Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cambridge Üniversitesi’nden Kripto Para Üzerine Önemli Bulgular

Cambridge Üniversitesi geçtiğimiz günlerde kripto paralar üzerine 114 sayfalık  kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışma dijital para birimi dünyasının ampirik verilerini detaylı bir şekilde inceliyordu.

Bu çalışma kullanıcı ve cüzdan sayısını, gelişmekte olan şifreleme endüstrisi sektörleri ve teknolojinin sahip olduğu etkiyi , aynı zamanda da değişim, ödeme ve madencilik hakkında bazı ilginç bilgileri içeriyor.

Kripto Para Sektörü

Yeni bir endüstri olan dijital para birimlerinin nasıl bir etki yarattığını belirlemek için bazı bilgiler gerekliydi. Yeni kampanyalar ve hizmetler kripto paraların işlevini ortaya çıkarmamızı kolaylaştırmış ve elde edilen veriler bu pazarın ne kadar ham bir pazar olduğunu bize göstermişti.

Araştırmaya göre tam olarak 1876 kişi kripto para sektöründe tam zamanlı çalışıyor. Bunlardan 720 kişisi Asya-Pasifik bölgesinde iş buluyor.Sırada 676 elemanla Kuzey Amerika geliyor.

Değişimler Hakkında Bilgiler

Borsa, kripto parayla ilgilenen herkeste bir çeşit online cüzdan olduğundan,dijital para birimi kullanıcılarına yönelik bilgiler sunar.Ancak araştırma sonuçları kripto parayı tam olarak kaç kişinin kullandığını bulmanın imkansız olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre Avrupa’da bu oranlar en yüksek, ikinci sırada ise Asya ülkeleri geliyor. 2017’nin Mart ayından itibaren, Bitfinex bütün pazarlar arasında%16 oranla en fazla değişime sahip olan firma haline gelmişti.Bununla birlikte toplam pazar payının %25‘i daha küçük borsaların kombinasyonundan geliyordu.

Genel olarak bakıldığında Amerikan Doları %65 oranla en çok kullanılan para birimi.İkinci sırada ise %49 oranıyla Euro geliyor.

Borsalar incelendiğinde, Bitcoin ile yapılan alım satımlarda en çok kullanılanları Ethereum ve Litecoin oldu.Ripple, Klasik Ethereum, Monero, Dogecoin ve Dash de yaygın olarak kullanılanlar arasında yer alıyordu.

Asıl ilgi çeken nokta ise, milyon dolarlar içeren alım satım işlerinin 11 gibi az bir eleman sayısıyla gerçekleştiğiydi.Alım satımların %49‘u 11 elemandan da az kişi içeriyordu.

Bu çevrimiçi borsalar çoğunlukla kullanıcıların özel anahtarlarını tutarak çalışır.Hatta borsaların %73’ü özel anahtarları kontrol ederek kullanıcıların şifreleme fonlarının velayetini üstleniyor.

Portföy Hakkında Bilgi

Araştırmalara göre, etkin halde olan cüzdanların sayısı tahmini olarak 5.8 milyon ila 11.5 milyon arası bir rakam.Bu aralık arasındaki büyük tutarsızlık, birçok kullanıcının kripto parayı aktif olarak depolayıp etkin bir cüzdanın tanımlanmasını zorlaştırdığından olsa gerek.

Aktif cüzdan kullanıcılarındaki en yüksek rakam yaklaşık %30 oranıyla Kuzey Amerika ve Avrupa’dan geliyor.

Aktif cüzdanlardan sadece %32′si kapalı kaynaklı yazılım kullanırken kalan 68‘i açık kaynaklı olup, %65‘lik oranla kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen seçenek mobil cüzdan uygulaması oluyor.

Ankete katılan cüzdan kullanıcılarının yarısından fazlası entegre döviz hizmetleri sunarken kalan %20‘si bağlantılı kredi kartı hizmetleri sunuyor.

Ancak asıl endişelendiren durum ise döviz bozdurma hizmetleri sunan cüzdanların neredeyse yarısı bir üçüncü-taraf borsası ile birleşmesi ki bu durum da güvenlikle ilgili bazı sorunları gündeme getiriyor.

Dijital para birimlerinin son zamanlardaki durumuna bakılırsa anonim cüzdan sağlayıcılarının %76’sının bir lisansa sahip olmadığını belirtmek oldukça ilginç.

Madencilik Hakkında Bilgi

Madencilik ve büyük madencilik havuzları dijital para birimini şekillendirmede önemli bir yere sahip. Bu yüzden de çoğu nüfuzlarının ve gücünün farkında.

Madencilerin yarısından fazlası, protokol gelişimini etkileme güçlerini etkili veya çok etkili olarak belirtiyor.Bu da 1 Ağustos’ta uygulanan SegWit protokolüyle ilgili son gelişmelerden geliyor.

Madenciler ve kullanıcılar farklı protokoller ortaya çıkarmak için çabaladılar ve etkisi olduğunu sanan bütün bu maden havuzlarının yarısına rağmen büyük bir olasılıkla bireysel kullanıcıların gücü yüzünden yetersiz kaldılar.

Ancak hala protokoller üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu iddia eden büyük maden havuzları bulunuyor.

Ayrıca büyük maden havuzlarının %58‘inin Çin bazlı olması da mantıklı ,  bu yüzden de Çin’in Bitcoin madenciliği yanı sıra protokol güncellemelerinin de kilit noktası olduğu düşünülüyor.ABD ise %16 oranıyla ikinci sırada yer alıyor.

Madencilik geliri dijital para birimlerinin gelişimine rağmen hep iniş- çıkış halindeydi.Anında Amerikan dolarına çevrildiği düşünülürse sene içindeki toplam madencilik gelirleri 2014 senesinde 2016 senesine göre daha fazlaydı.

2014’teki toplam gelir $786 iken 2016’da sadece $563 ‘ü gördü. Bu da ,Bitcoin başta olmak üzere, madencilik işlemindeki zorluğun artmasından kaynaklanıyordu.

Bununla birlikte Bitcoin işlem ücretleri 2016’da, önceki üç senenin birleşimi 7 milyon dolar bile etmiyorken, 13.6 milyon doları görmüştü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment