Microsoft geçtiğimiz yıl boyunca Microsoft Azure veya Coco Framework gibi örnekler verebileceğimiz, Blockchain teknolojisiyle ilgili birkaç farklı girişimde yer aldı.

Şirket yakın zamanda Microsoft Authenticator uygulamasındaki kimliklerin merkezsiz hale getirilebilmeleri için Blockchain teknolojisini kullanmayı düşündüğünü de açıklamıştı.Microsoft Blockchain teknolojisinin ve protokollerinin bu gibi bir amaç -güvenli ve merkezsiz bir dijital kimlik yaratmak- için gayet uygun olduklarını düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment