Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Bitcoin Madenciliği İçin Yeni Düzenlemeler Yapmayı Planlıyor

Çin Halk Cumhuriyeti, Bitcoin madenciliğinin enerji tüketiminin ciddi boyutlara ulaşması sebebiyle bitcoin madenciliği hakkında yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor.

Bitcoin madenciliğinin ülke genelinde ciddi enerji tüketimi yaratması üzerine harekete geçen Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, bu hafta içinde madencilik konusuna yasal düzenlemeler getirmek için yeni bir adım atacak. Çin hükümetinin yapacağı bu düzenlemenin, madencilik konusunda elverişli yer arayan kullanıcıları, daha uygun koşullarda madencilik yapabilmek amacıyla dijital göçe zorlayabileceği belirtildi.

Bloomberg’in haberine göre, Çin hükümeti kripto para piyasası üzerindeki yeni hamlesini madencilik konusuna el atarak yapmayı planlıyor. Yetkililer, yerel yönetimleri; madencilikte tüketilen enerjiye bir kısıtlama getirerek, madencilerin işini zorlaştırmayı planlıyor. Çin Halk Bankası, yerel düzenlemelerde görev alması planlanan kişilerin, genelde hidroelektrik santrallerin çevresinde konumlanmış madencilerin kullandığı enerji tüketimini yakından takip etmesini ve kısıtlamasını talep ediyor.

Çin’de madencilik işlerini yürüten en büyük firma olarak da bilinen Bitmain, bu haber üzerine merkezini Singapur’a taşımaya hazırlanırken, şirketin kurucularından Wu Jihan, firmalarının halihazırda Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da madencilik faaliyetleri yürüttüğünü açıkladı. Bununla birlikte Çin’de madencilik yapan diğer önemli şirketlerden olan BTC.Top ise Kanada’da bir merkez açmayı planlarken, 4. büyük şirket olan ViaBTC‘nin de İzlanda ve Amerika Birleşik Devletleri’nde tesisleri olduğu belirtildi.

BTC.Top kurucusu Jiang Zhuoer, şirket olarak Kanada’yı seçmelerinin nedenini ucuz fiyatlar ve ülkenin dengeli politik durumu olarak açıklarken, Rusya ve İran’ı da daha öncesinde alternatif olarak düşündüklerini belirtti.

Çin, uzun süredir kripto madeni için düşük enerji masrafı, ucuz iş gücü ve yerli çip üretimi sebebiyle adeta bir cennet haline gelmişti. Bitcoin madenciliği ise ciddi şekilde enerji tüketen bir aktivite. Öyle ki, Digiconomist’in yayınladığı Bitcoin Enerji Tüketim Endeksine göre, Bitcoin madenciliğinin yıllık enerji tüketimi yaklaşık 37.8 TWh.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 3.5 milyon evin Bitcoin madenciliği kullanıldığı ve bu esnada harcanan enerji maliyetinin yıllık 1.89 milyar doları bulduğu açıklanmıştı.

Bitcoin, halihazırda Danimarka ve Bulgaristan gibi birçok ülkenin kendisinden fazla enerji tüketiyor. Burada esas meselenin sadece bitcoin madenciliğinin enerji masrafı olmadığını; ayrıca kömür tüketen elektrik santrallerinin, ülkedeki karbon ayak izi miktarını bir hayli arttırdığı belirtiliyor.

Bu yazı kaleme alındığı esnada Çin’in uygulamaya koymayı planladığı bu kararın bitcoin piyasasında bir etkisi olmadığını da belirtelim. Coinmarketcap’in şu anki verilerine göre bitcoin şu anda 17 bin dolar civarlarından işlem görüyor ve yılbaşındaki fiyatına oranla %28 daha yukarıda seyrediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment