Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CANLI: FED Başkanı Jerome Powell Açıklamalarda Bulunuyor

Son zamanlarda yaşanan bankacılık krizinin akabinde geleneksel piyasalarda ve kripto para piyasalarında oldukça merakla beklenen faiz kararının 25 baz puan gelmesi sonrasında Powell’ın açıklamaları gerçekleşiyor.

FED Başkanı Jerome Powell açıklamalara başladı.

Powell bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılardan başlayarak konuşmasına giriş yaptı.

“Yaşanan sıkıntılar çerçevesinde kamunun güvenliğini sağlamak için bir gidişat planlıyoruz. İhtiyaç duyulan zamanlarda destek sunmak için çalışmalar yapıyoruz. Bankaların yaşadığı sorunların önüne geçmek için çalışmalar yürütüyoruz. Amerikan bankacılık sisteminin gücünü korumasını sağlayacağız, bu çerçevede gerekenleri yapacağız.”

Enflasyonu tekrardan %2’ye indirmek için elinden geleni yapacaklarını açıkladı.

Powell sözlerine “Komite katılımcılarının işgücü piyasalarındaki arz ve talebin dengeleneceğini ve gidişatın iyileşeceğini düşünüyoruz, enflasyon uzun vadeli hedefimiz olan %2’nin üzerinde seyretse de, geçtiğimiz yıla göre ılımlı bir seviyeye gelse de hala yüksek seyrettiğini görüyoruz.” şeklinde açıklamalarla devam etti.

“Enflasyon her anlamda bizlere zorluk yaratıyor ve söylediğimiz hedefimize ulaşmak için elimizdeki tüm araçları kullanarak her şeyi yapacağız. Bugün faiz artırımı yaptık ve süreci iyileştirmeye devam edeceğiz. Bankacılık sisteminde yaşanan zorluklar bir etki yaratacaktır. Ancak bu etkilerin neler olacağını ve sonuçlarını görmek için henüz erken.”

Gelen verilere bakarak hareket etmeye devam edeceklerini söyleyen Powell, sözlerinde altını çize çize enflasyonu düşürmek için çabalamaya devam edeceklerini belirtti. Aldığımız kararların halkı etkilediğini biliyoruz şeklinde sözlerini sonlandıran Powell, bu konuda en iyi sonuca ulaşmak için adımlarımızı atmaya devam edeceğiz dedi ve basından sorular almaya başladı.

Yaptığı konuşmadaki açıklamaların ciddi bir oy çokluğunun sonucunda şekillendiğini söyleyen Powell, %2’lik hedefimizi gerçekleştireceğiz diyerek yaşanan son bankacılık krizine tekrar değindi.

“Yaşanan son sıkıntılar tabii ki süreci etkiledi, biz her şeye rağmen en nihayetinde 25 baz puanlık artışa karar verdik, politika sıkılaştırmaları ile de süreci ilerletmeye devam edebiliriz. Önümüzdeki dönemler de gelen verilerle şekillenecek.”

Gelen bir diğer soru devam eden faiz artışı ile sıkılaşmayı netleştirir misiniz, sıkılaşma devam ederken faiz artışı gelmeyecek mi?

“Ben yapılabilir kısmını netleştirmek istiyorum. Beklediğimizden belki de daha az etkisi olabilir. Burada da enflasyon belki de daha hızlı düşüş gösterebilir bu da izlemeyi planladığımız gidişatı şekillendirir. Ancak şu an bunları bilmediğimizden net konuşamıyoruz. İzlediğimiz politikalarda bizler makro ekonomik sonuçlara odaklanıyoruz.”

İki hafta önce konuşmanızda faiz artışının daha agresif olacağını söylemiştiniz, bankacılık krizi öncesinde yapmıştınız bu açıklamaları. Yaşananlar görüşlerinizi değiştirdi mi?

“Eğer sonuçlar beklediğimiz gibi olmasaydı faiz artışı daha çok olacaktı. Yaşananlar çok yeni gerçekten çok fazla belirsizlik söz konusu. Güçlü işgücü ve güçlü enflasyonun olduğu yerde daha yüksek bir faiz artışı düşünüyorduk ancak yaşanan bankacılık problemleri bu yaklaşımı biraz değiştirdi tabii ki.”

Şubat ayındaki toplantıya dönmek istiyorum, dezenflasyondan bahsetmiştiniz, hala böyle bir durum söz konusu mu?

“Evet aynı senaryo devam ediyor, enflasyon 6 aydır düşüyor. Beklediğimizden ve istediğimizden daha yavaş azalsa da azalıyor.”

Neden böyle bir problem olacağını göremediniz, daha fazla probleme yol açılmayacağına emin misiniz, yoksa sadece bunu umarak mı hareket ediyorsunuz?

“Kredilerde sıkılaşma konusu hakkında herhangi bir öngörü yapamıyoruz, ancak bir şeyler iddia etmek sadece tahminden ibaret olan ve ilerlenen bir süreci yansıtır.”

SVB hakkında ne diyeceksiniz?

“SVB çok hızlı büyüdü ve ellerindeki mevduatı hedge’lemediler. Biz bunları biliyorduk, hatta müdahale ettik. Hatta kamunun da bunu bildiğini biliyoruz. Ancak beklenmeyen bir sorun yaşadılar ve ciddi sorunlar yaşandı. Bizim için neler yapılabilir, kendi değerlendirmemizi yapıyoruz. Burada ne oldu ve ne yanlış şeklinde değerlendirmeler yaparak, bunları bulduktan sonra bir politika çerçevesi çıkartacağız ve bunu uygulamaya başlayacağız ve diğer oyuncular için de bunu uygulamaya devam edeceğiz.”

Faiz artışlarının sebebinin sıkılaşan kredi koşulları değil, enflasyonu %2’ye düşürme ideali olduğunu söyleyen Powell, bunu başarmak için elimizden geleni yapacağız kimsenin şüphesi olmasın dedi.

Yaşanan bankacılık krizi konusunda FED’in araştırması dışında bağımsız bir araştırma olacak mı?

“Böyle bir araştırma yapılması gerektiğini kesinlikle düşünüyorum, bir talep gelirse olumlu karşılarım.”

Enflasyon yüksek olursa ilave artışlara gider misiniz, yoksa yaşanan bankacılık krizi sebebi ile eliniz kolunuz bağlı mı?

“Tabii ki bağlı değil, gerekirse gereken adımı atarız. Verilerden etkileri gördük. Bu sebeple izleyip göreceğiz. Süreçleri değerlendireceğiz ve sonuç olarak da enflasyonu %2’ye indirmek için gereken politikaları izleyeceğiz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!